3 πράγματα που (δεν) πρέπει να πεις σε άτομο που… «αδυνατεί» να ελέγξει το άγχος του!

Το πρώτο πράγμα που ενστικτωδώς μας έρχεται στο μυαλό να κάνουμε όταν βλέπουμε έναν άνθρωπο να βιώνει υπερβολικό άγχος, είναι να του πούμε κάτι που θα τον ανακουφίσει.

Πόσες από αυτές τις προσπάθειές μας όμως έχουν αποτέλεσμα και πόσες δεν βρίσκουν ανταπόκριση;

agxos-paidi-1-juniorsclub (1) 760 slider

 Οι 3 από τις πιο γνωστές εκφράσεις που έχουμε πει οι περισσότεροι από εμάς αλλά καθόλου βοηθητικό δεν έχει αποδειχθεί είναι οι εξής:

  • «Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι» …

Είναι προφανές πως σε κανέναν άνθρωπο δεν αρέσει να νιώθει πίεση, να σφίγγεται το στομάχι του, να έχει ζαλάδα και τάσεις λιποθυμίας, δύσπνοια και άλλα συμπτώματα που είναι χαρακτηριστικά του άγχους. Δεν είναι επιλογή του να το βιώσει όλο αυτό, αλλά υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι, σημαντικοί και μη, που θα μπορούσαν να το φέρουν σε αυτή την κατάσταση. Για εμάς ένας λόγος ασήμαντος, ίσως για αυτόν που βιώνει έντονο άγχος να είναι κάτι σημαντικό ώστε να του το προκαλέσει όλο αυτό.

  • «Είτε αγχωθείς είτε όχι η κατάσταση δεν θα αλλάξει» …

Αυτό είναι και μία μεγάλη αλήθεια, που όμως δεν χρειάζεται να την πούμε. Καμία κατάσταση δεν είναι ικανή να αλλάξει από το συναίσθημά μας, είτε αυτό είναι άγχος, είτε είναι φόβος, είτε οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα. Κάποια ερεθίσματα όμως είναι αρκετά ώστε να ενεργοποιήσουν έναν συνδυασμό βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών συστημάτων του ανθρώπου και να πυροδοτηθεί η αντίδραση του άγχους.

  • «Γιατί αγχώνεσαι τόσο πολύ; Θα πρέπει να κάνεις κάτι για αυτό» …

Μακάρι να μπορούσε ο κάθε άνθρωπος από εμάς να απαντήσει στο γιατί αγχώνεται τόσο πολύ, και τις περισσότερες φορές από ασήμαντες αιτίες. Τότε θα μπορούσε να το διαχειριστεί και να το ελέγξει. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Η ψυχοθεραπεία, και κυρίως η γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία, που είναι εστιασμένη στο επί του παρόντος πρόβλημα, μπορεί να μας βοηθήσει να μάθουμε ποιοι παράγοντες συμβάλλουν ώστε να αγχωνόμαστε περισσότερο από κάποιους άλλους ανθρώπους, πώς θα το διαχειριστούμε όλο αυτό ώστε να μην έχουμε σωματικά συμπτώματα και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας.

 

Γράφει η Μαρία-Ελένη Γραμματικοπούλου  

ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια

(458)