Μπορεί να πάρω το γονίδιο του καρκίνου των ωοθηκών από τον πάτερα;

Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν νέα γονιδιακή μετάλλαξη που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου στις ωοθήκες και κληροδοτείται από τον πατέρα στην κόρη.

Περνά στην κόρη μέσω του χρωμοσώματος Χ και είναι ανεξάρτητο από άλλα γνωστά επικίνδυνα γονίδια για τα οποία μπορούν ήδη να εξεταστούν οι γυναίκες.

Ειδικοί δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί η ταυτότητα και η λειτουργία του γονιδίου.

Οι άντρες κληροδοτούν ένα χρωμόσωμα Χ στις κόρες τους. Ο Dr Kevin Eng, του Roswell Park Cancer Institute εστίασε σε ύποπτο γονίδιο, το MAGEC3, που βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ από τον πατέρα.

Καρκίνοι στις ωοθήκες που συνδέονται με γονίδια που κληρονομήθηκαν από τον πατέρα εμφανίστηκαν νωρίτερα από αυτούς που συνδέονταν με γονίδια της μητέρας και συνδέονταν επίσης με υψηλότερα ποσοστά καρκίνου στον προστάτη σε πατέρες και γιους.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι επόμενο βήμα είναι να σιγουρευτούν οι ερευνητές ότι εντόπισαν το σωστό γονίδιο εξετάζοντας γονιδιακά περισσότερες οικογένειες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο PLoS Genetics.

(Πηγή: https://maternacare.gr/)

Το άρθρο υπογράφει ο Γρυπάρης Στ. Ιωάννης Μαιευτήρας – Χειρουργός / Γυναικολόγος. Εξειδικευθείς στην Υπογονιμότητα και την Αισθητική Γυναικολογία.

(αναλυτικότερα βιογραφικά στοιχεία του ιατρού θα βρείτε εδώ: http://bit.ly/2FxnB4o)

 Στοιχεία επικοινωνίας:

 διευθ.:  Αρ. Καλλιγά 13 – Πειραιάς
 
τηλ. επικοινωνίας:  (+30) 210 4511220 (+30) 6937 202728

(286)