Ζώντας με την κατάθλιψη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η παρουσία της κατάθλιψης στην εγκυμοσύνη, γεννά πολλά ερωτηματικά και διλήμματα για τη νέα μητέρα.

Η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο και ευαίσθητο θέμα. Η παρουσία της στην εγκυμοσύνη γεννά πολλά ερωτηματικά και διλήμματα για τη νέα μητέρα.

Τα ερωτήματα αυτά είναι δύσκολα και δεν έχουν πάντα μια απλή απάντηση. Μια γυναίκα μπορεί να αναρωτιέται:«Υποφέρω πραγματικά από κατάθλιψη ή αυτό που νιώθω οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές;», «Αν όντως έχω κατάθλιψη, τι μπορώ να κάνω;», «Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για μένα;», «Τι μπορεί να κάνει η οικογένειά μου για εμένα;», «Ποια θεραπεία είναι ασφαλής για το παιδί μου;».

Εάν μια γυναίκα έχει βιώσει κατάθλιψη ξανά στο παρελθόν, μπορεί ενδεχομένως να καταλάβει πιο γρήγορα τι της συμβαίνει σε σχέση με μια γυναίκα που δεν έχει περάσει κατάθλιψη ή δεν έχει καμία ενημέρωση πάνω σε αυτό το ψυχικό πρόβλημα. Εξαιτίας των φυσιολογικών ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , μια γυναίκα μπορεί να μην καταλάβει ότι υποφέρει από κατάθλιψη. Αρχικά, η κατάθλιψη μπορεί να μην διαφέρει από το άγχος, την κούραση και τη δυσκολία συγκέντρωσης που είναι χαρακτηριστικά στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, όταν πρόκειται για κατάθλιψη αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ πιο έντονα και συχνά. Στην περίπτωση αυτή τα συμπτώματα κρατούν για πάνω από δύο εβδομάδες και δεν επιτρέπουν στην γυναίκα να νιώσει χαρά και προσμονή για το μωρό που περιμένει.

Είναι όμως πολύ σημαντικό για μια γυναίκα που εγκυμονεί και εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης να λάβει την αντίστοιχη βοήθεια. Μια γυναίκα με κατάθλιψη μπορεί να αναπτύξει συμπεριφορές που βλάπτουν το έμβρυο: μπορεί να παραμελεί την διατροφή της, να καταναλώνει αλκοόλ ή να καπνίζει. Για αυτό, τόσο εκείνη, όσο και το περιβάλλον της, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μη διστάσουν να ζητήσουν βοήθεια από έναν ειδικό.

Φαρμακευτική θεραπεία

Στις περιπτώσεις σοβαρής κλινικής κατάθλιψης ή όταν οι εναλλακτικές θεραπείες δεν φαίνεται να αποδίδουν, η χορήγηση αντικαταθλιπτικών αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη θεραπεία. Οι πλειοψηφία των εγκύων ανησυχεί για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των αντικαταθλιπτικών, ωστόσο μέσα από την έρευνα δεν έχουμε γνωστές συνέπειες από τη φαρμακευτική θεραπεία.

Η απόφαση για την χρήση αντικαταθλιπτικών θα πρέπει να συνυπολογίσει τόσο τους κινδύνους, όσο και τα οφέλη. Συνολικά, το ρίσκο για μελλοντικά προβλήματα των βρεφών φαίνεται να είναι σχετικά μικρό. Ωστόσο, είναι λίγες φαρμακευτικές θεραπείες για τις οποίες έχουμε σαφείς αποδείξεις ότι δεν προκαλούν προβλήματα. Ο γιατρός είναι ο πλέον κατάλληλος για να καθοδηγήσει την έγκυο προς την καλύτερη λύση.

Άλλες παρεμβάσεις

Ωστόσο, πριν το ενδεχόμενο έναρξης μια φαρμακευτικής αγωγής, η γυναίκα που εγκυμονεί είναι σημαντικό να συζητήσει με το γιατρό της ποιες επιλογές έχει. Ειδικά στην περίπτωση της ήπιας κατάθλιψης, μια γυναίκα μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά από την ψυχοθεραπεία. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την έγκυο να αναγνωρίσει τους παράγοντες που συμβάλλουν στην αρνητική της διάθεση, να κατανοήσει καλύτερα τη σχέση της με τους γύρω της, αλλά και να μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά της.

(25968)