Γράφει η Θάλεια Δέσποινα Λεκκάκου
Ένα από τα πιο εμφανή στοιχεία των ατόμων με «ψυχρή» συμπεριφορά είναι η αποφυγή έκφρασης των συναισθημάτων τους σε άλλα άτομα.
Το απορριπτικό στιλ των ανθρώπων αυτών σε ότι έχει να κάνει με την επαφή τους με τους άλλους, αφορά τον τρόπο που σχετίστηκαν ως παιδιά με την οικογένεια τους ,η με συμπεριφορές άλλων ανθρώπων.
Ωστόσο το ερώτημα γιατί κάποιος αποφεύγει συστηματικά να εκδηλώνει τα συναισθήματα του; παραμένει αναπάντητο καθώς, η μοναδικότητα και τα βιώματα όλων μας, διαμορφώνουν τις άμυνες, τις οποίες ορισμένα κοινωνικά στερεότυπα συχνά χαρακτηρίζουν ιδιαιτερότητες.
Στις μέρες μας…
… η συναισθηματική στείρωση που επιβάλλει το άτομο στον ίδιο του τον εαυτό (ως μέτρο προστασίας), θεωρείται μια μορφή άμυνας σε ότι αφορά τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης που επιβάλει η κοινωνία μας. Η αντίληψη των πραγμάτων, είναι η ικανότητα που επιτρέπει στο νου να έχει πρόσβαση στο άμεσο περιβάλλον.
Η εκπυρσοκρότηση μιας αυθόρμητης σκέψης που κάποτε έφθειρε το μέσα σου πριν καν την ξεστομίσεις πλέον αποτελεί παρελθόν νωρίτερα από το πυρ που περιμένεις να ακούσεις!
Ο συναισθηματικός έλεγχος και η ενδυνάμωση του χαρακτήρα είναι ενέργειες απαραίτητες καθώς, συμβάλουν στην βελτίωση της ψυχικής υγείας και βοηθούν σημαντικά στην γένεση θετικών ψυχολογικών καταστάσεων, επιτυγχάνοντας έτσι την ομαλή πορεία μιας υγιούς σχέσης.
Όπως αναφέρει η Lise Bourbeau «Το άγχος και η αγωνιά, μας εμποδίζουν να ζούμε το παρόν με πληρότητα, επηρεαζόμενοι από τις ανησυχίες για τα γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν» Αν εστιάσεις για λίγο στο παραπάνω συνειδητοποιείς με πόση δύναμη όλο αυτό ασυνείδητα μπορεί να επηρέασε κάποτε και την δική σου ζωή.
Σύμφωνα με κοινωνικές έρευνες τα άτομα που πάσχουν από το σύμπτωμα της χαμηλής αυτοεκτίμησης είναι κυρίως άνδρες. Οι συναισθηματικοί δεσμοί ανάμεσα στους ερωτικούς συντρόφους, πολλές φορές δημιουργούν δυσκολία σε κάποιο από τα δυο άτομα να εκδηλωθεί περισσότερο. Είναι γεγονός πως η σωματική έλξη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε μια σχέση όμως τον ίδιο σημαντικό ρόλο παίζει και η εκτίμηση.
Οι άντρες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην ανάγκη για εκτίμηση. Όταν ένας άνδρας δεν εκτιμάται χάνει τη δύναμη του, γίνεται αναβλητικός και είναι πολύ πιθανόν να κλειστεί στον εαυτό του με ότι αυτό συνεπάγεται… Από την άλλη, η γυναίκα έχει την ανάγκη να την αγαπούν, να την σέβονται και να την καταλαβαίνουν. Καθώς η ευγενής αγάπη ξεχάστηκε από τον δωδέκατο αιώνα, ο Γάλλος Ψυχίατρος Didier Lauru αναφέρει: «Είναι καταπληκτικό μια γυναίκα να έχει αγαπηθεί με ευγενικό τρόπο . Ο ευγενής έρωτας είναι η αγάπη η ποίηση η μουσική…» Οι άνδρες αγαπούν πολύ διαφορετικά από οι γυναίκες, και δυστυχώς δεν έχουν πάντα τον κατάλληλο τρόπο να το εκφράσουν.
Για το λόγο αυτό και παρ’ όλη την «προσπάθεια», οι ίδιοι πριν φύγουν απτο σπίτι ,κληρονομούν καπέλα με διαφορετικό σχήμα, όνομα και χρώμα, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Τα αξεσουάρ με τις επωνυμίες ζηλιάρης, αναίσθητος ,γκρινιάρης κ.α ,κάνουν ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση καθώς οι γυναίκες που επικρίνουν την συμπεριφορά ενός άνδρα, δεν αντιλαμβάνονται πόσο καταστροφικό είναι για την ισχυρή του φύση .
Έχοντας λάβει υπόψιν όλα τα παραπάνω, η αληθινή ευτυχία του έζησαν αυτοί καλά, είναι το να μην σταματάς ποτέ να προσπαθείς για τη βελτίωση της σχέσης σου, κατανοώντας τις δικές σου ανάγκες αλλά και τις ανάγκες του άλλου. Ας μην ξεχνάμε πως προκειμένου μια ανάγκη μας να ακουστεί καλύτερα και πιο αποτελεσματικά ,το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποκτήσουμε είναι η ικανότητα να την καταλάβουμε. Οι σχέσεις επαναπροσδιορίζονται μέσα από τις ίδιες τις διαφωνίες επομένως , οι παραπάνω ενέργειες έρχονται να τονώσουν την προσωπικότητα του ατόμου σαν μονάδα, αλλά και την ίδια τη σχέση εφόσον υφίσταται.
Οι άνθρωποι είναι ωφέλιμο να δέχονται τους άλλους ανθρώπους ακριβώς όπως είναι, μην έχοντας την προσδοκία ότι κάτι θα αλλάξει στο μέλλον. Όσο και να κουράσει κανείς τα πόδια του, δεν πρόκειται να έρθει πιο κοντά στον άλλο στο μυαλό.» (Χένρι Ντέιβιντ Θόρω.)
Ο ψυχικός πόνος που μπορεί να προκληθεί σε έναν άνθρωπο κατά τη διάρκεια μιας σχέσης, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι μπορεί να βιώνει τον ερωτά με υπερβολική «εμπλοκή» επιθυμώντας διακαώς κάποιον. Κατά τον Λεο Μπουσκαλία η αληθινή σχέση είναι μια θετική ισχύς, μόνο εάν είναι ο συνδυασμός δυνάμεων και ενέργειας με άλλα ώριμα πρόσωπα για τη συνεχή ανάπτυξη και των δυο.
Στο τέλος συνάντησα δυο «ξένους» να ζουν καλά, μα μακριά ο ένας από τον άλλο.Μου έδειξαν περήφανα τα βέλη τους σαν να ήταν παράσημα! Το τελευταίο δεν μάτωσε δεν πλήγωσε κανέναν, μόνο γύρισε πίσω κλαίγοντας.
Ήταν το τίμημα, όλων εκείνων των προσώπων που μέχρι και σήμερα προσπαθώ να ανακαλύψω , γιατί θυσιάζονται τόσο άδικα στην αρένα της αγάπης…
Θάλεια Δέσποινα Λεκκάκου είναι δημοσιογράφος (kontasou.com) – αρθρογράφος εκφραστικής γραφής & γραφίστρια (απόφοιτη της σχολής Βακαλό) με εξειδίκευση στην παιδική εικονογράφηση.