Ο Πυθαγόρας, κάπου το 400 π.Χ, έλεγε “μην ψάχνεις την ευτυχία είναι πάντα μέσα σου”.
Η ευτυχία είναι ο θησαυρός που κρύβεται βαθιά κρυμμένος μέσα μας, απλώς όπως λέει ο Νίτσε θα πρέπει να σκάψεις μέσα σου(ένδον σκάπτε), μέσα σου είναι η πηγή της ζωής(ένδον η πηγή του Αγαθού=Ευτυχία),είναι εκεί ωσει παρούσα για να σε τροφοδοτήσει, να σε αναβαπτίσει, να σε αναγεννήσει (αεί γαρ δυνάμενη αναβλύει).
του Λάσκαρη Κωνσταντίνου
Το αν θα αποφασίσεις να είσαι ευτυχισμένος/-η ή δυστυχισμένός/-η, αποτελεί μια οικεία βουλήσει – καίριας σημασίας- απόφαση ζωής για το ποια στάση ζωής προτίθεται να υιοθετήσει κάποιος/-α. Όμως όπως θα δείτε, μπορείτε να μάθετε να είστε ευτυχείς και να κατακλύζεστε από ευφορία και να διακατέχεστε από γαλήνη και ηρεμία! Πρέπει απλά να έχετε την βούληση και την αποφασιστικότητα να υιοθετήσετε κάποιες θετικές συνήθειες που κατατείνουν σε αυτήν την προοπτική, της θετικής ενατένισης της ζωής μέσα από το πρίσμα του οπτιμισμού. Σκοπός είναι να Αποφασίσουμε να είμαστε ευτυχισμένοι επειδή κάνει καλό στην υγεία, μας λέει πολύ σοφά ο σπουδαίος φιλόσοφος Βολταίρος. θεωρώ ότι θα πρέπει να υιοθετήσουμε την παρότρυνση του σπουδαίου αυτού σοφού, γιατί απλά κάνει καλό και εμείς αυτό που επιδιώκουμε είναι να κατακτήσουμε την κορυφή της ευτυχίας.
Ο Martin Selingman, σας δίνει ένα κατάλογο με 21 συνήθειες που οφείλει να έχει ένας άνθρωπος που φιλοδοξεί να συγκαταλέγεται σε αυτούς που κατόρθωσαν να αποτινάξουν το ζυγό της κατάθλιψης και να καταφέρουν να κάνουν την ευτυχία κατοικίδιο πουλί στην αυλή τους.
Να περιβάλλεσαι από άλλους χαρούμενους ανθρώπους
Η χαρά είναι μεταδοτική. Οι ερευνητές από την μελέτη Framingham Heart Study, έχουν διαπιστώσει ότι το να συναναστρέφεσαι με χαρούμενους ανθρώπους αποτελεί ασφαλής λύση για αύξηση των πιθανοτήτων να βρεις την ευτυχία στο μέλλον. Ακούγεται λογικό να απαλαχθείτε από μερικούς από τους θλιβερούς παλιούς φίλους σας για κάποιους νέους και πιο ευδιάθετους και αισιόδοξους.
Να Χαμογελάς πολύ
Χαμογέλασε με μια σκέψη που θα κάνεις.Χαμογελάστε με οποιαδήποτε πρόσχημα, πρόφαση, αφορμή. Ακόμη και όταν δεν είστε χαρούμενοι, φροντίστε να σκεφθείτε κάτι που θα σας κάνει να ευθυμήσετε, κάτι που θα σας χαροποιήσει.
Αυτό θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ψυχολογία σας. Δεν κοστίζει κάτι. Είναι όμως σημαντικό να μην προσποιείστε ότι είστε χαρούμενοι ενώ σκέφτεστε δυσάρεστα πράγματα.
