Σωματικό βάρος: η κριτική «προσθέτει» κιλά!

Οι γυναίκες που δέχονται κριτική για το βάρος τους από αγαπημένα πρόσωπα τείνουν να παίρνουν ακόμα περισσότερο βάρος, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Η καθηγήτρια και επικεφαλής της έρευνας Christine Logel επισημαίνει: «Όταν νιώθουμε άσχημα για το σώμα μας, στρεφόμαστε προς τους οικείους μας για υποστήριξη και συμβουλές. Ο τρόπος που αντιδρούν μπορεί να έχει μια μεγαλύτερη επίπτωση από ότι νομίζαμε».

Η έρευνα βρήκε ότι οι γυναίκες που δέχονται έναν υψηλότερο αριθμό «αποδοχής» του βάρους τους πετυχαίνουν καλύτερη διαχείριση των κιλών τους, ακόμα και απώλεια βάρους από εκείνες που δεν λάμβαναν τέτοια μηνύματα από τους αγαπημένους τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν ενήλικες γυναίκες και κατέγραψαν το βάρος, το ύψος τους, αλλά και το πώς ένιωθαν με το βάρος τους. Πέντε μήνες μετά, ρώτησαν τις γυναίκες αν είχαν μιλήσει στα αγαπημένα τους πρόσωπα για το πώς ένιωθαν για το βάρος τους και ποια ήταν η αντίδραση. Μετά από τρεις μήνες, μέτρησαν αν το βάρος τους και οι ανησυχίες για το βάρος τους είχαν αλλάξει.

Συνολικά, οι γυναίκες στο δείγμα κέρδισαν λίγο βάρος μέσα στο διάστημα της μελέτης, κάτι που δεν είναι αφύσικο για νέους ενήλικες. Αλλά οι γυναίκες που είχαν θετικές αντιδράσεις από τους οικείους τους (σε σχέση με το βάρος τους), κατάφεραν να διατηρήσουν το βάρος τους ή ακόμα και να χάσουν λίγο βάρος. Οι γυναίκες που λάμβαναν συγκριτικά λιγότερα μηνύματα «αποδοχής» από τους οικείους τους έβαλαν κατά μέσο όρο 2 κιλά, ενώ οι γυναίκες που λάμβαναν συγκριτικά περισσότερα θετικά μηνύματα έχασαν περίπου μισό κιλό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν οι γυναίκες που είχαν ανησυχία για το βάρος τους ένιωθαν αποδοχή από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ένιωθαν καλύτερα για τα σώματά τους και κατά συνέπεια δεν κέρδιζαν βάρος. «Υπάρχει πλήθος ερευνών που υποστηρίζουν ότι η κοινωνική υποστήριξη βελτιώνει την υγεία μας», λέει η Logel.

H έρευνα δείχνει ότι το να νιώθει μια γυναίκα καλύτερα για τον εαυτό της είχε σαν αποτέλεσμα να είναι πιο δραστήρια ή να τρώει πιο προσεκτικά. Ενδεχομένως, η άνευ όρων αποδοχή μπορεί να είναι ένας παράγοντας που οδηγεί στη μείωση του στρες, που είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην αύξηση του βάρους.

Πηγή: https://uwaterloo.ca

(5472)