Μπορεί ένας άνδρας μεγαλύτερης ηλικίας να έχει σεξουαλική ζωή;

Με την αύξηση της ηλικίας η σεξουαλική ζωή αλλάζει. Μπορεί η σεξουαλική δραστηριότητα να μη μοιάζει με αυτή των εικοσάχρονων, αλλά εξακολουθεί να προσφέρει στα άτομα απόλαυση και ικανοποίηση.

Πολλοί είναι οι ηλικιωμένοι που απολαμβάνουν από τη σεξουαλικότητα τους ακόμα και μετά τα 80. Μια υγιής σεξουαλική ζωή δεν προσφέρει μόνο ικανοποίηση, αλλά μπορεί να είναι ευεργετική σε άλλους τομείς που επηρεάζουν το σύνολο της ζωής του ατόμου, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής υγείας και της αυτοεκτίμησης.

  • Ποιες είναι όμως οι αλλαγές που πρέπει ένας άνδρας να περιμένει καθώς μεγαλώνει σε ηλικία;

Με την αύξηση της ηλικίας μειώνονται τα επίπεδα τεστοστερόνης και οι αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία είναι αρκετά συχνές.

Αυτές συνήθως περιλαμβάνουν:

  • Την ανάγκη μεγαλύτερης διέγερσης για την επίτευξη στύσης και οργασμού

  • Πιο σύντομους οργασμούς

  • Λιγότερο δυναμική εκσπερμάτιση και έξοδος μικρότερης ποσότητας σπέρματος

  • Περισσότερο απαιτούμενο χρόνο για την επίτευξη στύσης μετά από εκσπερμάτιση

Συχνά οι άνδρες βιώνουν άγχος σχετικά με τις αλλαγές αυτές, αλλά είναι σημαντικό να θυμούνται ότι αν και αναπόφευκτες, δεν χρειάζεται να εμποδίσουν την απόλαυση της σεξουαλικής πράξης. Η προσαρμογή στο σώμα που αλλάζει μπορεί να βοηθήσει τον άνδρα να διατηρήσει μια υγιή σεξουαλική ζωή.

Για παράδειγμα:

μπορεί να χρειάζεται να εμπλουτίσει τη σεξουαλική εμπειρία με περισσότερα σεξουαλικά ερεθίσματα, έτσι ώστε να διεγερθεί

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή κι επίδοση, είναι η κατάσταση της γενικής υγείας του ατόμου.

Η κακή γενική υγεία ή η ύπαρξη κάποιου χρόνιου προβλήματος, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών νοσημάτων και της αρθρίτιδας, δυσχεραίνουν τόσο τη σεξουαλική δραστηριότητα όσο και την ανάπτυξη οικειότητας ανάμεσα στους δύο συντρόφους.

Παράλληλα, κάποια χειρουργεία, καθώς και συγκεκριμένα φάρμακα που συνήθως ανήκουν στην κατηγορία των αντιυπερτασικών, των αντισταμινικών και των αντικαταθλιπτικών, μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία.

Σε κάθε περίπτωση, το ζευγάρι δεν πρέπει να παραιτείται της προσπάθειας. Οι δυο σύντροφοι μπορούν να πειραματίζονται και να δοκιμάζουν, έτσι ώστε να βρουν τρόπους προσαρμογής στους περιορισμούς που βάζει το σώμα.

Για παράδειγμα:

στην περίπτωση της αρθρίτιδας μπορεί να δοκιμάσουν νέες στάσεις που δεν επιβαρύνουν τις επώδυνες αρθρώσεις. Κάποιες φόρες, το ζευγάρι ίσως χρειάζεται να συζητήσει τις ανησυχίες σχετικά με την επίδραση της σεξουαλικής δραστηριότητας στην κατάσταση της υγείας  του ενός ή και των δυο συντρόφων, το οποίο είναι αρκετά συχνό στους καρδιοπαθείς

Σημασία έχει οι δυο σύντροφοι να αντιμετωπίζουν την κατάσταση θετικά και να εστιάζουν στους τρόπους που βρίσκουν για να εκφράσουν τη σεξουαλικότητα και την οικειότητα. Σε κάθε ηλικία άλλωστε, ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη σεξουαλικότητα είναι τα ψυχοσυναισθηματικά ζητήματα.

  • Πολλά ζευγάρια μεγαλύτερης ηλικίας αναφέρουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σεξουαλική του ζωή γιατί…

έχουν λιγότερα ερεθίσματα που τους αποσπούν από τη σχέση, περισσότερο προσωπικό χρόνο και χώρο, καθώς επίσης δε χρειάζεται να πάρουν αντισυλληπτικά μέτρα.

Υπάρχουν βέβαια και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που βιώνουν έντονο στρες, εξαιτίας προβλημάτων υγείας, οικονομικών ανησυχιών και διαφόρων αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στον τρόπο ζωής.

