Κοροναϊός: Έως τον Ιούλιο τα συμπεράσματα για το εμβόλιο Οξφόρδης

Με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ενώνει δυνάμεις η φαρμακευτική AstraZeneca

Μέχρι τον Ιούλιο θα ξέρει το Ηνωμένο Βασίλειο αν το εμβόλιό του κατά της Covid-19 είναι αποτελεσματικό, σύμφωνα με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ενώνει δυνάμεις με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την ανάπτυξη του εμβολίου, που ερευνάται από το Ινστιτούτο Jenner και το Oxford Vaccine Group.

Υπό τη συμφωνία, η AstraZeneca θα είναι υπεύθυνη για τη διεθνή παραγωγή και τον παγκόσμιο εφοδιασμό του εμβολίου της Οξφόρδης, που μπήκε στη Φάση 1 των κλινικών δοκιμών την περασμένη εβδομάδα.

«Μέχρι τον Ιούνιο-Ιούλιο, θα έχουμε ήδη μία καλή ιδέα για την αποτελεσματικότητά του», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η εταιρεία θα διαθέσει το εμβόλιο σε τιμή κόστους.

Η εταιρεία, όπως μεταδίδει το CNBC,  δήλωσε επίσης την Πέμπτη ότι τα στοιχεία από τις προκαταρκτικές δοκιμές σε ανθρώπους θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα ακόμη και τον Μάιο.

Υπάρχουν επί του παρόντος τουλάχιστον 89 εμβόλια για τον κοροναϊό που «τρέχουν» σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι ειδικοί έχουν προβλέψει ότι θα χρειαστούν 12 έως 18 μήνες για να θεωρηθεί ένα εμβόλιο ασφαλές για να βγει στην αγορά.

Πηγή: in.gr

(29)