Να αναπτύξεις την ικανότητα να επουλώνεις τις “πληγές” σου
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να συνέρχονται από άσχημα νέα και να επανέρχονται δριμύτεροι, πιο δυναμικοί και πιο ακμαίοι και πιο έτοιμοι για νέες προκλήσεις και επιτεύγματα. Γνωρίζουν πως να το ξεπεράσουν. Αποφάσισαν να είναι ευτυχισμένοι γιατί κάνει καλό στην υγεία, γιατί δεν συμφέρει κάτι άλλο. Δεν είναι ευεπίφοροι στην απομόνωση, στην απόσυρση και στον πεσιμισμό. Βασικά, όπως λένε οι ψυχολόγοι, αυτή είναι η φυσική άμυνα του ανθρώπου για όλα αυτά τα δυσάρεστα και θλιβερά συμβάντα που αντιμετωπίζει σε όλη του την ζωή. ‘Πέσε εφτά φορές και σήκω οκτώ’ λέει μια ιαπωνική παροιμία.
Να Προσπαθείς να είσαι χαρούμενος
Όσο απλό και τετριμμένο και αν ακούγεται η προσπάθεια για να είστε χαρούμενοι, αυξάνει την συναισθηματική ευεξία και ζωτικότητα σας. Να ζεις με τις τρεις λέξεις: Ενέργεια, ενθουσιασμό, όραμα. Μην αναλώνεσαι με τα επουσιώδη και τα ανούσια, με πράγματα και καταστάσεις του χτες, αρνητικές σκέψεις, και θέματα που είναι έξω από τον έλεγχό σου. Επένδυσε την ενέργειά σου στα θετικά του σήμερα. Τα τρία θεμέλια της ευτυχίας σ’ αυτήν τη ζωή είναι: κάτι να κάνεις, κάτι να αγαπάς, κάτι να ελπίζεις, μας διδάσκει o Άγγλος δοκιμιογράφος Joseph Addison.
Να Προσέχεις τις μικρές νίκες σου
Οι χαρούμενοι άνθρωποι γιορτάζουν κάθε μικρή νίκη τους. Όταν κανείς δίνει έμφαση στα μικρά θετικά βήματα προόδου που έχει σημειώσει, του δίνεται η ευκαιρία να νιώθει εσωτερική πληρότητα και ικανοποίηση. Έτσι κάθε βράδυ πριν κοιμηθείς θα συνειδητοποιείς τα μικρά θαύματα που πέτυχες και θα κάνεις ανακουφισμένος, υπερήφανος και περιχαρής τον απολογισμό με τα δικά σου … Κατάφερα να!
Να εκτιμάς τις απλές χαρές της ζωής
Οι χαρούμενοι άνθρωποι ξέρουν να εκτιμούν τα επουσιώδη και ασήμαντα, μικρές χαρές της καθημερινότητας και γενικά καθημερινά ευχάριστα πράγματα όπως έναν περίπατο, η συνάντηση με φίλους, το άκουσμα μιας υπέροχης μελωδίας. Απλές και προσιτές πολυτέλειες που πλουτίζουν τη ζωή μας, μακριά από άκρατος υλισμό και μανιώδη καταναλωτισμό που δεν καλύπτει συναισθηματικό σου κενό αλλά σε οδηγεί στα Τάρταρα της ματαιότητας και επιτείνει τα όποια υπαρξιακά σου αδιέξοδα. Η ικανότητα να βρίσκεις ή και να εφευρίσκεις λόγους για χαρά στα μικρά πράγματα και να ανακαλύπτεις τη χαρά μέσα από τα μικρά πράγματα και να αισθάνεσαι ευγνώμων για ό, τι έχεις, συνδέεται άμεσα άμεσα με την αδήριτη ανάγκη σου να γίνεις ένα ευτυχισμένο και ολοκληρωμένο άτομο. Και να μην ξεχνάμε τη νουθεσία του μεγάλου φιλοσόφου Αριστοτέλη: ουκ εν το πολλώ το ευ αλλά εν το ευ το πολύ.
