Η καθιστική ζωή συνδέεται με κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης

Όσο περισσότερο χρόνο περνά κανείς κάνοντας μια καθιστική ζωή, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να νοσήσει από κατάθλιψη.

Μια εκτεταμένη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που γνωρίζουμε από εμπειρία: όσο περισσότερο χρόνο περνά κανείς κάνοντας μια καθιστική ζωή, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να νοσήσει από κατάθλιψη.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Sports Medicine, ανέλυσε αποτελέσματα από 24 μελέτες με συνολικά πάνω από with a total of 193,000 συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα έδειξαν χωρίς αμφιβολία ότι οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα καθιστικής ζωής έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νιώσουν κατάθλιψη, σε σχέση με αυτούς που έχουν κάνουν λιγότερο καθιστική ζωή.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με την πιο καθιστική συμπεριφορά είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη, σε σύγκριση με όσους είχαν τη λιγότερο καθιστική ζωή.

Η έρευνα εξέτασε όχι μόνο το συνολικό χρόνο καθιστικής ζωή, αλλά επικεντρώθηκε και σε δύο από τις πιο συχνές συνήθειες της καθιστικής ζωής, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης και η χρήση υπολογιστή. Βρέθηκε ότι υπάρχει η ίδια συσχέτιση ανάμεσα στον μεγαλύτερο χρόνο καθιστικής ζωής και τον κίνδυνο κατάθλιψης με το χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης και χρήσης του υπολογιστή. Όσοι είχαν ως πιο συχνή καθιστική συνήθεια να παρακολουθούν τηλεόραση είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη, ενώ όσοι περνούσαν το χρόνο καθισιού στον υπολογιστή ή στο διαδίκτυο είχαν 22% υψηλότερο κίνδυνο.

Πηγή: “British Journal of Sports Medicine”

(559)