Συχνά αποδίδουμε στο κινητό το γεγονός ότι δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε και κατηγορείτε το κινητό σας για αυτό;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιδέα πως το μπλε φως της οθόνης του κινητού σας είναι ο λόγος που μένετε άυπνοι ή δεν κοιμάστε εύκολα παρότι μπορεί να νυστάζετε, δεν είναι απόλυτα σωστή. Ενώ το μπλε φως επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό μας, δεν είναι ο κύριος λόγος.
«Ο ύπνος είναι μια πολύπλοκη διαδικασία», λέει ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Οξφόρδης, Stuart Peirson.
Αρχικά, εξηγεί ότι ενώ οι υποδοχείς των ματιών μας που λένε στον εγκέφαλό μας πότε είναι ώρα να ξυπνήσουμε ενεργοποιούνται από κύτταρα που απορροφούν το μπλε φως, ενεργοποιούνται επίσης και από εκείνα που απορροφούν μεγαλύτερα μήκη κύματος που είναι ορατά στο ανθρώπινο μάτι, όπως το κόκκινο.
Αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν είναι το χρώμα της λάμψης που αποτελεί το πρόβλημα, αλλά η φωτεινότητα και το χρονικό διάστημα που είμαστε εκτεθειμένοι στο κινητό.
Φως, κινητό και ύπνος
Το φως της ημέρας είναι 1.000 φορές φωτεινότερο από το μέσο φως που εκπέμπει ένα τηλέφωνο, ενώ ο φωτισμός του δωματίου είναι κατά μέσο όρο 10 φορές φωτεινότερος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το σβήσιμο του μεγάλου φωτός το βράδυ, μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο νυσταγμένοι.
«Τεχνικά, το μπλε φως από τα smartphones μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο.
Αλλά αυτές οι επιδράσεις είναι μικρές, εκτός αν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας για ώρες με φωτεινή οθόνη και έχετε ήδη προβλήματα ύπνου», συμπληρώνει ο καθηγητής.
Σε εργαστηριακές μελέτες του Χάρβαρντ, επισημαίνεται πως ο ύπνος είναι πιο πιθανό να επηρεαστεί από το είδος του περιεχομένου που καταναλώνει κάποιος. «Αν πιστεύετε ότι το φως επηρεάζει τον ύπνο σας, μειώστε τον χρόνο σας στην οθόνη και να χαμηλώσετε τη φωτεινότητα στο τηλέφωνό σας», καταλήγει.
πηγή: in.gr