«Γυναίκες από την Αφροδίτη, άνδρες από τον Άρη» λέει ο λαός. Οι γυναίκες διαφέρουν από τους άνδρες τόσο στις προσδοκίες τους από το σύντροφό τους, όσο και στο στάδιο του φλερτ και στα επόμενα στάδια μιας σχέσης.
Οι άνδρες επωφελούνται περισσότερο από τη σχέση συγκριτικά με τις γυναίκες, ένας λόγος που τους δυσκολεύει να ξεπεράσουν ένα χωρισμό. Οι γυναίκες από την άλλη, προσφέρουν “εγγύτητα, στοργή, ενθάρρυνση, εκτίμηση“, γι’ αυτό και «χάνουν» περισσότερα όταν ένας δεσμός τελειώνει.
Οι γυναίκες λόγο του ότι εμπλέκονται σε μεγαλύτερο βαθμό στη σχέση, είναι και πιο επιλεκτικές και απαιτητικές στην αναζήτηση συντρόφου.
Σύμφωνα με την κοινωνιοβιολογική ερμηνεία, αμφότεροι συμπληρώνονται σε επίπεδο πόρων και αγαθών, δηλαδή οι άνδρες προσφέρουν οικονομικό status και κοινωνικό γόητρο, αναζητώντας την ομορφιά. Οι γυναίκες αντιθέτως, προσφέρουν την ομορφιά και αναζητούν το οικονομικό status
Οι άνδρες βασίζονται στην εμφάνιση της γυναίκας για να υπολογίσουν τη γονιμότητα της, συνεπώς αναζητούν τις ιδιότητες εκείνες που επιδεικνύουν την ικανότητα της να αναπαράγει, δηλαδή τη νεότητα και την ομορφιά. Για αυτό, συνήθως προτιμούν γυναίκες νεότερες από τους ίδιους και εμφανίσιμες, ενώ επηρεάζονται περισσότερο συγκριτικά με τις γυναίκες από την τροποποίηση της εμφάνισης της συντρόφου τους και συνήθως προτιμούν γυναίκες με παρόμοιο ή χαμηλότερο κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, στοιχείο που ενισχύει το κύρος τους.
Οι επιτυχημένες γυναίκες (κυρίως εκείνες που έχουν πετύχει σε «ανδροκρατούμενα επαγγέλματα») αποδοκιμάζονται διότι αψηφούν παραδοσιακά καθορισμένους φυλετικούς ρόλους (μειωμένο ενδιαφέρον για την απόκτηση παιδιών και τη φροντίδα του νοικοκυριού, περιορισμό στην εκτέλεση των συζυγικών καθηκόντων) και βιώνονται ανταγωνιστικά από τους άνδρες.
Στις γυναίκες, από την πλευρά τους, αναζητούν έναν άνδρα με κοινωνική θέση και οικονομική ευχέρεια, ώστε να υπολογίσουν την ικανότητα συντήρησής τους κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και τη συντήρηση του παιδιού. Η πρόσβασή τους στα κοινωνικά αγαθά είναι έμμεση, καθώς αποκλείστηκαν από την άμεση. Ως αποτέλεσμα, αναζητούν αυτά τα στοιχεία στο σύντροφό τους, ενώ οι ίδιες έχουν ενισχύσει τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και τα χειριστικά χαρίσματά τους.
Συνήθως οι γυναίκες επιλέγουν συντρόφους που είναι είτε μεγαλύτεροι σε ηλικία είτε συνομήλικοι. Συνήθως ψηλότεροι, ωριμότεροι και περισσότερο μορφωμένοι διότι έτσι μπορούν «πιο άνετα» να οικειοποιηθούν το ρόλο του αδύναμου. Αντίστοιχα, οι άνδρες επιλέγουν γυναίκες που είναι νεότερες, κοντύτερες, λιγότερο έξυπνες και μορφωμένες από τους ίδιους, καθώς έτσι μπορούν να διατηρούν πιο εύκολα την κοινωνική τους ισχύ.
