Ο άντρας μου θέλει να φορά γυναικεία ρούχα. Είναι ομοφυλόφιλος;

Η Παρενδυσία (που δεν πρέπει να συγχέεται με την τρανσεξουαλικότητα) χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες, έντονες, ερωτικά διεγερτικές φαντασιώσεις, παρορμήσεις ή συμπεριφορές που προϋποθέτουν ντύσιμο αντίθετο με το βιολογικό φύλο ενός ετεροφυλόφιλου άνδρα για περίοδο που διαρκεί τουλάχιστον 6 μήνες.

Οι φαντασιώσεις, οι παρορμήσεις και οι συμπεριφορές αυτές προκαλούν κλινικά έντονη δυσφορία ή λειτουργική έκπτωση στους κοινωνικούς, επαγγελματικούς και άλλους σημαντικούς τομείς της ζωής του ατόμου.

Η τυπική ηλικία έναρξης της παρενδυσίας στους άνδρες είναι η εφηβεία, πριν από την οποία δεν υιοθετούν «θηλυκές» συμπεριφορές ούτε παρενδύονται.

Αποτέλεσμα της παρενδυσίας είναι η ερωτική διέγερση, αν και συχνά οι παρενδύτες αναφέρουν ότι απλώς τους αρέσει να ντύνονται με γυναικεία ρούχα χωρίς να υπάρχει κάποιο σεξουαλικό κίνητρο. Κατά περίπτωση, ορισμένοι έφηβοι φοράνε γυναικεία ρούχα περιστασιακά, ενώ άλλοι φοράνε γυναικεία ενδύματα κάτω από τα αντρικά τους ρούχα ως ιδεοψυχαναγκαστική παρόρμηση.

Συχνά η παρενδυσία οδηγεί σε φαντασιώσεις ότι ο παρενδύτης είναι γυναίκα, γεγονός που ενίοτε μπορεί να εξελιχθεί και σε ερωτικές φαντασιώσεις. (Πρέπει να σημειωθεί, ότι αντίστοιχη μορφή της διαταραχής δεν έχει εντοπιστεί με ασφάλεια στον γυναικείο πληθυσμό.)

Η παρενδυσία συχνά προκαλεί ερωτική διέγερση και υποβοηθά τον παρενδύτη να φτάσει σε οργασμό αν και η τάση αυτή φαίνεται πως μειώνεται με το πέρασμα των χρόνων και μπορεί τελικά να καταλήξει σε πλήρη αποσύνδεση του οργασμού από την παρενδυσία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ανάγκη για ένδυση με γυναικεία ρούχα μειώνεται — ενώ ενδέχεται και να ενισχυθεί σε ορισμένες περιπτώσεις— με την πάροδο των χρόνων.

Από σχετική έρευνα έχει φανεί ότι μεταξύ των ανδρών που είναι παρενδύτες το 87% είναι αποκλειστικά ετεροφυλόφιλοι, το 83% ήταν παντρεμένοι όταν έγινε η έρευνα ή είχαν υπάρξει παντρεμένοι, ενώ στο 32% των περιπτώσεων οι σύζυγοι των ερωτηθέντων γνώριζαν για την παρενδυσία του συντρόφου τους.

Από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι η κοινωνική αντίδραση απέναντι στην παρενδυσία μπορεί να είναι ιδιαίτερα αρνητική, γεγονός όμως που δεν εμποδίζει τους παρενδύτες να ντύνονται σύμφωνα με την προτίμησή τους σε δημόσιους χώρους: σε τρένα, λεωφορεία, εστιατόρια, ή να χρησιμοποιούν τις γυναικείες τουαλέτες και να δοκιμάζουν γυναικεία ρούχα σε καταστήματα ένδυσης.

Ορισμένοι παρενδύτες βιώνουν ντροπή και ενοχές εξαιτίας των αισθημάτων και της συμπεριφοράς τους και συχνά προσπαθούν να απαλλαχθούν από τη συνήθεια που εκλαμβάνουν ως αφύσικη χωρίς όμως να το πετυχαίνουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις πετάνε τα γυναικεία ενδύματα αν και εν συνεχεία αγοράζουν εκ νέου γυναικεία γκαρνταρόμπα.

Ο κύκλος αυτός απαντά συχνότερα μεταξύ των νεαρότερων ανδρών, οι οποίοι όμως αργότερα γίνονται πιο αποδεκτικοί απέναντι στον εαυτό τους.

Το άρθρο υπογράφει ο  Γεώργιος Α. Παπαγεωργίου είναι ψυχολόγος & διευθυντής της «Ψυχικής Φροντίδας ΙΚΕ»  (Ιατρική Εταιρεία παροχής υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας) όπου και συνίδρυσε το 2016. Εποπτεύει τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το Επιστημονικό Προσωπικό της Εταιρείας το οποίο απαρτίζεται από όλες τις ειδικότητες τις Ψυχικής Υγείας.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Δ/νση (έδρα): Παπαδιαμαντοπούλου 11, Ιλίσια, Αθήνα, Τ.Κ. 11528

Τηλ. Επικοινωνία

Επείγοντα: 


Email: sessions@psychikifrontida.gr

sitepsychikifrontida.gr

(4095)