6 εφόδια για να ζεις καλύτερα!

Εφόδια για τη δημιουργία καλών και υγιών σχέσεων. Ο ρόλος της πνευματικότητας είναι το ουσιαστικότερο εφόδιο για την ύπαρξη μιας υγιούς σχέσης. Είναι πολύ σημαντικό το πνεύμα να υπερισχύσει της ύλης. Χρειαζόμαστε τα υλικά αγαθά αλλά πιο πολύ τα πνευματικά εφόδια ώστε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις δυσκολίες της ζωής.

Ειδικά στις μέρες που ζούμε σήμερα, είναι ολοφάνερο ότι οι άνθρωποι κυνηγάνε την ύλη. Δεν μας ενδιαφέρει να γίνουμε ανώτεροι, δεν μας ενδιαφέρει να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε, αλλά νοιαζόμαστε πώς θα αυξήσουμε τον τραπεζικό μας λογαριασμό.

Τα χρήματα είναι σημαντικά για την επίτευξη κάποιων στόχων, η ουσία όμως βρίσκεται στην πνευματική ανάπτυξη και προσωπική εξέλιξη του ανθρώπου. Ο άνθρωπος χρειάζεται να ασκήσει το πνεύμα του και συγχρόνως να βοηθήσει τη ψυχή του για να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής και ως εκ τούτου καλύτερες σχέσεις.

Αποδοχή του εαυτού. Ο φόβος ότι υπάρχει κάτι λάθος σε σένα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη χαρά. Όσο κρίνεις ότι υπάρχει κάτι λάθος, κακό, κάτι που λείπει ή δεν είναι αρκετό, η ζωή θα αντικατοπτρίζει αυτή σου τη σκέψη και δεν θα μπορέσεις να έχεις τις σχέσεις που ονειρεύεσαι. Ανθρωπιά, συμπόνια και καλοσύνη. Η καλοσύνη στο λόγο καλλιεργεί την εμπιστοσύνη. Η καλοσύνη στη σκέψη καλλιεργεί το βάθος. Η καλοσύνη στην προσφορά καλλιεργεί την αγάπη (Lao-Tzu)

Μην αφήσεις κανέναν να έρθει σε σένα χωρίς να φύγει από κοντά σου καλύτερος και πιο χαρούμενος. Να είσαι η ζωντανή έκφραση της καλοσύνης, καλοσύνη στο πρόσωπο σου, καλοσύνη στα μάτια σου, καλοσύνη στο χαμόγελό σου… σε όλους όσους υποφέρουν και είναι μόνοι τους να δίνεις πάντα ένα χαμόγελο.

“Αυτό που χρειάζονται σήμερα οι άνθρωποι είναι να νιώσουν ότι κάποιος ενδιαφέρεται για αυτούς. Μητέρα Τερέζα η ανθρωπότητα βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο νόμο της ζούγκλας και τον νόμο του ανθρωπισμού του Mahatma Gandhi.”

Σήμερα, σε μεγάλο βαθμό, έχουμε χάσει την ανθρωπιά μας. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν μπαίνουμε στη θέση του άλλου ή γιατί αγαπάμε μόνο τον εαυτό μας. Λένε ότι για να δώσεις αγάπη πρέπει να έχεις πάρει. Είναι σωστό, αλλά αν αγαπήσουμε τον άλλον θα νιώσουμε όμορφα.

Επίσης είναι σημαντικό να υπάρχει συμπόνια και καλοσύνη για να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο, ένα καλύτερο κόσμο. Ο ευαίσθητος άνθρωπος σήμερα έχει πολλά να αντιμετωπίσει. Είναι αυτός που θα αισθανθεί, θα ευαισθητοποιηθεί, θα ανοίξει δρόμους, θα δώσει ελπίδα, θα σταθεί δίπλα στον καταφρονημένο.

