Εξέταση αίματος για την κατάθλιψη και τη διπολική διαταραχή

Το τεστ που αποτελείται από βιοδείκτες RNA, μπορεί ξεχωρίσει πόσο σοβαρή είναι η κατάθλιψη ενός ασθενούς.

Eρευνητές του Indiana University School of Medicine ρίχνουν φως στη βιολογική βάση των διαταραχών διάθεσης και προσφέρουν υποσχόμενο τεστ αίματος.

Η έρευνα με επικεφαλής τον Α. Niculescu, δημοσιεύτηκε σήμερα στο Molecular Psychiatry και προστίθεται σε προηγούμενη εργασία του ιδίου σε βιοδείκτες στο αίμα που παρακολουθούν τάσεις αυτοκτονίας, τον πόνο, το σύνδρομο μετατραυματικού στρες και τη νόσο Alzheimer.

Το τεστ που αποτελείται από βιοδείκτες RNA, μπορεί ξεχωρίσει πόσο σοβαρή είναι η κατάθλιψη ενός ασθενούς, τον κίνδυνο να εμφανίσει σοβαρή κατάθλιψη στο μέλλον και τον κίνδυνο μελλοντικής διπολικής διαταραχής.

Η εξέταση επίσης δίνει πληροφορίες ώστε να δοθεί κατάλληλη αγωγή για τον ασθενή. Η έρευνα διήρκεσε 4 χρόνια και συμμετείχαν 300 άνθρωποι.

Δείκτες στο αίμα προσφέρουν κλινικά πλεονεκτήματα. Από τον  εγκέφαλο δεν μπορεί να ληφθεί βιοψία εύκολα από ζώντες, επομένως η ομάδα εργάστηκε για χρόνια ώστε να εντοπίσει βιοδείκτες στο αίμα για νευροψυχιατρικές διαταραχές.

Σύμφωνα με τον Niculescu, η έρευνα άνοιξε την πόρτα να μεταφραστούν στην κλινική πρακτική τα ευρήματα τα οποία αναμένεται να βοηθήσουν στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων.

Πηγή: iatronet.gr

(48)