Πως ελέγχουμε το αίσθημα της… απελπισίας;

Η απελπισία, όπως δηλώνει και η ίδια η λέξη είναι η έλλειψη ή και απουσία ελπίδας. Το άτομο βιώνοντας μία επώδυνη & δυσχερή κατάσταση, αδυνατεί να βρει λύση στο αδιέξοδο το οποίο βιώνει και σταδιακά νιώθει να διακατέχεται και να κατακλύζεται από φόβο, αγωνία, θλίψη επειδή φοβάται την αρνητική έκβαση της εκάστοτε κατάστασης. Να υπενθυμίσουμε ότι η απελπισία είναι η κυριότερη αιτία που ωθεί τους ανθρώπους στην αυτοκτονία.

Πως προκαλείται η απελπισία;

Οι λόγοι που μπορούν να συντελέσουν στην εμφάνιση αισθημάτων πεσιμισμού, ζοφερών & δυσοίωνων σκέψεων είναι πολλοί και διάφοροι, εξαρτάται από τον άνθρωπο και το πρίσμα από το οποίο προσεγγίζει & αποκωδικοποιεί τα γεγονότα.

Οι κυριότερες αιτίες περιστρέφονται γύρω από οικονομικά αδιέξοδα, συναισθηματικές πιέσεις & φορτίσεις, κακές σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους, την κοινωνική απομόνωση και αποξένωση, την ανεργία ή και την εκδήλωση κάποια ασθένειας (ανίατης που δοκιμάζει τις αντοχές του ανθρώπου και εξαντλεί τα ψυχικά του αποθέματα κυρίως όταν δεν επιδέχεται ιάσεως, η εξέλιξη δεν προοιωνίζεται θετική και το απευκταίο είναι αναπόφευκτο αλλά κυρίως η προοπτική να μην ξαναδεί αγαπημένα πρόσωπα και ότι θα κοπεί το νήμα της ζωής του είναι κάτι που πραγματικά συγκλονίζει το άτομο λαμβανομένης υπόψιν και της δοκιμασίας που θα υποστεί στην προσπάθεια του να την θεραπεύσει…) .  

Η απελπισία είναι ίσως η πιο άσχημη & τραγική κατάσταση στην οποία μπορεί να περιέλθει ένας άνθρωπος. Κάνει το άτομο να ασφυκτιά, να νιώθει δυσφορία, ματαιότητα, εγκλωβισμό στην κυριολεξία να «χάνεται» πείθοντάς το ότι η κατάστασή του δεν επιδέχεται βελτίωσης  και δεν έχει συνεπώς κανένα λόγο για να ελπίζει & να ζει.

Το άτομο παγιδευμένο, κυριολεκτικά, σε έναν κυκεώνα αρνητικών σκέψεων για τη ζωή και το μέλλον του, νοιώθει παρείσακτος, ανεπιθύμητος και βάρος για την οικογένεια και τους φίλους του. Η δραματική αυτή αντίληψη για το πρόβλημα και την κατάστασή του, τον ωθεί πολλές φορές και στην ίδια την αυτοχειρία.

Πώς μπορεί κάποιος να απαλλαχθεί από την απελπισία;

– Αποστασιοποιηθείτε από την πηγή της θλίψης.

Πείτε & πείσετε τον εαυτό σας ότι για μία ημέρα θα προσπαθήσετε να μη σκεφτείτε καθόλου ή έστω σε μικρότερο βαθμό αυτό που σας πληγώνει. Προσπαθήστε εκείνη την ώρα λοιπόν να απεμπλακείτε & απασχοληθείτε με κάτι άλλο διοχετεύοντας τις δημιουργικές, ψυχοδιανοητικές & σωματικές σας δυνάμεις σε κάτι που εποικοδομητικό που θα σας γεμίσει ευχαρίστηση, θα σας χαρίσει ευεξία και ψυχική ανάταση όπως: ένας περίπατος, μία ταινία, το διάβασμα ενός βιβλίου. Έχοντας απόσταση από κάθετι που μπορεί να πυροδοτήσει και να αναζωπυρώσει αρνητισμό, δυσαρέσκεια, δυσφορία, δυσανασχέτηση  θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε με μεγαλύτερη ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ορθο – λογικά αυτά που σας πληγώνουν.