Να αφιερώνεις μέρος του χρόνου σου για να δώσεις
Δεν έχει σημασία πόσο φορτωμένο είναι το καθημερινό πρόγραμμα σου. Οι θετικά σκεπτόμενοι άνθρωποι, βρίσκουν πάντα λίγο διαθέσιμο χρόνο για μια καλή πράξη , μια ευγενική χειρονομία. Τα οφέλη από αυτές τις ίδιες τις πράξεις επιστρέφουν στους ίδιους με την μορφή ευεργετικής επίδρασης σε ψυχο-συναισθηματικό επίπεδο. Είτε πρόκειται για εθελοντική εργασία ή απλές πράξεις υψηλής συμβολικής αξίας, μια τέτοια δραστηριότητα επιδρά στη σωματική και ψυχική κατάσταση του ατόμου. Το κυριότερο είναι ότι λειτουργεί σαν μια καλή άμυνα κατά της κατάθλιψης. Είναι κάτι σαν φάρμακο που οδηγεί στην ευδαιμονία. Η φιλανθρωπική συμπεριφορά που απορρέει από έντονο αίσθημα ανάγκης για προσφορά και αλτρουισμό, αποβλέπει στην κοινή και κοινωνική ωφέλεια πυροδοτεί την έκκριση της ντοπαμίνης, η οποία μας δίνει τα συναισθήματα της έξαρσης και της ευφορίας.
Να προτιμάς συζητήσεις με νόημα παρά ανούσιες κουβέντες
Δεν είναι κακό να συζητάς για ανούσια και ανάλαφρα θέματα με του φίλους σας αλλά μόνο οι βαθιές, ουσιαστικές και μεστές σε περιεχόμενο συζητήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε νόημα στην ζωή σας. Για να το θέσουμε απλά, μια σωστή συζήτηση είναι πολύ πιο αποδοτική από ό, τι οι ακατάσχετες και ανερμάτιστες φλυαρίες. Ένα από τα πράγματα για το οποίο μετανιώνουν οι άνθρωποι είναι, τότε που μπορούσαν, δεν κατάφεραν να μιλήσουν περισσότερο για τα σημαντικά πράγματα που γέμιζαν την καρδιά τους παρά τις κουβέντες για τον καιρό. Μια οδυνηρή απόδειξη του γεγονότος ότι ξοδεύουμε πάρα πολύ χρόνο κουβεντιάζοντας για τον καιρό, ενώ παραλείπουμε να εκφράσουμε τα πραγματικά σημαντικά πράγματα που ξεχειλίζουν την καρδιά μας. Ας μη μιλάμε επομένως περί ανέμων και υδάτων! Εξάλλου όπως πολύ σοφά μας λέει ο μεγάλος σοφός φίλοσοφος Άρθουρ Σοπενχάουερ: δύο είναι οι εχθροί της ανθρώπινης ευτυχίας πόνος και ανία.
Να κρατάς επαφή
Όταν πρόκειται για επικοινωνία,η αποστολή ενός μηνύματος ή δημοσιεύοντας κάτι στο διαδίκτυο, είναι η πιο γρήγορη και απλή επιλογή. Ωστόσο, καμία από αυτές δεν μπορεί να νικήσει το να διασχίσετε την μισή χώρα με αεροπλάνο για να κάνετε μια επίσκεψη στον καλύτερο φίλο σας. Όλοι μας πρέπει να αισθανόμαστε συνδεδεμένοι με τους άλλους ανθρώπους. Πρέπει να επικοινωνούμε με κοντινά και αγαπημένα μας πρόσωπα και αυτό δεν σημαίνει ότι θα χρησιμοποιούμε αποκλειστικά και μόνο τα κοινωνικά δίκτυα. Δεν μπορείτε να αγκαλιάσετε, να νιώσετε, να αγγίξετε κάποιον μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Από καιρό έχει αποδειχθεί ότι, για τους ανθρώπους, το άγγιγμα είναι ψηλά στη λίστα των πραγμάτων που αυξάνουν την αίσθηση της ευεξίας και της ευφορίας. Να μην ξεχνάς ότι η ευτυχία είναι κάτι το οποίο όταν διαιρείται, πολλαπλασιάζεται μας συμβουλεύει ο σπουδαίος Πάουλο Κοέλιο.
