Αγκαλιές: προστασία για το νου και το…σώμα!

Η αγκαλιά μπορεί να προάγει όχι μόνο την ψυχική αλλά και… την σωματικά μας υγεία!

Μια νέα μελέτη που μας έρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει προς την κατεύθυνση ότι η αγκαλιά μπορεί να προάγει όχι μόνο την ψυχική αλλά και… την σωματικά μας υγεία!

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο CMU’s εξέτασαν την υπόθεση ότι ο εναγκαλισμός λειτουργεί ως μια μορφή κοινωνικής υποστήριξης και προστατεύει τους ανθρώπους από το να αρρωστήσουν.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science, βρήκαν ότι η μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη και οι πιο συχνές αγκαλιές προστάτευαν τους ανθρώπους από την αυξημένη ευαλωτότητα στις ασθένειες που σχετίζεται με το στρες και είχαν σαν αποτέλεσμα λιγότερο σοβαρά συμπτώματα ασθενειών.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Cohen και η ομάδα του επέλεξαν να μελετήσουν την αγκαλιά ως ένα παράδειγμα κοινωνικής υποστήριξης, καθώς οι αγκαλιές είναι ένα κλασικό παράδειγμα κοινωνικής υποστήριξης και σημάδι μιας πιο στενής σχέσης με έναν άλλο άνθρωπο.

“Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν συνεχόμενους διαπληκτισμούς με τους άλλους έχουν λιγότερη άμυνα απέναντι στην γρίπη, για παράδειγμα. Επίσης, γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που αναφέρουν ότι έχουν κοινωνική υποστήριξη προστατεύονται εν μέρει από τις επιπτώσεις του στρες σε ψυχολογικές καταστάσεις όπως το άγχος ή η κατάθλιψη”, λέει ο Cohen.

“Εξετάσαμε το εάν οι αντιλήψεις για την κοινωνική υποστήριξη είναι το ίδιο αποτελεσματικές στο να μας προστατεύουν από την ευαλωτότητα στην σωματική ασθένεια που έχει σχέση με το στρες και εάν η αγκαλιά μπορεί εν μέρει να οδηγεί σε αίσθημα υποστήριξης που ξέρουμε ότι έχει σχέση με καλύτερη άμυνα του οργανισμού.”

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η αίσθηση της κοινωνικής υποστήριξης μείωνε τον κίνδυνο ασθένειας που σχετίζεται με την ένταση και το στρες. Οι αγκαλιές ήταν «υπεύθυνες» για το ένα τρίτο των θετικών επιπτώσεων της κοινωνικής υποστήριξης. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες που είχαν κάποιο σωματικό πρόβλημα, η αυξημένη αίσθηση ότι έχουν κοινωνική υποστήριξη και οι πιο συχνές αγκαλιές είχαν σαν αποτέλεσμα λιγότερο σοβαρά σωματικά συμπτώματα.

Πηγή: www.healthcanal.com

(26930)