‘Ερευνα: Κατάθλιψη ανέφεραν οι μισοί επιζώντες από covid-19

Σε  3.900 ανθρώπους με COVID-19 που ρωτήθηκαν από τους ερευνητές μεταξύ Μαΐου 2020 και Ιανουαρίου 2021, το 52% είχε συμπτώματα μείζονος κατάθλιψης

Νέα έρευνα έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες που νόσησαν από COVID-19 ανέφεραν κατάθλιψη.

Σε  3.900 ανθρώπους με COVID-19 που ρωτήθηκαν από τους ερευνητές μεταξύ Μαΐου 2020 και Ιανουαρίου 2021, το 52% είχε συμπτώματα μείζονος κατάθλιψης.

Ο Dr. Roy Perlis, του Harvard Medical School, δήλωσε ότι άνθρωποι που νόσησαν με κορωνοιό μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης πολλούς μήνες μετά την αρχική νόσο.

Ο συνδυασμός χρόνιου στρες κατά την πανδημία και διαταραχής των κοινωνικών δικτύων των ανθρώπων είναι ήδη συνταγή άγχους και κατάθλιψης.

Η παρατήρηση ενισχύει τη σημασία της κατανόησης αν πρόκειται για επίδραση της COVID-19 καθαυτής ή αν ευθύνεται το στρες της αντιμετώπισης της πανδημίας και επιπλέον μια οξεία νόσος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι όσοι είχαν κατάθλιψη ήταν πιο πιθανό να είναι νέοι, άντρες και να πάσχουν από σοβαρή COVID-19.

Επίσης διαπιστώθηκε σχέση μεταξύ πονοκεφάλων κατά τη διάρκεια της νόσησης από COVID-19 και υψηλότερου κινδύνου για κατάθλιψη. Ωστόσο είναι πιθανό άνθρωποι με κατάθλιψη να έχουν περισσότερες πιθανότητες να ισχυρίζονται ότι έχουν πονοκέφαλο όταν είναι άρρωστοι.

Η έρευνα δεν μπόρεσε να δείξει αιτιατή σχέση.

Οι ερευνητές τόνισαν, ότι είναι πιθανό όσοι δήλωσαν ότι εμφάνιζαν κατάθλιψη να είχαν τα συμπτώματα πριν νοσήσουν από COVID-19, ή να ανέρρωσαν με πιο αργό ρυθμό από την κατάθλιψη μετά τη νόσο ή  να είχαν εξαρχής μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από COVID-19.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο  JAMA Network Open.

Πηγή: iatronet.gr

(19)