Να έχεις αισιοδοξία
Η αισιοδοξία είναι ευεργετική για την υγεία σας. Λιγότερο άγχος σημαίνει λιγότερες έγνοιες και μεγαλύτερη ανοχή στον πόνο. Επιλέγοντας να βλέπετε σκόπιμα την θετική πτυχή σε όλα όσα διαδραματίζονται, αναμφίβολα επιλέγετε το δρόμο της υγείας και του ευ ζην! Σε ένα από τα βιβλία του, ο Seligman δίνει τον χαρακτηρισμό του αισιόδοξου και του απαισιόδοξου χαρακτήρα: ‘Το καθοριστικό χαρακτηριστικό των απαισιόδοξων είναι η πεποίθησή τους ότι οι κακές στιγμές θα διαρκέσουν πολύ, ότι θα καταστραφεί κάθε τι που έχει επιτευχθεί και ότι όλα αυτά είναι δικό τους σφάλμα. Τώρα, οι αισιόδοξοι έχουν να αντιμετωπίσουν ακριβώς τα ίδια είδη των δυσκολιών της ζωής, αλλά έχουν την τάση να σκέφτονται με τον αντίθετο τρόπο. Πιστεύουν ότι όλες οι κακοτυχίες είναι προσωρινές, ότι καμία από αυτές δεν είναι δικό τους σφάλμα. Τέτοιοι άνθρωποι δεν ανησυχούν από την ήττα. Αντιλαμβάνονται τα προβλήματα που τους περικυκλώνουν σαν προκλήσεις και απλά προσπαθούν σκληρότερα.’
Να εκτιμάς την καλή μουσική
Υπάρχει δύναμη στη μουσική και είναι τόσο ισχυρή και η θετική της επίδραση τόσο καταλυτική που μπορεί να σε απαλλάξει από τα ψυχικά άλγη και τη δυσθυμία. Επιλέγοντας την κατάλληλη μουσική είναι ένας σημαντικός παράγοντας – χαρούμενα ή λυπητερά τραγούδια μπορεί να επηρεάσουν την αντίληψη μας για τον κόσμο. Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να καθορίσουν από φωτογραφίες αν οι άνθρωποι που απεικονίζονται σε αυτές είναι χαρούμενοι ή όχι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι απαντήσεις τους φάνηκαν να έχουν σχέση με τη διάθεση της μουσικής που τα υποκείμενα του πειράματος άκουγαν την στιγμή που τα φωτογράφιζαν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσπαθήσετε να ακούτε πιο χαρούμενες μελωδίες!
Να ξέρεις πότε να αποσυνδεθείς
Η θαυμαστή τεχνολογία που σαγηνεύει μικρούς και μεγάλους ως άλλη Κίρκη με τις συνεχείς ενημερώσεις ειδήσεων, τον καταιγισμό των πληροφοριών και άλλα πολλά ψηφιακά καλούδια σε αποσπά από πνευματικές δραστηριότητες που μπορούν να σε οδηγήσουν σε πνευματική μεταρσίωση(ανάταση, εξύψωση). Δεν είπαμε να εγκαταλήψεις δια ροπάλου την τεχνολογία, στο 21ο αιώνα βρισκόμαστε εξάλλου. Τίποτα από αυτά δεν θα χαθούν για εσένα, για πάντα, μόνο και μόνο επειδή έχεις επιλέξει να εγκαταλείψεις προσωρινά τον υπολογιστή, το tablet ή το smartphone! Το ψηφιακό detox(ή αποτοξίνωση) δίνει στο μυαλό σας την ευκαιρία να “επαναφορτιστεί” και να χαλαρώσει.
