Κοινωνική αγχώδης διαταραχή και αλκοολισμός

Περίπου το 20 % των ατόμων με διαταραχή κοινωνικού άγχους, υποφέρουν από την κατάχρηση αλκοόλ ή από την εξάρτηση ουσιών.

Παρά το γεγονός ότι το αλκοόλ μπορεί να μειώσει προσωρινά τα συμπτώματα του κοινωνικού άγχους – για αυτό είναι και ο λόγος που πολλοί στρέφονται προς αυτό- το αλκοόλ μπορεί πολύ εύκολα να αυξήσει το άγχος, την ευερεθιστότητα ή τη κατάθλιψη λίγες ώρες αργότερα ή την επόμενη μέρα. Ακόμα και μέτριες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεση ενός ατόμου και το επίπεδο του άγχους.

Αν κάνετε τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω , μπορεί να υποφέρετε από αλκοολισμό:
• Πίνετε αλκοόλη τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα

• Πίνετε πέντε ή περισσότερα ποτά που περιέχουν αλκοόλ σε μια μέρα

• Δεν είστε σε θέση να σταματήσετε την κατανάλωση μόλις την αρχίσετε

• Χρειάζεστε ένα ποτό το πρωί για να νιώσετε καλά με τον εαυτό σας

• Αισθάνεστε ενοχές ή τύψεις μετά την κατανάλωση

• Ακούσατε ένα συγγενή, φίλο , συνάδελφο ή γιατρό να εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με το πόσο πίνετε

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό και να καθυστερήσει την επιθυμία να αναζητήσετε θεραπεία για την πηγή του προβλήματος – άγχος – ή να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας ή φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθείτε.
Ένας συνδυασμός γνωστικής-συμπεριφορικής θεραπείας και κινητήριας θεραπείας ενίσχυσης μπορεί να είναι επιτυχής συνδυασμός για την αντιμετώπιση του συνδυασμού διαταραχών – κοινωνικού άγχους και κατάχρηση αλκοόλ . Η κινητήρια θεραπεία ενίσχυσης χρησιμοποιείται ως συμβουλευτική για την κατάχρηση ναρκωτικών και ενθαρρύνει τους ασθενείς να ενεργοποιήσουν την επιθυμία τους να μετατραπούν σε έναν υγιή άνθρωπο.

(1810)