Το 75% των πασχόντων θέλει ένα φίλο, αντί για παρηγορητικές φράσεις
Ένα νέο όργανο ελέγχου ψυχικής υγείας έδειξε ότι η ζωή των ατόμων με συμπτώματα κατάθλιψης θα μπορούσε να βελτιωθεί δραστικά αν οι άλλοι καταλάβουν καλύτερα την κατάστασή τους.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας το GeneSight Mental Health Monitor, καταδεικνύει ότι το 83% των ατόμων που πάσχουν από συμπτώματα κατάθλιψης στις ΗΠΑ αισθάνονται ότι η ζωή τους θα βελτιωνόταν εάν η κατάστασή τους γινόταν κατανοητή. Η μελέτη υποστηρίζει ότι άτομα που δεν έχουν ποτέ νιώσει συμπτώματα κατάθλιψης δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τις προκλήσεις που σχετίζονται με την ασθένεια της ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας της.
Ο Μάιος είναι Μήνας ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία, για τα σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης, καθώς και για την αναζήτηση θεραπείας η οποία είναι δύσκολη για τους πάσχοντες.
Ο Δρ Mark Pollack, επικεφαλής ιατρός του τεστ GeneSight της Myriad Genetics, δήλωσε: «Η κατάθλιψη είναι μία από τις πιο παρεξηγημένες διαταραχές. Όταν οι άνθρωποι παρερμηνεύουν τους ασθενείς με κατάθλιψη ως «τεμπέληδες» ή «δραματικούς», συνεργαζόμαστε με την DBSA , έτσι ώστε να αναπτυχθεί η ενσυναίσθηση και τα άτομα με κατάθλιψη να μην αισθάνονται τόσο μόνα. »
Η ανάγκη για συμπόνια
Από όσους πάσχουν από κατάθλιψη, το 75% δηλώνει ότι το να έχει κάποιον να ακούσει τα συναισθήματά του, είτε είναι αγαπημένος, φίλος, ή ακόμα και ξένος, είναι το καλύτερο αντί για παρηγορητικές φράσεις όπως “Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω;” ή “Θα θέλατε να μιλήσετε για αυτό;”
Ο Michael Thase, καθηγητής ψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή Perelman και το Ιατρικό Κέντρο Michael J. Crescenz, δήλωσε: «Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή αλλά θεραπεύσιμη ιατρική κατάσταση που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο αισθάνεται, σκέφτεται και ενεργεί. Αν και συνήθως χαρακτηρίζεται από συναισθήματα θλίψης, τα συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί να εμφανίζονται ως ευερεθιστότητα ή απάθεια.
‘’Πρέπει να συνεργαστούμε – πάροχοι, ασθενείς, οικογένεια και φίλοι – για να συνεχίσουμε να μειώνουμε τον αντίκτυπο του στίγματος.”
Πηγές: healtheuropa.eu