– Προσπαθήστε να αυξήσετε την πνευματικότητά σας.

Η πίστη (στον εαυτό μας, στις δυνάμεις μας σε οποιονδήποτε & οτιδήποτε θεωρείτε ιερό) βοηθάει στη μείωση του άγχους, της ανασφάλειας και στην ελάττωση του σωματικού πόνου, επειδή παράγονται ενδορφίνες, γνωστές ως οι ορμόνες που ρυθμίζουν το επίπεδο της χαράς στον οργανισμό μας. Η αναζήτηση της πνευματικότητας όχι με την έννοια της θρησκοληψίας & του δογματισμού θα σας ανακουφίσει αν υποφέρετε, είτε ψυχικά, είτε σωματικά.

Αν νοιώθετε ότι δε σας καταλαβαίνει κανείς και υποφέρετε από μοναξιά & αυτοκτονικό ιδεασμό, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε ένα ειδικό ψυχικής υγείας ή σε ένα εφημερεύον νοσοκομείο σε περίπτωση κρίσης πανικού ή αίσθημα έντονης αδυναμίας…

Να θυμάστε ότι δεν είναι ντροπή ποτέ να ζητήσετε βοήθεια, ούτε αδυναμία. Είναι ένδειξη δύναμης και σημάδι ότι ένας άνθρωπος αποκτά επίγνωση της κατάστασης του και συνειδητοποιεί ότι πρέπει να προσπαθήσει να βγει από το υπαρξιακό του τέλμα, την ψυχο – συναισθηματική του καταβαράθρωση και αδιέξοδο.
Φέρτε κοντά σας ανθρώπους που σας αγαπούν αληθινά, σας συναισθάνονται, σας κατανοούν. Μιλήστε σε πρόσωπα από την οικογένεια και φίλους σας… ανοιχτά & με ειλικρίνεια για όλα όσα σας ταλανίζουν, σας ταλαιπωρούν και σας πληγώνουν.

Η επικοινωνία και το μοίρασμα με τους άλλους, είναι ένας τρόπος να νοιώθουμε ανακουφισμένοι και πιο ασφαλείς αλλά και υπερήφανοι αφού βρήκαμε το σθένος και τα ψυχικά αποθέματα να εξωτερικεύσουμε σκέψεις, συναισθήματα και να μην μείνετε σιωπηλοί και περιχαρακωμένοι στον μικρόκοσμό σας…

Αν είστε άνεργοι, απευθυνθείτε στο δήμο της περιοχής σας και ενημερωθείτε για προγράμματα που αφορούν διάφορες δουλειές και ασχολίες. Μην απογοητεύεστε και μην πτοείστε αν δεν μπορείτε να βρείτε δουλειά εύκολα και μη νοιώθετε ενοχές – χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα μαζί σας.

– Καλλιεργήστε μέσα σας την εσωτερική σας χαρά.

Αναγνωρίστε την αξία σας και με την συγχέεται με την πρόσκαιρη αδυναμία να διαχειριστείτε μια δύσκολη κατάσταση που βρίσκεστε ανάγοντάς την σε προσωπική σας αναξιότητα… 

– Μην πιστέψετε ποτέ ότι δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημά σας.

Υπάρχουν δρόμοι, τρόποι & εναλλακτικές  που μπορεί να μην τους έχετε σκεφτεί. Μην επιτρέψετε ποτέ να σας καταβάλλει η απελπισία και να σας ωθήσει σε ακραίες λύσεις. Θα εκτιμήσετε μετά το πέρας των δυσκολιών σας την ανεξάντλητη δύναμη που κρύβεται μέσα σας και που δε μπορούσατε να φανταστείτε ποτέ ότι υπάρχει! 

 

 

του Λάσκαρη Κωνσταντίνου

 

(4933)