Τι ρόλο παίζει η οικογενειακή ζωή στην εργασιακή εξουθένωση;
Οι υπερβολικές απαιτήσεις της δουλειάς και οι δύσκολες σχέσεις με ανώτερους και συναδέλφους αποτελούν βασικούς παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στo burnout ή αλλιώς την εργασιακά εξουθένωση.
Ωστόσο, μια νέα έρευνα έρχεται να αναδείξει το ρόλο της οικογενειακής ζωής στο φαινόμενο του burnout. Μελετητές στον Πανεπιστήμιο Κορκόντια και το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ στον Καναδά απέδειξαν ότι να έχει κανείς έναν υποστηρικτικό σύντροφο είναι εξίσου σημαντικό όσο το να εργάζεται για ένα υποστηρικτικό εργοδότη!
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology, μελέτησε 1,954 εργαζόμενους από 63 διαφορετικούς οργανισμούς και έδειξε ότι υπάρχει μια ποικιλία από παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα ψυχικής υγείας του εργατικού δυναμικού.
Οι ερευνητές κατέγραψαν παραμέτρους, όπως η οικογενειακή κατάσταση, η ύπαρξη παιδιών, το οικογενειακό εισόδημα, η κοινωνική δικτύωση, το φύλο, η ηλικία, η φυσική κατάσταση και η αυτοεκτίμηση. Αυτά τα στοιχεία μελετήθηκαν παράλληλα με τους συνήθεις παράγοντες που εντοπίζονται σε ένα εργασιακό περιβάλλον, όπως είναι η συναισθηματική εξάντληση, η εργασιακή ανασφάλεια και η μειωμένη αξιοποίηση των δεξιοτήτων των εργαζομένων.
Φαίνεται ότι η ψυχική υγεία στον εργασιακό χώρο επηρεάζεται σημαντικά και από το υπόλοιπο της ημέρας ενός εργαζομένου και αντίστροφα. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι αυτοί που συζούν με έναν σύντροφο, όσοι έχουν μικρά παιδιά και υψηλότερο οικογενειακό εισόδημα, λιγότερες ενδοοικογενειακές συγκρούσεις και καλύτερη πρόσβαση σε υποστήριξη από κοινωνικά δίκτυα έχουν λιγότερα προβλήματα ψυχικής υγείας.
Σαφώς, οι παράγοντες μέσα στο εργασιακό περιβάλλον εξακολουθούν είναι πολύ σημαντικοί. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι λιγότερα όταν οι εργαζόμενοι έχουν υποστήριξη στον εργασιακό τους ρόλο, όταν η εργασία τους αναγνωρίζεται και όταν αισθάνονται ασφαλείς στην δουλειά τους.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα της έρευνας Steve Harvey, καθηγητή στο Πανεπιστήμιου του Κονκόρντια, «Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι χρειάζεται να διευρύνουμε την οπτική μας, προκειμένου να έχουμε την πλήρη εικόνα για του παράγοντες που υπονομεύουν την ψυχική μας υγεία».
Πηγή: www.healthcentral.com
(8242)