Απάντηση: Στις περιπτώσεις της κατάθλιψης η στήριξη του περιβάλλοντος, όσο μεγάλη και ειλικρινής κι αν είναι, συχνά δεν είναι αρκετή…
Στην πραγματικότητα, φιλία-οικογένεια και ψυχοθεραπεία συνιστούν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις σε ένα και το αυτό πρόβλημα. Αν και μπορούν να συμπληρώνουν η μία την άλλη, δεν θα πρέπει ούτε να συγχέονται ούτε να υποκαθιστούν η μία την άλλη.
Από καθαρά χρονική άποψη είναι σύνηθες κάποιος να απευθύνεται πρώτα στο φιλικό και οικογενειακό του περιβάλλον και μετά σε έναν ειδικό. Αλλά αυτό ακριβώς δείχνει ότι η παρέμβαση του φιλικού – οικογενειακού περιβάλλοντος σύντομα, παρά την αναμφισβήτητη καλή θέληση που μπορεί να τη συνοδεύει, συναντά τα όριά της.
Οι φίλοι και η οικογένεια μπορούν ίσως να απαλύνουν τα συμπτώματα μίας επείγουσας κατάστασης, δεν είναι όμως διόλου βέβαιο ότι ξέρουν πώς να σε βγάλουν από τις παγίδες στις οποίες έχεις πέσει ή εσύ έχεις δημιουργήσει στον εαυτό σου. Ο ψυχολόγος αντίθετα έχει εκείνη ακριβώς τη γνώση που απαιτείται για μία οριστική έξοδο από τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχεις περιέλθει.
Η ψυχοθεραπεία δεν έχει ρόλο παρηγορητικό, αλλά… ανασυγκροτητικό. Η προσέγγισή της είναι πιο αποτελεσματική από τη φιλική προσέγγιση, γιατί είναι ακριβώς πιο ριζική και παρεμβαίνει σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο.
Η Μάρω Μπέλλου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. Κατά την κλινική της πρακτική ακολουθεί την αυτοσχεδιαστική μέθοδο. Έχει λάβει ειδίκευση στη Συστημική Ψυχοθεραπεία, έχει εμβαθύνει με διατριβή στην Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία και τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί στην Ψυχανάλυση.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο της με τίτλο: «Ο γκατζετ-Eros: ο έρωτας στα χρόνια της τεχνολογίας» από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης.
(Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: http://www.marobellou.gr/el/)
Στοιχεία επικοινωνίας:
Διευθ.: Αχιλλέως 29 & Λ. Βουλιαγμένης 65Β Γλυφάδα.
Τηλ.: 210 – 96 32 860