Φόβος και φοβίες

Όταν οι φόβοι γίνονται τόσο σοβαροί που προκαλούν τεράστια ανησυχία και παρεμβαίνουν στην κανονική ζωή σας, τότε ονομάζεται φοβίες.

Σχεδόν ο καθένας έχει έναν παράλογο φόβο όπως για παράδειγμα, τον ετήσιο οδοντιατρικό έλεγχο. Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτοί οι φόβοι είναι μικροί σημασίας. Αλλά, όταν οι φόβοι γίνονται τόσο σοβαροί που προκαλούν τεράστια ανησυχία και παρεμβαίνουν στην κανονική ζωή σας, τότε ονομάζεται φοβίες. Οι φοβίες ωστόσο μπορούν να διαχειριστούν και να θεραπευτούν. Στρατηγικές για αυτοβοήθεια καθώς και κάποια θεραπεία μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τους φόβους σας και να αρχίσετε να ζειτε τη ζωή που θέλετε.

Τι είναι η φοβία;

Η φοβία είναι ένας έντονος φόβος για κάτι που στην πραγματικότητα ενέχει ελάχιστο ή καθόλου κίνδυνο. Στις κοινές φοβίες περιλαμβάνονται η κλειστοφοβία, υψοφοβία, η οδήγηση σε εθνική οδό, τα ιπτάμενα έντομα, τα φίδια, ή βελόνες. Περισσότερες φοβίες αναπτύσσονται κατά την παιδική ηλικία, αλλά μπορούν επίσης να αναπτυχθούν και σε μεγαλύτερη ηλικία. Κάποιος που έχει μια φοβία, ίσως έχει συνειδητοποιήσει ότι ο φόβος του είναι παράλογος, όμως αδυνατεί να ελέγξει τα συναισθήματά του. Αυτό συμβαίνει όταν σκεφτεί το αντικείμενο ή την κατάσταση φόβου που μπορεί να του δημιουργεί άγχος. Όταν όμως βρεθεί πραγματικά εκτεθειμένος στο στοιχείο που φοβάται, ο τρόμος είναι αυτόματος και συντριπτικός. Η εμπειρία μπορεί να είναι τόσο αγωνιώδη που το άτομο μπορεί να υποβληθεί σε πολύ μεγαλύτερη ταλαιπωρία προκειμένου να αποφύγει τη φοβία του. Αν κάποιος π.χ. έχει κλειστοφοβία και φοβάται να μπει σε ασανσέρ, είναι ικανό να ανέβει 10 ορόφους από σκάλα. Το πρώτο βήμα για να υπερβείτε τη φοβία σας είναι να τη κατανοήσετε.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι φοβίες είναι κοινές. Κάποιος που έχει μια φοβία δεν σημαίνει ότι είναι τρελός! Βοηθά επίσης να αντιληφθείτε ότι οι φοβίες είναι θεραπεύσιμες. Μπορείτε να ξεπεράσετε το άγχος και το φόβο σας, ακόμα και αν αισθάνεστε ότι βρίσκεστε εκτός ελέγχου.

(812)