Η κατάθλιψη που μπορεί να προκύψει από την κατάσταση αυτή ενδέχεται να μειώσει την επιθυμία και το ενδιαφέρον για το σεξ. Αν κάποιος έχει καταθλιπτικό συναίσθημα είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθεί εγκαίρως στον ειδικό.

Κάθε ζευγάρι πρέπει να θυμάται ότι η σεξουαλική ζωή αλλάζει με την αύξηση της ηλικίας, αλλά αυτό δε σημαίνει πως οι σύντροφοι σταματούν να απολαμβάνουν από τη σεξουαλικότητα τους και τη μεταξύ τους οικειότητα. Τι μπορεί, όμως, να κάνει ένα άτομο μεγαλύτερης ηλικίας για να έχει μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή;

Το πρώτο και ίσως πιο ουσιαστικό βήμα είναι να συζητήσει κανείς με το αγαπημένο του πρόσωπο το ζήτημα της σεξουαλικής δραστηριότητας στη σχέση, έτσι ώστε να εκτεθούν με ειλικρίνεια και σεβασμό οι ανησυχίες, οι ανάγκες, οι επιθυμίες και οι προσδοκίες και των δύο συντρόφων.

Εάν υπάρχει κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας ή εάν λαμβάνεται συστηματικά φαρμακευτική αγωγή, είναι χρήσιμο το ζευγάρι να συζητήσει και με το θεράποντα ιατρό. Παράλληλα, εάν ο άνδρας αντιμετωπίζει πρόβλημα στη στυτική του λειτουργία μπορεί να ζητήσει θεραπεία.

Κάποιες φορές εάν υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες ανησυχίες ο ιατρός μπορεί να συστήσει ένα θεραπευτή σεξουαλικών διαταραχών.

Σε κάθε περίπτωση το ζευγάρι πρέπει να θυμάται ότι η συνουσία είναι μόνο ένας τρόπος να απολαμβάνει κανείς από τη σεξουαλικότητα. Είναι σημαντικό οι δύο σύντροφοι να βρουν νέους τρόπους σεξουαλικής επαφής και οικειότητας.

Πολύ μικρές αλλαγές, άλλωστε, της καθημερινής ρουτίνας μπορούν να βελτιώσουν τη σεξουαλική ζωή.

Για παράδειγμα:

η αλλαγή της ώρας της σεξουαλικής δραστηριότητας, έτσι ώστε οι δύο σύντροφοι να έχουν υψηλότερα επίπεδα ενεργείας μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά το ζευγάρι. Μια καλή στιγμή ίσως είναι το πρωί, μετά από ένα βαθύ και ξεκούραστο ύπνο. Παράλληλα, χρειάζεται να αφιερωθεί περισσότερος χρόνος στα προκαταρτικά ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της δυσκολίας στη διέγερση.

Κάποια άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, είχαν την ατυχία να χάσουν το σύντροφο τους. Αν και στην αρχή είναι ίσως πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς τον εαυτό του σε μια νέα σχέση, στην πραγματικότητα, η ανάγκη για εγγύτητα, συντροφικότητα και οικειότητα είναι πάντα εκεί.

Εάν ένα άτομο μεγαλύτερης ηλικίας ξεκινήσει μια νέα σχέση δεν πρέπει να ξεχάσει τη χρήση προφυλακτικού. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως οι μεγαλύτερες ηλικίες δεν κινδυνεύουν από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Τέλος, για τη διατήρηση της υγιούς σεξουαλικής ζωής είναι πολύ σημαντική η προφύλαξη της γενικής υγείας. Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής, η συστηματική φυσική δραστηριότητα, η αποφυγή του καπνίσματος, του αλκοόλ και των ουσιών, καθώς και οι τακτικές επισκέψεις στον ιατρό βοηθούν τα άτομα να περιφρουρήσουν τόσο τη γενική τους υγεία όσο και τη σεξουαλική.

(Πηγήwww.andrologia.gr)

Ο Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας είναι Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος. Η κύρια ενασχόληση του αφορά την ανδρολογία με ιδιαίτερο αντικείμενο την στυτική δυσλειτουργία, την υπογονιμότητα και την χειρουργική του ουρογεννητικού. Ο ιατρός  αποφοίτησε από την ιατρική σχολή του πανεπιστήμιου της L΄ Aquila στην Ιταλία και ολοκλήρωσε την ειδίκευση του στην ουρολογία στην ουρολογική κλινική του ογκολογικού νοσοκομείου των Αθηνών ο “Άγιος Σάββας”. 

(Αναλυτικά βιογραφικά στοιχεία του ιατρού μπορείτε να δείτε εδώ: https://bit.ly/2xMmcVd)

Στοιχεία επικοινωνίας:

Ανδρολογικό Ινστιτούτο – Κηφισίας 180 – 182, Νέο Ψυχικό

210 6749349, 210 6743711

 

 

(202)