Τα τελευταία χρόνια όμως, τα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει. Οι γυναίκες δεν φαίνεται πλέον, να δίνουν τόση σημασία στην επαγγελματική καταξίωση και στην οικονομική ασφάλεια του συντρόφου τους, διότι η παρουσία τους στην αγορά εργασίας τις έχει απομακρύνει από την τάση να αναθέτει την οικονομική τους εξασφάλιση στον σύντροφο.
Μία μειοψηφία γυναικών, αναζητούν ένα σύντροφο που να συνδυάζει εξωτερική εμφάνιση, επιτυχημένη καριέρα και καλό χαρακτήρα. Οι συγκεκριμένες γυναίκες θεωρούν ότι τους αξίζει το καλύτερο αλλά δυσκολεύονται περισσότερο να βρουν σύντροφο.
Οι γυναίκες επιθυμούν την εξωτερική ομορφιά στο σύντροφό τους, αλλά όχι όσο οι άνδρες που αισθάνονται λιγότερο ικανοποιημένοι αν δεν είναι εμφανίσιμη η σύντροφός τους. Βασική προσδοκία των γυναικών σε μία σχέση είναι η συναισθηματική κάλυψη. Επηρεάζονται περισσότερο από τη συναισθηματική εγγύτητα, την προθυμία κατανόησης, την υποστήριξη και την έκφραση τρυφερότητας παρά από την εξωτερική εμφάνιση. Επιπλέον, μεγάλη σημασία δίνουν στις φιλοδοξίες, στη δύναμη του χαρακτήρα και στην εξυπνάδα.
Αμφότεροι εκτιμούν στον ίδιο βαθμό γνωρίσματα του χαρακτήρα, όπως η ευχάριστη προσωπικότητα και η καλή αίσθηση του χιούμορ. Επίσης, αμφότεροι έλκονται από άτομα που κρύβουν ένα «μυστήριο», στοιχείο που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον.
Πέρα από τις προσδοκίες των δύο φύλων για τους συντρόφους τους, διαφορές εντοπίζονται και στον τρόπο που συγκροτείται η αίσθηση του κάθε φύλου για τον εαυτό του και η αλληλεπίδρασή του με τους γύρω του.
Η γυναίκα έχει μια εγγενή τάση να εστιάζει στο συναισθηματικό δεσμό στις στενές σχέσεις. Ως αποτέλεσμα αντιλαμβάνεται τον εαυτό της μέσα από τις σχέσεις της με τους άλλους.
Το μοίρασμα και οι σχέσεις αποτελούν για εκείνη πηγή ικανοποίησης, για αυτό όταν αντιμετωπίζει δυσκολίες στις σχέσεις της, δεν είναι ικανοποιημένη με τον εαυτό της.
Η γυναίκα δίνει μεγάλη σημασία στη φροντίδα, στην παροχή στήριξης και στην αλληλοβοήθεια που για εκείνη σημαίνουν ενδιαφέρον και αποτελούν δείγματα δύναμης και βρίσκουν κίνητρο όταν νοιώθουν πολύτιμες και ξεχωριστές.
Απο την άλλη ο άνδρας, ορίζεται μέσα από την ικανότητά του να επιτυγχάνει τους στόχους του. Γι’ αυτό και αισθάνεται καλά με τον εαυτό του, όταν πετυχαίνει στόχους μόνος του και αποδεικνύει την ικανότητά του. Ίσως για αυτό το λόγο, οι γυναίκες απορρίπτουν συχνότερα τους «δύσκολους» από ότι οι άνδρες τις «δύσκολες», αφού για τους τελευταίους είναι ένα «προσωπικό στοίχημα» να κατακτήσουν ένα δύσκολο στόχο.
