Τροφές που ενισχύουν τον εγκέφαλο!

«Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ», έλεγαν οι πρόγονοί μας. Η προσεγμένη διατροφή και το γεγονός πως όλοι οι διατροφολόγοι φωνάζουν ώστε να τρώμε σωστά, δεν έχει να κάνει μόνο με τη διατήρηση της σιλουέτας.

Σύμφωνα με νευροεπιστήμονες, ο εγκέφαλος χρειάζεται ωμέγα-3 λιπαρά, αντιοξειδωτικά, καφεΐνη, βιταμίνη Β και διάφορα άλλα συστατικά για να είναι σε εγρήγορση. Ο καθηγητής νευροεπιστημών Γκάρι Γουένκ, δίνει μερικές οδηγίες, ώστε να μπορέσει ο καθένας να αντιληφθεί, αν του λείπει κάποια απαραίτητη ουσία και τι να κάνει επ’ αυτού.

 

Αντιοξειδωτικά

 

Είναι απαραίτητα σε όποιον αναπνέει (χωρίς πλάκα!) και ειδικότερα, όποιος ασκείται έντονα, χρειάζεται ακόμα περισσότερα. Τα αντιοξειδωτικά δρουν με τέτοιο τρόπο ώστε να δεσµεύουν και να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, µετατρέποντάς τις σε µη τοξικές συνεπώς και ακίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αντιοξειδωτικά προμηθεύεται οργανισμός, από χρωματιστά λαχανικά και φρούτα, κόκκινο κρασί, κακάο, μοσχαρίσιο και βοδινό κρέας.

 

Καφεΐνη

 

Φαίνεται πως προστατεύει τον εγκέφαλο, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν απτά επιστημονικά αποτελέσματα, όσον αφορά στο πώς. Πέντε φλιτζάνια καφέ ημερησίως, έχει αποδειχτεί πως μειώνουν δραματικά τα συμπτώματα αρχικού σταδίου του Πάρκινσον (σε μετέπειτα στάδια, μπορεί να τα μεγιστοποιήσει). Επίσης η μαύρη σοκολάτα, που περιέχει καφεΐνη και το νευροδιαβιβαστή ονόματι ανανδραμίδη, που αυξάνει τα οιστρογόνα στο αίμα των ανδρών και στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και σε αυτές στις πρώτες μέρες της εμμηνόρροιας. Λαμβάνεται κυρίως από όλα τα είδη καφέ και στα περισσότερα είδη τσαγιού, από αναψυκτικά και μαύρη σοκολάτα

 

Για περισσότερα:

http://www.protothema.gr/ugeia/article/440289/poies-trofes-hreiazetai-o-egefalos-mas/

 

 

(66)