Με επιτυχία άνευ προηγουμένου & με την πολύτιμη συμβολή του λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, πραγματοποιήθηκε άλλη μια εκδήλωση κοινωνικής ευαισθητοποίησης & ενημέρωσης του kontasou.com & του Σταμάτη Μαλέλη, με κεντρικό θέμα συζήτησης: «Η κατάθλιψη στη σύγχρονη εποχή»
Η αθρόα & συγκινητική προσέλευση του κόσμου… «πλημμύρισε» την αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Elisso. Εκεί τέθηκαν με σαφή, εύληπτο & κατανοητό τρόπο όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν στη σύγχρονη μάστιγα της κατάθλιψης που μαστίζει μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας & κυρίως αγγίζει… τους νέους ανθρώπους… το υγιές & δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας… την ελπίδα & το αύριο του Κόσμου μας.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι…
Σχεδόν 1 στους 10 – ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης υποφέρει από αυτή τη δυσάρεστη & βασανιστική ψυχο – συναισθηματική κατάσταση (θλίψης, δυσθυμίας, απόγνωσης).
Πρώτος για αυτήν την ασθένεια μίλησε ο κ. Σταμάτης Μαλέλης, ο οποίος πάλεψε επί χρόνια και κατάφερε να την τιθασεύσει & να την νικήσει. Είναι πολύ σημαντικό ένας άνθρωπος με αναγνωρισιμότητα, να μιλά «ανοιχτά» για αυτή του την εμπειρία, να μοιράζεται εμπειρίες & βιώματα του με απώτερο στόχο να βοηθήσει, να στηρίξει & να εμπνεύσει συνανθρώπους μας να ξεπεράσουν αντίστοιχα προβλήματα με το παράδειγμα του.
Μεταξύ άλλων, είπε…
«…ότι όταν βρίσκεσαι σε μια τέτοια κατάσταση δε μπορείς να χαρείς την επιτυχία σου, ούτε να απολαύσεις τις υπόλοιπες χαρές της ζωής, όπως π.χ. η οικογένεια σου ή τα παιδιά σου…». Ενώ, ήταν κατηγορηματικός ως προς το ότι πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό εάν διακρίνουμε κάποια συμπτώματα, χωρίς να διστάσουμε η να ντραπούμε, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε: «… δεν είναι δυνατόν όταν πονάει το χέρι μας να πηγαίνουμε σε γιατρό, αλλά όταν πονά η ψυχή μας να αδιαφορούμε…»
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε – η αναπτυξιακή ψυχολόγος κ. Λαμπρινή-Θεοδώρα Ακαλέστου – η οποία ξεκίνησε με μια ιστορική ανάδρομη. Αναφέρθηκε ειδικότερα στον Ιπποκράτη και έκανε μνεία στην αναφορά – του Πατέρα της Ιατρικής – περί μελαγχολίας ως μια ψυχική ασθένεια με συμπτώματα παρεμφερή τα οποία αναγνωρίζει & ενστερνίζεται η σύγχρονη ιατρική. Η κατάθλιψη θεραπεύεται είτε με ψυχοθεραπεία, είτε με μια συνδυαστική αγωγή (που περιλαμβάνει & φάρμακα, τα οποία δεν προκαλούν παρενέργειες και εξαρτήσεις). Η πιο δραστική & αποτελεσματική όμως θεραπεία & πρόληψη είναι να είμαστε με ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν.
Τελευταίος ομιλητής ήταν – ο κ. Γεώργιος Φλώρος διδάκτωρ ψυχιατρικής – ο οποίος αναφέρθηκε στο άγχος & την ανασφάλεια που επιβαρύνουν μια κατάσταση επηρεαζόμενη από… γονιδιακούς παράγοντες.
Εντύπωση δε προκάλεσε η θέση του, ότι:
«το stress στην παιδική ηλικία, ακόμη και κατά την εμβρυακή περίοδο, μπορεί να αποτελέσει παράγοντα εμφάνισης κατάθλιψης όταν το άτομο ενηλικιωθεί. Αναρωτήθηκε , ρητορικά, γιατί υπάρχει η ασθένεια; Γιατί η παρουσία μας σε ομάδες επιβάλει κραυγές για βοήθεια. Κραυγές τις οποίες όλο και πιο συχνά «πνίγουμε» μέσα μας». Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι: “όσο λιγότερες έννοιες έχουμε στο μυαλό μας, τόσο πιο ευτυχισμένοι είμαστε.”
Στην εκδήλωση, μετά το πέρας των τοποθετήσεων των κυρίων ομιλητών, δόθηκε ο λόγος στους παρευρισκόμενους συμπολίτες μας που κατέκλυσαν την αίθουσα. Όλοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα που μας ευχαριστούν, μας βελτιώνουν τη διάθεση, μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα.
Τόσο το θέμα όσο & οι συντελεστές της συζήτησης κέντρισαν το ενδιαφέρον του κόσμου. Σίγουρα, όλοι όσοι βρέθηκαν εκεί… είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν πολύτιμη γνώση, να βιώσουν πρωτόγνωρη βιωματική εμπειρία & να προβληματιστούν σε θέματα κρίσιμα & κομβικής σημασίας όπως η κατάθλιψη στη σύγχρονη εποχή…