Δεν προσφέρουν την ίδια προστασία συγκριτικά με τις ιατρικές και τις υφασμάτινες μάσκες, σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας
Καθώς η μάσκα έρχεται (και πάλι) δυναμικά στην καθημερινότητα μας εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα – με έμφαση στην Αττική και τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου η χαλάρωση των μέτρων… επανένωσε τους κρίκους στην αλυσίδα της μετάδοσης – οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή των πολιτών καθώς δεν είναι όλες οι μάσκες το ίδιο προστατευτικές.
Μάλιστα σε πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στις ασπίδες προσώπου, καθώς δεν φαίνεται να προσφέρουν την ίδια προστασία συγκριτικά με τις ιατρικές και τις υφασμάτινες.
Ειδικότερα και όπως υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο «σε περιπτώσεις έλλειψης μη ιατρικών μασκών, οι ασπίδες προσώπου μπορούν να θεωρηθούν ως εναλλακτική λύση, σημειώνοντας ότι προσφέρουν χαμηλότερο βαθμό προστασίας από τη μάσκα όσον αφορά την πρόληψη της μετάδοσης σταγονιδίων. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ασπίδες προσώπου, πρέπει να διασφαλιστεί η σωστή σχεδίαση που καλύπτει τις πλευρές του προσώπου και κάτω από το πηγούνι».
Κάλυψη προσώπου
Αναλυτικότερα, η καλύτερη επιλογή είναι εκείνες που προσφέρουν πλήρη κάλυψη προσώπου και πλευρικά αυτού ενώ το μήκος τους πρέπει να καλύπτει και τον λαιμό. Για τον λόγο αυτό η στήριξή τους πρέπει να είναι στο κεφάλι.
Αντίθετα, εκείνες που «καλύπτουν μερικώς το πρόσωπο ή μόνο το στόμα και την μύτη θα πρέπει να αποκλείονται γιατί δεν προσφέρουν προστασία ούτε στον χρήστη ούτε σε άλλο άτομο».
Και επισημαίνουν ότι η αποτελεσματικότητα της ασπίδας για τον έλεγχο της πηγής (άτομο που νοσεί) δεν έχει ελεγχθεί. Ως εκ τούτου άτομα που έχουν συμπτώματα δεν θα πρέπει να τη χρησιμοποιούν.
Συνεπακόλουθα και όπως υπογραμμίζεται στην ίδια εγκύκλιο, ο συνδυασμός ασπίδας και μάσκας συστήνεται μόνο στους επαγγελματίες υγείας, ενώ σε άλλους επαγγελματίες μπορεί να συστηθεί ανάλογα με την εκτίμηση κινδύνου και την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Εντούτοις οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι οι ασπίδες προσώπου μπορούν να διευκολύνουν άτομα με περιορισμένη συμμόρφωση στις ιατρικές μάσκες (όπως άτομα με ψυχικές και αναπτυξιακές διαταραχές, κωφοί, άτομα με προβλήματα ακοής και παιδιά).
Σε κάθε περίπτωση, οι ασπίδες προσώπου πρέπει να αφαιρούνται προσεκτικά, χωρίς να αγγιχθεί το πρόσωπο και τηρώντας όλα τα μέτρα υγιεινής – ό,τι δηλαδή ισχύει και για την εφαρμογή ή αφαίρεση των ιατρικών ή υφασμάτινων μασκών. Η πλύση τους με χλιαρό νερό και σαπούνι κρίνεται απαραίτητη έπειτα από κάθε χρήση, ενώ αφού στεγνώσει σε απορροφητικό χαρτί πρέπει να απολυμανθεί με απολυμαντικό σκεύασμα (σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή).
Πώς μεταδίδεται ο ιός
Η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού παραμένει σε εξέλιξη, προειδοποιούν οι ειδικοί. Και οι συντάκτες της εγκυκλίου συνεχίζουν: «Η έως σήμερα διαθέσιμη επιστημονική τεκμηρίωση δεν δίνει τη δυνατότητα απόλυτης οριοθέτησης της οδού μετάδοσης του SARS-CoV-2. Με τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα η μετάδοση είναι πιθανό να είναι παρόμοια με το SARS ή και άλλους αναπνευστικούς ιούς που μεταδίδονται μέσω σταγονιδίων, με άμεση ή έμμεση επαφή και αερογενώς σε μερικές περιπτώσεις, δεδομένης της παρουσίας του ιού τόσο στο κατώτερο όσο και στο ανώτερο αναπνευστικό καθώς και της παραμονής του στον αέρα έως και τρεις ώρες».
Από τα παραπάνω, λοιπόν, καθίσταται σαφές ότι η χρήση μάσκας σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα – τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου τουλάχιστον και τακτικό πλύσιμο των χεριών – αποτελούν ισχυρή «ασπίδα» προστασίας. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Πρεζεράκος, υπενθυμίζει στους πολίτες ότι μπορούν να χρησιμοποιούν μη ιατρικές μάσκες, ακολουθώντας τις παρακάτω συστάσεις:
Κατασκευή υφασμάτινης μάσκας
- Υφάσματα που έχουν πόρους ή αραιή ύφανση θα πρέπει να αποφεύγονται.
- Ελέγχετε πάντα τη κατάσταση του υφάσματος (δεν πρέπει να υπάρχουν οπές ή να είναι φθαρμένο) και τις διαστάσεις του πριν κατασκευάσετε τη μάσκα (το μέγεθος της μάσκας πρέπει να είναι τέτοιο που να καλύπτει πλήρως τη μύτη και όλη την περιοχή του στόματος μέχρι και κάτω από το πηγούνι).
- Τριπλή στρώση καλής ποιότητας βαμβακερού με πυκνή ύφανση.
- Δύο στρώματα βαμβακερού με ένα εσωτερικό στρώμα υφάσματος από βαμβάκι – πολυεστέρα.
- Βαμβακερό σε συνδυασμό με δύο στρώσεις από φυσικό μετάξι ή σιφόν (90% πολυεστέρας – 10% λύκρα).
- Τρία στρώματα φανέλα (65% βαμβάκι – 35% μείγμα πολυεστέρα).
- Τριπλό στρώμα λινού υφάσματος.
- Τριπλό στρώμα μεταξωτού υφάσματος.
Πηγή: in.gr