Μεσογειακή διατροφή: σύμμαχος απέναντι στην κατάθλιψη

Νέα έρευνα δίνει σαφή στοιχεία ότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ύφεση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Είναι γνωστό ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να οχυρώσει απέναντι σε σοβαρές ψυχικές παθήσεις, όπως είναι για παράδειγμα οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Μια νέα έρευνα έρχεται τώρα να δώσει σαφή στοιχεία ότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά και στην ύφεση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Ισπανοί ερευνητές από το University of Las Palmas ακολούθησαν 4.000 άτομα, ηλικίας από 55 έως 80 ετών, για τέσσερα χρόνια. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες ακολουθούσαν την μεσογειακή διατροφή, ενώ άλλοι ακολουθούσαν μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά.

Μέσα στα τέσσερα χρόνια, περίπου 200 άτομα εμφάνισαν κατάθλιψη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μεσογειακή δίαιτα μείωνε σημαντικά το ρίσκο εμφάνισης κατάθλιψης. Ειδικά στην περίπτωση των ανδρών που έπασχαν από διαβήτη, αυτό το ποσοστό μειωμένης πιθανότητας κατάθλιψης έφτανε μέχρι και το 41%.

Η Μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση φρούτων, ξηρών καρπών, λαχανικών, ψαριών, ελαιόλαδου και δημητριακών. Υπάρχει μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος και μέτρια πρόσληψη αλκοόλ. Παρόλο που το κάθε στοιχείο της μεσογειακής δίαιτας προσφέρει από μόνο του σημαντικά οφέλη, φαίνεται ότι το μεγαλύτερο κέρδος για την υγεία, προέρχεται από τη συνέργεια μεταξύ όλων των χαρακτηριστικών.

Πηγή: www.psychologytoday.com

(8087)