Η επιλόχεια κατάθλιψη κορυφώνεται στα 4 πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού

Νέα έρευνα του Ινστιτούτου Murdoch Childrens Research στην Αυστραλία φέρνει σημαντικά αποτελέσματα.

Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι πιο συχνή για τα τέσσερα πρώτα χρόνια της γέννησης του πρώτου παιδιού, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Ινστιτούτου Murdoch Childrens Research στην Αυστραλία.

Σε μελέτη που έγινε σε πάνω από 1500 γυναίκες που έγιναν μητέρες για πρώτη φορά, βρέθηκε ότι το ποσοστό των γυναικών που εμφάνιζαν κατάθλιψη έφτανε στο υψηλότερο σημείο του 4 χρόνια μετά τη γέννηση του παιδιού. Οι ερευνητές βρήκαν ότι σχεδόν μια στις τρεις γυναίκες ανέφεραν συμπτώματα κατάθλιψης σε κάποιο σημείο στα 4 πρώτα χρόνια μετά τη γέννα.

Οι γυναίκες που είχαν βιώσει κατάθλιψη στην αρχή της εγκυμοσύνης ή κατά τη διάρκεια των πρώτων 12 μηνών, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης όταν το πρώτο τους παιδί ήταν τεσσάρων ετών. Ωστόσο, το 40% των γυναικών που είχαν συμπτώματα κατάθλιψης όταν το πρώτο τους παιδί ήταν 4 ετών, δεν είχαν στον παρελθόν αναφέρει παρόμοια συμπτώματα.

Η επικεφαλής της έρευνας Dr Hannah Woolhouse δήλωσε ότι τα ευρήματα της έρευνας έρχονται σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη ότι η περίοδος μετά τη γέννα είναι η πιο ευάλωτη στιγμή για μια νέα μητέρα. «Αυτή είναι μια πρώτη έρευνα που σημειώνει την επικράτηση μέσα στο χρόνο της επιλόχειας κατάθλιψης για γυναίκες που γεννούν για πρώτη φορά» λέει η Woolhouse.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να μας ενθαρρύνουν να παρακολουθούμε την ψυχική υγεία των νέων μητέρων σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου προκειμένου να προλάβουμε τις σοβαρές συνέπειες της κατάθλιψης τόσο στη μητέρα όσο και στην ευρύτερη οικογένεια.

Πηγή: www.theguardian.com

(430)