Διαχείριση και οργάνωση της κουζίνας… Ένα καθημερινό πρόβλημα με το
οποίο έρχεται αντιμέτωπη κάθε νοικοκυρά.
Ο Αρχιμάγειρας και Πρόεδρος του Acropolis Chef’s Club of Attica, Κωνσταντίνος Μουζάκης μοιράζεται μαζί μας μερικά μικρά μυστικά…
«Η σωστή οργάνωση και διαχείριση της κουζίνας μας θέλει τρόπο και όχι κόπο. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να έχουμε μια καθαρή και οργανωμένη κουζίνα και θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε και εμείς στην
ανακύκλωση των υλικών. Ας δούμε όμως μερικά μικρά αλλά πολύ χρήσιμα μυστικά…
Πρέπει να γνωρίζουμε πως να αποθηκεύουμε τα τρόφιμα Είναι σημαντικό στην σημερινή εποχή να ξέρουμε να αποθηκεύουμε σωστά τα τρόφιμα και όχι όπως να είναι μέσα σε ντουλάπια που θα βρίσκονται κάτω από το νεροχύτη που ήδη έχουμε τοποθετήσει απορρυπαντικά ή ακόμη κοντά σε φούρνο ή παράθυρο γιατί η θερμότητα
αλλοιώνει το τρόφιμο. Τα όσπρια, τα ζυμαρικά, τα μπαχαρικά, τα λάδια και οι κονσέρβες χρειάζονται σκιερό και ξηρό μέρος για να μπορούν να αντέξουν στον χρόνο.
Η Ετικέτα: ο μεγάλος σύμμαχος
Πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις πληροφορίες της συσκευασίας για την σωστή αποθήκευση αλλά και την ημερομηνία λήξης έτσι εξασφαλίζουμε σωστή αποθήκευση και χρήση. Έχουμε 2 επιλογές οι οποίες είναι οι μικρές και μεγάλες ποσότητες εκ των οποίο πρέπει να ξέρουμε όλες τις λεπτομέρειες όπως τους χρόνους κατανάλωσης π.χ. μια συσκευασία οσπρίων, μισού κιλού που θα καταναλωθεί σε διάστημα 2-3 εβδομάδων μπορούμε να διατηρήσουμε το προϊόν στην αρχική συσκευασία με σωστό κλείσιμο: προσεκτικό δίπλωμα της σακούλας-συσκευασίας και τοποθέτηση λάστιχου. Όταν πρόκειται για μεγαλύτερες ποσότητες μεταφέρουμε τα τρόφιμα σε δοχεία κρατώντας την ετικέτα με τα χρήσιμα στοιχεία (ημερομηνία λήξης κ.ο.κ.).
Η σωστή αποθήκευση είναι σε ειδικά δοχεία.
Η βασική ανάγκη τροφών όπως άλευρα, μπαχαρικά, ζυμαρικά κ.ά. είναι η προστασία από την υγρασία και τον αέρα, δηλαδή το αεροστεγές κλείσιμο σε γυάλινα, μεταλλικά και πλαστικά δοχεία.
Χρυσός κανόνας: Ομαδοποίηση τροφίμων, τοποθέτηση ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης. Χωρίζουμε τα ντουλάπια /συρτάρια -τροφοδότες σε ζώνες, ανάλογα με τη χωρητικότητά τους και τα είδη τροφίμων που
θέλουμε να τοποθετήσουμε κάθε φορά. Ένα μικρό στενό ράφι κοντά στον πάγκο εργασίας για παράδειγμα είναι το τέλειο σημείο για τα μπαχαρικά, ένα μεγάλο ράφι – ντουλάπι πλάι στο τραπέζι είναι ό,τι πρέπει για τα όσπρια και τα ζυμαρικά κ.ο.κ. Ιεραρχούμε δηλαδή τις θέσεις ανάλογα με το πόσο συχνά χρησιμοποιούμε το καθετί. Αλλά μετά από αυτό που είναι το αυτονόητο για μια κουζίνα (Διαχείριση Οργάνωση) ερχόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο που λέμε …
τι θα μαγειρέψουμε σήμερα?
ή ακόμη λέμε… μου περίσσεψε αυτό.. τι το κάνω? το πετάω?
Με τα ερωτήματα αυτά ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά. Υπάρχουν όμως πολλές γευστικές και εύχρηστες λύσεις – προτάσεις που μπορούν να δώσουν στο καθημερινό μας τραπέζι μια νότα πρωτοτυπίας. Συγχρόνως,
φροντίζουμε και το πορτοφόλι μας καθώς η διαδικασία της ανακύκλωσης των τροφίμων μόνο κέρδη επιφέρει τόσο στη τσέπη μας όσο και στο περιβάλλον».
Konstantinos P. Mouzakis
President Acropolis Chef’s Club of Attica
V-President of CEUCO
Chef European 2015
www.chefsclubofattica.com/
kostasmouzakis@gmail.com
Κωνσταντίνος Μουζάκης – Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα
Είναι Αντιπρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γαστρονομίας Οινολογίας για την Ελλάδα της CEUCΟ και Πρόεδρος και Ιδρυτής της Λέσχης Αρχιμαγείρων, Αρχιζαχαροπλαστών, Αρτεργατών, Επιστημόνων Επισιτισμού Αττικής «Ακρόπολις».
Έχει βραβευτεί ως CHEF EUROPEAN 2015” στην πόλη Perpignan της Γαλλίας και βραβευμένος με την υψηλή τιμή της Πορτογαλικής Γαστρονομίας το 2020 και την υψηλή τιμή της Ισπανικής Γαστρονομίας το 2021.
Παράλληλα είναι Chef de projet στο ΣΕΤΚΕ «Καλάθι Πρωινού» και στο Μητρώο Εκπαιδευτών Επιχειρήσεων Τροφίμων ΕΦΕΤ.
Πολύ σημαντικό για την χώρα μας που είναι Panel Leader στον παγκόσμιο διαγωνισμό «Taste Olymp Awards».
Τέλος ο Κωνσταντίνος Μουζάκης είναι και ο μοναδικός Έλληνας που είναι Πιστοποιημένος στην Ευρω – Ασιατική Διδασκαλία – Τουρισμού των Ομίλων UNESCO.
Επιμέλεια κειμένου: Ελπίδα Παπαδανιήλ