Πρόκληση για τον άνδρα: Ισορροπία σε δουλειά και ζωή

Πως μπορεί ένας άντρας να αποφύγει τις παγίδες της εργασιακής εξουθένωσης και να βρει χρόνο για τον εαυτό του διατηρώντας ισορροπία σε δουλειά και ζωή; 

Μια έρευνα διαπίστωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος των αντρών εργάζονται τουλάχιστον 50 ώρες την εβδομάδα, ενώ αρκετοί 60, βιώνοντας έντονο επαγγελματικό στρες.

Οι πολλές ώρες εργασίας συνεπάγονται ότι οι άνθρωποι ξοδεύουν λιγότερο χρόνο με τους φίλους και τους δικούς τους ανθρώπους και ακόμα λιγότερες στιγμές ηρεμίας. Ταξίδια, προσωπικά σχέδια, φιλοδοξίες και ανεκπλήρωτα όνειρα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, δίνοντας προτεραιότητα στις εργασιακές υποχρεώσεις. Ωστόσο, όλα αυτά είναι πράγματα που βοηθούν στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας και στην απαλοιφή του έντονου στρες.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες στην έρευνα ανέφεραν ευερεθιστότητα, ενώ το 1/4 άγχος. Κάποιοι ανέφεραν συγκεκριμένα προβλήματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της απόπειρας αυτοκτονίας. Πολλοί άνθρωποι ανέφεραν ακόμα προβλήματα στις προσωπικές τους σχέσεις, διάλυση του γάμου, απώλεια φίλων ή κακές σχέσεις με τα παιδιά τους.

Ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης πέφτει στους εργοδότες που ενθαρρύνουν μια κουλτούρα πολύωρης και εξαντλητικής εργασίας. Ιδανικό θα ήταν οι εργοδότες να υιοθετήσουν πιο ευέλικτες συνθήκες εργασίας, περιορίζοντας τις ώρες σε φυσιολογικές, επιτρέποντας στους ανθρώπους να εργάζονται εν μέρει από το σπίτι, ώστε να απολαμβάνουν κι εκείνοι μια ισορροπία ανάμεσα σε δουλειά και ζωή. Αυτό εξάλλου μακροπρόθεσμα επιφέρει πλεονεκτήματα και για εκείνους μιας και έρευνα που έχει γίνει στις ΗΠΑ εκτιμά ότι μια επιχείρηση μπορεί να χάσει £370 εκατομμύρια το χρόνο, λόγω αναρρωτικής άδειας που σχετίζεται με άγχος και ψυχικές διαταραχές.

Το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας είναι το εξής: «Εργάζομαι για να ζω ή ζω για να εργάζομαι;» Σε μια περίοδο γενικευμένης οικονομικής κρίσης σίγουρα η δουλειά είναι απαραίτητη, ωστόσο καλό είναι να βρίσκουμε χρόνο για να βλέπουμε τους φίλους μας και να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν! Διατηρώντας ισορροπία σε δουλειά και ζωή θα είμαστε πιο ευτυχισμένοι και πιο παραγωγικοί. 

(19502)