Να ασκείτε πνευματικές πρακτικές
Κάθε θρησκεία έχει την έννοια της ευγνωμοσύνης, της συμπάθειας, της συμπόνιας, της συγχώρεσης. Το να ασχολείσαι με τα “μεγάλα – αναπάντητα” ερωτήματα, το να έχεις φιλοσοφικούς προβληματισμούς και ανησυχίες, νοηματοδοτεί τη ζωή μας με νόημα και περιεχόμενο. Το 2009, μια μελέτη που διεξήχθη έδειξε ότι τα παιδιά που πιστεύουν ότι η ζωή τους έχει ένα σκοπό, έναν υψηλότερο προορισμό, μια “στοχο-προσήλωση”, είναι πιο ευτυχισμένα από ό, τι εκείνα, μεταξύ των συνομηλίκων τους, που ζουν για τη στιγμή. Δεν είναι μόνο η θρησκεία, φυσικά. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις πνευματικές πρακτικές. Όλα τα είδη των ‘ιερών τελετουργιών’ είναι σημαντικά. Ο διαλογισμός, η προσευχή ή απλά να σταθούμε και να προβληματιστούμε σχετικά με το ποια είναι η θέση μας μέσα στον κόσμο, ποια η “αποστολή”, μας βοηθάει στο να αποκτάμε επίγνωση για τα επίμαχα και τα σημαντικά αυτού του Κόσμου. Δεν έχει τόση σημασία αν θα το κάνουμε σε καθημερινή, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση. Αυτό που πραγματικά μετράει είναι να έχουμε κάποιο είδος “πνευματικής άγκυρας” που θα χαρίσει την ισορροπία στης ζωής, που θα μας βοηθάει να μην είμαστε απλοί παθητικοί θεατές των εξελίξεων. Άνθρωποι δίχως περιεχόμενο και άποψη για τα τεκταινόμενα, άνθρωποι αμέτοχοι και απαθείς, που απλώς άγονται και φέρονται και γενικά γίνονται άθυρμα των βουλήσεων και των κελευσμάτων των άλλων, απλά είναι οι χαμένοι του παιχνιδιού της ζωής. Μην οχυρώνεσαι στην “ασφάλεια¨ του μικρόκοσμού σου, στον οποίο έχεις αυτο-εξοριστεί και ζεις το μύθο σου της μοναχικής παντοδυναμία σου. Η καθημερινή συναναστροφή σου με τους άλλους, η καθημερινή τριβή με τις μικρές δοκιμασίες της καθημερινότητας, θωρακίζει το Εγώ σας, αναπτύσσει τα κοινωνικά και επικοινωνιακά σας αντανακλαστικά με αποτέλεσμα να συμβιώνεις αρμονικά με τους άλλους, να βρίσκεσαι σε αγαστή συνεργασία με τους συνανθρώπους σου και να φτάσεις στο σημείο κάποιο στιγμή εφόσον καλλιεργήσεις τις επικοινωνιακές δεξιότητες να γίνεις ο Μέντορας, ο Ηγέτης, ο έμπιστος φίλος και συνεργάτης.
Να ασκείσαι τακτικά
Η σωματική άσκηση κάνει το σώμα μας να παράγει “ενδορφίνες” μια χημική ουσία που μας κάνει να αισθανόμαστε ευτυχείς. Οι ειδικές χημικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο μας, βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων πολλών ψυχολογικών έκρυθμων καταστάσεων(δυσθυμία, οργή, θυμός, κατατονία, αδιαθεσία), συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του άγχους και της μελαγχολίας. Το ενδιαφέρον είναι ότι, ακόμη και στις περιπτώσεις που η άσκηση αποτυγχάνει να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος ή να αποκτήσουμε εντυπωσιακό και “χαλύβδινο” μυϊκό σύστημα, εξακολουθούμε να καταλήγουμε με περισσότερους λόγους για να αισθανόμαστε καλά για τον εαυτό μας!