Η κοινωνία μας έχει ανάγκη από ευαίσθητους, τρυφερούς και συναισθηματικούς ανθρώπους. Η ευαισθησία κρύβει ομορφιά ψυχής. Η πραγματική κοινωνικότητα πηγάζει από την ευγένεια της ψυχής και αυτό το κατέχουν λίγοι.

Η ευαισθησία είναι όπλο απέναντι στην αδιαφορία και την κακεντρέχεια που μαστίζει τη σημερινή κοινωνία, παράλληλα με την κενότητα, την ματαιοδοξία, την απληστία και το δήθεν του σημερινού lifestyle, που οδηγούν στον ευτελισμό της ζωής.

Αγάπη…

 • Η αληθινή αγάπη είναι «μια βαθιά λαχτάρα να ευημερούν οι άλλοι» (Frederick Bailes). Το να κάνεις καλή ζωή δεν μπορεί να είναι κάτι το πολύ διαφορετικό από το να προσφέρεις στους άλλους καλή ζωή (Φερνάντο Σαβατερ). Η αγάπη είναι ενεργητική δύναμη μέσα στον άνθρωπο.
 • Είναι η δύναμη που γκρεμίζει τους τοίχους που χωρίζουν τον άνθρωπο από τον συνάνθρωπο και τον ενώνει με τους άλλους.
 • Η αγάπη δίνει τη δύναμη να ξεπεράσει το συναίσθημα της απομόνωσης και του χωρισμού και ωστόσο του επιτρέπει να είναι ο εαυτός του, να διατηρεί την ακεραιότητα του (Έριχ Φρομ).
 •  Η αγάπη είναι δράση και δεν είναι καταναγκαστικό έργο. Το να προσφέρεις είναι η πιο υψηλή έκφραση δοσίματος και δυναμισμού, είναι μια πράξη θέλησης και εμπιστοσύνης και με αυτόν τον τρόπο καλλιεργούμε υγιείς σχέσεις.

Θέληση…

 • Έχουν γραφτεί ολόκληροι τόμοι για τη θέληση. Εάν έχεις θέληση, δημιουργείς και τις σχέσεις που επιθυμείς.
 • Η θέληση βοηθάει τον άνθρωπο να προχωρήσει μπροστά, να αντιμετωπίσει όλες τις αντιξοότητες με περηφάνια και αυτοπεποίθηση.
 • Είναι σημαντικό να θέλεις πολύ μια υγιή σχέση και να την κυνηγάς για να την πετύχεις.
 • Είναι ο μόνος δρόμος που θα σε φέρει σε πλήρη ισορροπία με τον εαυτό σου, αλλά και με τους άλλους. Ανιδιοτέλεια σημαίνει άδολη αγάπη.

Η ανιδιοτέλεια…

 • είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του ανθρώπου του οποίου οι πράξεις καθορίζονται από ευγενή κίνητρα και όχι από προσωπικό συμφέρον.
 • Νοιάζεται και ενδιαφέρεται για τους άλλους, σαν να πρόκειται για τον ίδιο.
 • Δεν διακατέχεται από ιδιοτελή σκοπό, όταν προσφέρει, αλλά αντίθετα, το θεωρεί και καθήκον του.
 • Αν όλοι είχαμε ανιδιοτέλεια σε όλες τις πράξεις μας, τότε θα φτιάχναμε έναν καλύτερο κόσμο, ουσιαστικότερο, πιο τρυφερό, με λιγότερα προβλήματα και δίχως ευτελείς πράξεις. Είναι σίγουρο, σχεδόν βέβαιο, ότι θα είχαμε τις σχέσεις που ονειρευόμαστε.

Άλλα εφόδια, που συμβάλλουν στην καλλιέργεια υγιών σχέσεων, είναι: η εμπιστοσύνη, η ευγένεια, η δίκαιη συμπεριφορά, η συνεργασία, η κατανόηση και η ειλικρίνεια.

To άρθρο υπογράφει η Έλσα Δημοπούλου – Ψυχολόγος

(1000)