Γράφει η Κατερίνα Ζαγοραίου
Πείτε μου πόσες φορές δεν έχετε πέσει στο κρεβάτι εξουθενωμένοι από την κούραση και όμως δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια σας για να κοιμηθείτε. Πόσες φορές στριφογυρνάτε στο κρεβάτι ατελείωτες ώρες όμως ο Μορφέας δεν σας παίρνει με τίποτα στην αγκαλιά του;
Πόσες φορές βλέπεται τη μία ταινία μετά την άλλη για να καταφέρετε να αποκοιμηθείτε; Πόσες φορές μετράτε προβατάκια, χωρίς όμως και πάλι να καταφέρνετε κάτι; Φταίει το άγχος, οι κακές σκέψεις, η ένταση της ημέρας, η κατάθλιψη, οι κρίσεις πανικού;
Πολλοί είναι οι λόγοι που δεν μας αφήνουν να κοιμηθούμε και κάπου εδώ μπαίνουν στη ζωή μας τα ηρεμιστικά και τα υπνωτικά φάρμακα. Πόσο αθώα όμως είναι για τον οργανισμό μας, για την μνήμη μας, το νευρικό μας σύστημα και τις γνωστικές μας λειτουργίες;
Στα ηρεμιστικά φάρμακα πού καταφεύγουν πολλοί άνθρωποι, βρίσκεται η σχέση της αυπνίας με το Αλτσχάϊμερ σύμφωνα με τους επιστήμονες καθώς νέα έρευνα υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι που παίρνουν ηρεμιστικά και υπνωτικά φάρμακα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν Αλτσχάϊμερ .
Οι ερευνητές έκαναν ελέγχους σε ανθρώπους που πάσχουν από Αλτσχάϊμερ και διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι από αυτούς είχαν κάνει χρήση ηρεμιστικών φαρμάκων. Αν μάλιστα η χρήση αυτή γινόταν για περισσότερες από 180 ημέρες ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος.
Αν σκεφτούμε ότι μόνο στις ΗΠΑ περίπου 9 εκατομμύρια πολίτες παίρνουν ηρεμιστικά ή υπνωτικά για να κοιμηθούν ενώ ένα μεγάλο ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού της μέσης ηλικίας παίρνουν αγχολυτικά φάρμακα καταλαβαίνουμε ότι ο κίνδυνος της νόσου Αλτσχάϊμερ απειλεί πάρα πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως.
Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει αυτά τα φάρμακα με προβλήματα μνήμης και με γνωστικά προβλήματα. Οι ερευνητές είχαν παρακολουθήσει την πορεία της υγείας των συμμετεχόντων στην έρευνα για διάστημα 6 ετών και διαπίστωσαν ότι οι ουσίες των ηρεμιστικών έχουν σχέση και με την άνοια.
Η επικεφαλής ερευνήτρια Sophie Billioti de Gage εικάζει ότι οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις που έχουν τα ηρεμιστικά φάρμακα στην μνήμη μπορεί να καταστρέφουν τις ικανότητες του αποθεματικού που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να αντισταθμιστεί η μείωση των νευρικών λειτουργιών, καθώς εμφανίζεται η νόσος Αλτσχάϊμερ.
Τι πρέπει όμως να κάνουν όσοι αναγκάζονται να καταφύγουν στη χρήση των ηρεμιστικών φαρμάκων προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της αϋπνίας ή κάποια ψυχολογική διαταραχή;
Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι όταν τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται για μικρό χρονικό διάστημα δηλαδή για λιγότερο από τρεις μήνες δεν έχουν επιπτώσεις. Καλό θα ήταν λοιπόν να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας, να αποφεύγετε την αλόγιστη χρήση φαρμάκων και να εξασκείτε την μνήμη σας.