Πολλοί άνθρωποι σήμερα δίνουν αγώνα με την κατάθλιψη. Συχνά δεν υπάρχουν εξωτερικά σημάδια κι αυτό κάνει τη διάγνωση και τη διαχείριση της ακόμα πιο δύσκολη. Το περιβάλλον του ανθρώπου που βιώνει κατάθλιψη, συχνά και καλοπροαίρετα, σπεύδει να δώσει συμβουλές, χωρίς όμως να επέρχονται τα προσδοκώμενα & θεμιτά αποτελέσματα.
Μείνετε δίπλα τους και γνωρίστε 5 πράγματα που καλό είναι να μην τους πείτε:
“Κάνε κάτι να το ξεπεράσεις.”
Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο. Αν θα μπορούσε απλά να σταματήσει να νιώθει άσχημα, θα το έκανε. Δεν είναι μια συνειδητή ή και συνειδητοποιημένη επιλογή, αλλά μια κατάσταση που δημιουργήθηκε στον οργανισμό του… Θέλει περισσότερο από ότι εσείς να νιώσει και πάλι καλά.
“Πρόσεχε τον εαυτό σου.”
Πιθανόν έχει μια υγιεινή διατροφή, ασκείται, κοιμάται, φροντίζει εξαιρετικά τον εαυτό του. Τι άλλο να κάνει; Η κατάθλιψη δεν είναι αποτέλεσμα της αυτο-παραμέλησης ή της κακοποίησης του εαυτού μας. Παρόλο που η φροντίδα είναι ζωτικής σημασίας, δεν αποτελεί θεραπεία για την κατάθλιψη.
“Πάρε φάρμακα.”
Η φαρμακευτική αγωγή είναι κατάλληλη για θεραπεία της κατάθλιψης, όμως όχι για όλους. Ο καθένας που πάσχει από κατάθλιψη χρίζει διαφορετικής και εξατομικευμένης θεραπείας. Σε κάποιους συνίσταται φαρμακευτική αγωγή και σε άλλους όχι. Ο θεράπων ιατρός σε συζήτηση με το άτομο θα βρουν τη δική του θεραπεία προς αποτροπή υποτροπίασης.
“Ξέρω πως αισθάνεσαι.”
Ακόμα κι αν έχετε βιώσει κι εσείς κατάθλιψη, δεν μπορείτε να ξέρετε πώς αισθάνεται. Ο καθένας είναι διαφορετικός, έχει τα δικά του βιώματα και συναισθήματα. Έτσι και η κατάθλιψη επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο.
“Μα φαίνεσαι τόσο καλά.”
Πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη φαίνονται μια χαρά. Δεν περπατούν κλαίγοντας, δεν είναι απεριποίητοι, αλλά μπορεί να φαίνονται πραγματικά καλά. Φαίνονται… δεν είναι όμως.
Της επιστημονικής ομάδας του kontasou.com