Να κάνεις περίπατο
Η φύση είναι αναζωογονητική για την ψυχή, δημιουργεί αίσθημα ευφορίας και αίσθηση ευεξίας. Ακόμη και μια βόλτα λίγων λεπτών με τα πόδια στον καθαρό αέρα μπορεί να συνεισφέρει πολλά και καλά για την υγεία σου. Κάθε φορά που αισθάνεσαι νωθρός, καταναλώνεις κάποιο τονωτικό ρόφημα(καφέ ή αναψυκτικό ή κάτι αντίστοιχο). Ωστόσο, μπορείς να κάνεις κάτι πολύ καλύτερο και επωφελές . Απλά μπορείς να βγεις έξω για μια βόλτα και αφήστε την “Μητέρα Φύση”να σας αναζωογονήσει, επαναφορτίσει και να σας εκτοξεύσει τη διάθεση!
Να μην πετάγεσαι αμέσως από το κρεβάτι!
Όταν ξυπνάς το πρωί _κάτι τι οποίο είναι βάναυσο και δοκιμασία για τα νεύρα_ να σηκώνεσαι σταδιακά δίχως βιασύνη και άγχος.Δώσε στον εαυτό σου το χρόνο να τεντωθείς(με απλές ασκήσεις stretching, κάμψεις) προκειμένου το σώμα να ανακτήσει την ενεργεία του και να ξεπεράσεις τη σύγχυση του πρωινού ξυπνήματος . Ξυπνώντας, αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της ευημερίας σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι γιατροί συμβουλεύουν να μην “πηδάτε” από το κρεβάτι για να ξεκινήσετε το πρωί τις δουλειές σας. Φυσικά, βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά. Επίσης, θα πρέπει να ξεπεράσετε και τον σκόπελο του ξυπνητηριού, αφού το απότομο και κακόηχος κουδούνισμα του μπορεί ακόμα να σας προκαλέσει έμφραγμα, αν έχετε ήδη προβλήματα καρδιάς. Βοηθήστε λοιπόν σωστά τον οργανισμό σας να ξυπνήσει και μην χρησιμοποιείτε «βία» για να το αναγκάσετε να “εγερθεί” από το κρεβάτι. Βάλτε στο κινητό σας το αγαπημένο σας τραγούδι και βάλτε αυτό για ξυπνητήρι.
Να γελάς συχνά
Το έχετε ακούσει πολλές φορές. το γέλιο είναι το καλύτερο “φάρμακο”. Το γέλιο προκαλεί την παραγωγή των ορμονών στον εγκέφαλο που μας κάνουν να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι και μειώνει την ευαισθησία στον πόνο και το άγχος. Είναι σημαντικό να γελάτε συχνά. Ξεγελάτε τη θλίψη!
Να περπατάς με μεγάλα βήματα
Είναι πραγματικότητα! Οι χαρούμενοι άνθρωποι περπατούν με έναν ελεύθερο, ανέμελο τρόπο, κάνοντας μεγαλύτερα βήματα και δρασκελισμούς. Τέτοιου είδους περπάτημα, προκαλεί μια ορισμένη αλυσιδωτή αντίδραση στον εγκέφαλό μας. Αυτό μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά όσο πιο ελεύθερα, χαλαρά και ξέγνοιαστα περπατάτε τόσο πιο ευτυχισμένοι γίνετε.
Και ορισμένα ρητά…
Ο άνθρωπος, για την ευτυχία του, χρειάζεται όχι μόνο την απόλαυση κάποιων πραγμάτων, αλλά και ελπίδα, προσπάθεια και αλλαγή.
Bertrand Russell, 1872-1970, Βρετανός φιλόσοφος
Οι άνθρωποι μπορεί να είναι ευτυχισμένοι μόνο όταν δεν θεωρούν ότι σκοπός της ζωής είναι η ευτυχία.
George Orwell, 1903-1950, Βρετανός συγγραφέας
Η ευτυχία δεν είναι ένας σταθμός στον οποίο φτάνεις, αλλά ένας τρόπος να ταξιδεύεις.
Margaret Lee Runbeck, 1905-1956, Αμερικανίδα συγγραφέας
(10383)