4 εξετάσεις που πρέπει να κανείς κάθε χρόνο!

Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος αποτελείται από μια σειρά εξετάσεων πολύ σημαντικών για την υγεία και τη γονιμότητα της γυναίκας. Είναι ένα σύνολο από κλινικές παρατηρήσεις που έχουν ως πρωταρχικό στόχο την προστασία του γυναικείου οργανισμού και τον εντοπισμό τυχών παθήσεων, οι οποίες δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα.

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος δεν είναι μόνο το τεστ Παπ ή ένας απλός υπέρηχος, αλλά περιλαμβάνει ουσιαστικές και ολοκληρωμένες εξετάσεις. Έτσι, μια φορά το χρόνο, γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία επιβάλλεται να υποβάλλονται στους εξής ελέγχους:

  • Ιατρικό ιστορικό

Περιλαμβάνει το παθολογικό και χειρουργικό ιστορικό της γυναίκας και της οικογένειά της. Μελετάται ενδελεχώς το μαιευτικό και το φαρμακευτικό παρελθόν της γυναίκας καθώς και το ιστορικό αντισύλληψης, συμπτωμάτων και εμμήνου ρύσης.

  • Τεστ Παπ

Είναι η συλλογή κυττάρων από τον τράχηλο προκειμένου να διερευνηθούν οι πιθανότητες ύπαρξης καρκίνου του τραχήλου και το ενδεχόμενο προσβολής από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και των ποικίλλων εκδηλώσεών του (προκαρκινικές αλλοιώσεις, κονδυλώματα). Προϋποθέσεις για τη σωστή πραγματοποίηση του ελέγχου είναι η συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη σεξουαλικών επαφών, η αποχή από σεξουαλική δραστηριότητα για 24 ώρες και η απουσία περιόδου.

  • Διακολπικό υπερηχογράφημα

Το διακολπικό υπερηχογράφημα εξετάζει με ακρίβεια την παθολογία της μήτρας και των ωοθηκών. Έτσι, μπορούν να εντοπιστούν οι εξής παθήσεις: ινομυώματαενδομητρίωση, κύστες, ακόμα και καρκίνος του ενδομητρίου και των ωοθηκών. Με τη συγκεκριμένη εξέταση μπορούμε, επίσης, να δούμε εάν μια γυναίκα κινδυνεύει από πρώιμη ανεπάρκεια των ωοθηκών της και να ελέγξουμε τα επίπεδα γονιμότητά της.

  • Ψηλάφηση μαστών – Μαστογραφία

Η ψηλάφηση μαστών είναι η πρώτη και πιο άμεση ενέργεια που κάνει ένας γυναικολόγος προκειμένου να εντοπίσει ύποπτα μορφώματα του μαστού. Η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί και από την ίδια τη γυναίκα, εφόσον αυτή έχει εκπαιδευτεί σωστά να το πράττει. Η μαστογραφία, με τη σειρά της, διακρίνεται σε κλασική και ψηφιακή.

Αποτελεί μια ακτινολογική μέθοδο που απεικονίζει την ανατομία του μαστού και των πιθανών αλλοιώσεων αυτού. Η μαστογραφία είναι η πιο κατάλληλη και αποτελεσματική εξέταση για τη διάγνωση του καρκίνου μαστού.

  • Συλλογή κολπικού υγρού

Είναι η διαδικασία που περιλαμβάνει λήψη υγρού από τον τράχηλο και τον κόλπο, έτσι ώστε να εντοπιστούν τα ακριβή αίτια (βακτήρια, μύκητες, ουρεόπλασμα κ.λπ.) ενοχλήσεων στα γεννητικά όργανα και να χορηγηθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Το άρθρο υπογράφει ο Γιάννης Περιστέρης – Mαιευτήρας / Xειρουργός / Γυναικολόγος. Ο Dr. Γιάννης Περιστέρης ασχολείται κυρίως με θέματα υπογονιμότητας, εξωσωματικής γονιμοποίησης, λαπαροσκοπικής χειρουργικής αλλά και με τον προγεννητικό έλεγχο.

(Περισσότερες πληροφορίες για τον ιατρό θα βρείτε εδώ: http://bit.ly/2B0JwhM)

Στοιχεία επικοινωνίας:

διευθ.:  Λ. Κηφισίας 23, Αμπελόκηποι, Αθήνα

τηλ. επικοινωνίας:  210- 7485754 – 6932 229697 – 6974 441255

(277)