Η παχυσαρκία, μεταξύ των άλλων προβλημάτων που δημιουργεί, σχετίζεται με υπογονιμότητα και ελαττωμένη πιθανότητα σύλληψης στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, μέσω διαφόρων μηχανισμών…
– Αντίσταση στην ινσουλίνη και αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων
– Ολιγο- / αμηνόρροια
– Σύνδρομο πολυκυστικών
– Κακή ποιότητα σπέρματος (ανδρική παχυσαρκία)
Η εγκυμοσύνη εξάλλου, αν αυτή επιτευχθεί, σε μία παχύσαρκη έγκυο – ιδίως σε περιπτώσεις κλινικά σοβαρής παχυσαρκίας – σχετίζεται με μεγαλύτερο ποσοστό επιπλοκών σε σχέση με τις εγκύους φυσιολογικού βάρους. Κ
• Σακχαρώδης διαβήτης κύησης
• Υπέρταση κύησης
• Προεκλαμψία
• Θρομβοεμβολικά / αιμορραγικά επεισόδια
• Αυτόματη αποβολή
• Αδυναμία απώλειας πλεονάζοντος βάρους μετά την εγκυμοσύνη
Επιπλέον, ορισμένα από τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στο κύημα / βρέφος είναι:
– Μακροσωμία
– Χρόνιες παθήσεις (διαβήτης, προβλήματα καρδιάς)
– Γενετικές ανωμαλίες
- Πόσα κιλά μπορώ να πάρω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου;
Στην περίπτωση που μία γυναίκα είναι παχύσαρκη και έγκυος σε ένα παιδί, η συνιστώμενη αύξηση βάρους είναι από 5 μέχρι 9 κιλά, ενώ αν διανύει πολύδυμηκύηση 11 έως 19 κιλά.
Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας
- Θα χρειαστώ ειδική φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Είναι αλήθεια πως μία παχύσαρκη έγκυος χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και καθοδήγηση, ώστε να τεθούν εφικτοί στόχοι που έχουν ως προτεραιότητα την υγεία του βρέφους μέσα από μία διατροφή που δεν του στερεί τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά για την ομαλή ανάπτυξή του.
- Ποια μέτρα μπορώ να λάβω για να έχω μια υγιή εγκυμοσύνη;
Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να περιορίσετε τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην εγκυμοσύνη σας και να εξασφαλίσετε τόσο τη δική σας υγεία όσο και του μωρού σας.
1. Αν είστε παχύσαρκη και σκέφτεστε να μείνετε έγκυος, προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας για να σας προτείνει τρόπους να φτάσετε σε ένα υγιές βάρος πριν την εγκυμοσύνη
2. Επισκεφτείτε συχνά τον γιατρό σας κατά την εγκυμοσύνη σας για να παρακολουθείτε την υγεία τη δική σας και του εμβρύου
3. Ακολουθήστε υγιεινή διατροφή
4. Διατηρηθείτε δραστήριες
5. Σταματήστε το αλκοόλ και το κάπνισμα
- Η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας βελτιώνει τις πιθανότητες να μείνω έγκυος και να έχω μια υγιή εγκυμοσύνη;
Σε περιπτώσεις κλινικά σοβαρής παχυσαρκίας, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως η γονιμότητα αυξάνεται μετά τη χειρουργική απώλεια βάρους στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, καθώς επιτυγχάνεται:
• Ομαλοποίηση του καταμήνιου κύκλου
• Βελτίωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών
• Αύξηση επιτυχούς επίτευξης αυτόματης και τεχνητής γονιμοποίησης
Επιπρόσθετα, τα αποτελέσματα είναι θετικά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μετά προηγηθείσα επέμβαση παχυσαρκίας. Οι περισσότερες μελέτες συντείνουν πως ελαττώνονται οι σχετιζόμενες με την κύηση μεταβολικές επιπλοκές:
• Σακχαρώδης διαβήτης
• Υπέρταση
• Προεκλαμψία
• Μακροσωμία
(αν και αυξάνει σε μικρό βαθμό η συχνότητα προωρότητας του νεογνού)
Είναι σαφές πως, αν και η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, η σωστή συνεργασία της εγκύου με την ιατρική ομάδα μπορεί να επιτύχει την ομαλή διαχείριση οποιασδήποτε κατάστασης.
Το άρθρο υπογράφει ο Χαράλαμπος Κων. Σπυρόπουλος. Είναι Διδάκτωρ Ιατρικής του πανεπιστήμιου Πατρών. Είναι Διευθυντής της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής στο νοσοκομείο ΙΑΣΩ General. Έχει μετεκπαιδευθεί στη λαπαροσκοπική / ελάχιστα επεμβατική Χειρουργική του παχέος εντέρου, της παχυσαρκίας και του μεταβολικού Συνδρόμου και των παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα.
(Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον γιατρό μας στο: http://bit.ly/2CSlxD8)