Οι αλλαγές στην οικονομική κατάσταση είναι πολύ δύσκολες για τους άνδρες, ενώ δύσκολες για τις γυναίκες είναι η αλλαγές στην φυσική τους εμφάνιση…
Οι άνδρες λειτουργούν περισσότερο με τη λογική, δυσκολεύονται να έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματά τους και τα κρύβουν, εκτός από το θυμό με τον οποίο νοιώθουν πιο άνετα, έχουν κίνητρο όταν νοιώθουν ότι οι άλλοι τους χρειάζονται και ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι ότι δεν είναι αρκετά καλοί ή ικανοί. Δίνουν μεγάλη σημασία στον ανταγωνισμό και δεν ζητούν συχνά βοήθεια γιατί έχουν ανατραφεί να είναι σκληροί και να διαχειρίζονται μόνοι τους τα προβλήματα τους. Είναι πιο εξαρτημένοι από τις σχέσεις, και δυσκολεύονται περισσότερο στο χωρισμό καθώς έχουν μικρότερο υποστηρικτικό περιβάλλον.
Οι γυναίκες αντιθέτως, ζητούν συχνότερα βοήθεια, λειτουργούν περισσότερο διαισθητικά παρα λογικά, έχουν επαφή με πολύ μεγαλύτερο εύρος συναισθημάτων η ένταση των οποίων, είναι πολύ μεγαλύτερη, γι’αυτό
και πολλοί άνδρες, θεωρούν ότι τα συναισθήματα των γυναικών αλλάζουν ραγδαία και τα εκλαμβάνουν ως παράλογα και δύσκολα κατανοήσιμα.
Οι διαφορές των φύλων είναι υπαρκτές στο στάδιο του φλερτ και της σχέσης…
Οι γυναίκες τείνουν να είναι περισσότερο επιφυλακτικές στη διάρκεια του φλερτ, ενώ οι άνδρες να ερωτεύονται γρηγορότερα και βαθύτερα.
Ωστόσο, όταν περάσουν στο στάδιο της δεσμευτικής σχέσης, οι γυναίκες τείνουν να κινούνται γρηγορότερα, ενώ οι άνδρες είναι πιο επιφυλακτικοί.
Στα πρώτα στάδια της σχέσης, οι γυναίκες τείνουν να εξιδανικεύουν το σύντροφό τους, εξαιτίας μιας έμφυτης εσωτερικής ανάγκης να τον θαυμάζουν και να υποτιμούν τις δυνατότητες τους. Παραβλέπουν τα «ελαττώματά» του και προσπαθούν διαρκώς να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες του.
Οι άνδρες λόγω εγωισμού και ανταγωνιστικότητας, φαίνεται να απολαμβάνουν τη «θεοποίηση», υποκινώντας ασυνείδητα αυτή την ανισορροπία στη σχέση. Χρειάζονται χώρο και χρόνο εντός της σχέσης, ενώ οι γυναίκες, θέλουν να περνούν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μαζί και να συζητούν για τη σχέση τους.
Όσο πιο πολύ πιέζονται οι άνδρες να ασχοληθούν με το δεσμό τους, τόσο περισσότερο θέλουν να απομακρυνθούν για να χαλαρώσουν. Το συχνότερο παράπονο των ανδρών είναι ότι οι γυναίκες προσπαθούν να τους αλλάξουν, ενώ των γυναικών ότι οι άνδρες δεν τις ακούν. Όταν η γυναίκα αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, θέλει να το συζητήσει, ενώ ο άνδρας να βρει λύση.
Συνεπώς μπορεί άνδρες και γυναίκες να είναι αρκετά διαφορετικοί, ωστόσο ο ένας συμπληρώνει τον άλλον. Η ομοιότητά τους: Αμφότεροι προσπαθούν να συμμετάσχουν στην πολυπλοκότητα των ερωτικών σχέσεων.
Γράφει η Ανδριάννα Γεροντή – Συστημική και Εναλλακτική Θεραπεύτρια του ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ (Ανασυνδιασμένη Ψυχοθεραπεία).
(Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: https://www.