Κρίσεις πανικού ένα… δύσκολο πρόβλημα άγχους!

Γράφει ο Θεοδωρόπουλος Αργύρης, ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής.

Στην εποχή μας όλο και πιο συχνά ακούμε για φίλους και συγγενείς που υποφέρουν από κρίσεις πανικού!

Οι κρίσεις πανικού ανήκουν στα προβλήματα του άγχους (αγχώδεις διαταραχές). Πρόκειται για την πιο συχνή μορφή άγχους και οι περισσότεροι άνθρωποι που αποφασίζουν να μιλήσουν σε γιατρό και σε ψυχολόγο πάσχουν από το πρόβλημα αυτό.

Η κρίση πανικού είναι μια αιφνίδια, μια ξαφνική περίοδος έντονου άγχους, όπου εμφανίζονται συμπτώματα, όπως ταχυπαλμία, εφίδρωση, δυσκολία στην αναπνοή, αίσθημα πνιξίματος, τρέμουλο, αίσθημα ζάλης και λιποθυμίας.

Επίσης το άτομο που βιώνει την κατάσταση αυτή ανησυχεί μήπως χάσει τον έλεγχο, μήπως τρελαθεί, μήπως πεθάνει.

Η εμφάνιση των κρίσεων πανικού τυπικά είναι απότομη, ενώ μπορεί να μην υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτία, ωστόσο υπάρχουν και οι κρίσεις πανικού που εμφανίζονται πάντοτε κάτω από συγκεκριμένες καταστάσεις, για παράδειγμα όταν κάποιος είναι σε κάποιο κλειστό μέρος, στα μέσα μεταφοράς αλλά και σε μέρος με πολύ κόσμο.

 

 

 

Ποια είναι τα συμπτώματα που έχει ένα   άτομο με πρόβλημα άγχους-κρίσεις πανικού

 

Ταχυπαλμία, αίσθημα ότι η καρδιά   πάει να «σπάσει»

Δυσκολία στην αναπνοή, πλάκωμα   στο στήθος, αίσθημα ότι τελειώνει το οξυγόνο

Εφίδρωση

Ζαλάδα, ναυτία, δυσφορία

Πόνος στο στήθος

Τρέμουλο στο σώμα, τα χέρια, τα πόδια

Αίσθημα αστάθειας ή λιποθυμίας

Ρίγη ή ξαφνικό αίσθημα ζέστης

Φόβος ότι «θα χάσω τον έλεγχο», «θα τρελαθώ», «θα πεθάνω»

 

 

 

Τα άτομα που υποφέρουν από κρίσεις πανικού συχνά αποφεύγουν τις καταστάσεις όπου φοβούνται ότι θα νιώσουν άγχους. Έτσι αποφεύγουν να μπουν σε λεωφορείο, στο τρένο, στο ασανσέρ, στο σινεμά, το θέατρο. Όμως αποφεύγουν στην ουσία τη ζωή αφού περιορίζονται στο φόβο ότι θα τους συμβεί κάτι!

Επίσης οι άνθρωποι με κρίσεις πανικού θέλουν συχνά να έχουν δίπλα τους ένα άτομο με το οποίο αισθάνονται ασφάλεια (π.χ. το σύζυγο, τον ερωτικό σύντροφο ή έναν φίλο) τον οποίο θέλουν και ζητούν να τους συνοδεύει όταν βγαίνουν από το σπίτι τους.

Όσον αφορά την προσωπικότητα των ατόμων που εμφανίζουν προβλήματα άγχους έχει παρατηρηθεί ότι πρόκειται για άτομα που έχουν συχνά φοβίες και ανασφάλειες. Τα άτομα αυτά φαίνεται να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και παράλληλα μειώνουν, υποβιβάζουν τον εαυτό τους ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να έχουν περισσότερες ικανότητες από τους άλλους!

Πολλά από τα άτομα που υποφέρουν από άγχος καταλήγουν να παίρνουν μόνα τους και ανεξέλεγκτα αγχολυτικά και ηρεμιστικά φάρμακα, φυτικής ή και χημικής προέλευσης.

Η αλήθεια είναι ότι τα φάρμακα αυτά προσφέρουν μια ανακούφιση και ηρεμία αλλά το άτομο μαθαίνει, στηρίζεται και πολλές φορές καταλήγει να εξαρτάται από αυτά. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αισθάνονται «αδύναμοι» χωρίς τα φάρμακα αυτά.

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι με άγχος έχουν έντονη την επιθυμία να ζήσουν, να χαρούν και να γευτούν τη ζωή αλλά κάτι τους κρατάει πίσω…

Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη προβληματίζονται πώς θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το πρόβλημα αυτό. Διστάζουν να πάρουν την απόφαση να μιλήσουν σε έναν ειδικό ενώ πολλοί έχουν την αντίληψη ότι δύσκολα μπορούν να θεραπευτούν.

Η παραπάνω αντιμετώπιση αποτελεί σίγουρα μια λανθασμένη «στρατηγική» που ενισχύει τις αντιστάσεις για τη θεραπεία. Είναι σημαντικό το άτομο, όσο βαθιά και να βρίσκεται στο πρόβλημα του άγχους και της κατάθλιψης, να ψάξει να βρει ένα κίνητρο που θα καταφέρει να το «ενεργοποιήσει». Το κίνητρο στον καθένα είναι διαφορετικό, όπως για παράδειγμα η «σωτηρία» μιας ερωτικής σχέσης, η αποκατάσταση φιλικών ή συγγενικών σχέσεων ή ο ίδιος μας ο εαυτός.

Είναι σημαντικό λοιπόν το άτομο να δραστηριοποιηθεί και να «πιαστεί» από ό,τι το ίδιο θεωρεί πως μπορεί να αποτελέσει το ξεκίνημα μια νέας πορείας. Η αναζήτηση βοήθειας σε έναν ψυχολόγο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Τα προβλήματα του άγχους και της κατάθλιψης μπορούν να θεραπευτούν!

  

Ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής, κάτοχος master ψυχολογίας. Ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους και των προβλημάτων σχέσης.

 

(266)