Ανατροπή: Τελικά το μπλε φως δεν είναι επιβλαβές για τον οργανισμό;

Την ανατροπή σε όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για τις επιβλαβείς επιδράσεις του μπλε φωτός των οθονών στον οργανισμό επιχειρούν να κάνουν οι επιστήμονες με μια νέα μελέτη τους

Αντίθετα με όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα, το μπλε φως μπορεί τελικά να μην διαταράσσει το μοτίβο του ύπνου και η χρήση πιο ψυχρού φωτισμού το βράδυ και πιο θερμού την ημέρα να είναι πιο επωφελής για την υγεία, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Current Biology.

Το λυκόφως από την άλλη είναι και πιο σκοτεινό και πιο μπλε συγκριτικά με το φως της ημέρας και το κιρκαδιανό ρολόι χρησιμοποιεί και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά για να προσδιορίσει τις κατάλληλες ώρες του ύπνου και της αφύπνισης, όπως αναφέρει η επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Manchester.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι οι υπάρχουσες τεχνολογίες που έχουν σχεδιαστεί για να περιορίζουν τη βραδινή έκθεση στο μπλε φως, αλλάζοντας για παράδειγμα το χρώμα της οθόνης στις φορητές συσκευές, ενδεχομένως έτσι να μας στέλνουν ανάμεικτα μηνύματα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μικρές αλλαγές στη φωτεινότητα που παράγουν οι συσκευές αυτές συνοδεύονται από χρώματα που μοιάζουν περισσότερο με αυτά της ημέρας.

Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια χρησιμοποιήθηκε ένας ειδικά σχεδιασμένος φωτισμός που επέτρεπε στην επιστημονική ομάδα να προσαρμόσει το χρώμα χωρίς να αλλάξει τη φωτεινότητα. Αυτό έδειξε ότι το μπλε φως παρήγαγε πιο αδύναμες επιδράσεις στο κιρκαδιανό ρολόι των ποντικιών από ό,τι τα φωτεινά, κίτρινα χρώματα.

Πρόκειται για ευρήματα που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο σχεδιασμό του φωτισμού και των οθονών που θέλουν να διασφαλίσουν τα υγιή μοτίβα  ύπνου – αφύπνισης.

Το ρολόι του σώματος χρησιμοποιεί μια εξειδικευμένη, ευαίσθητη στο φως πρωτεΐνη των ματιών (μελανοψίνη) για να μετρήσει τη φωτεινότητα, η οποία είναι πιο αποτελεσματική στην ανίχνευση φωτονίων μικρού μήκους κύματος. Έτσι εξηγείται, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο λόγος που η αρχική σύσταση των επιστημόνων ήταν ότι το μπλε φως έχει ισχυρότερη επίδραση.

Ωστόσο, η αντίληψη του ανθρώπου για τα χρώματα προέρχεται από κάποια κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, με τη νέα έρευνα να δείχνει ότι τα σήματα του μπλε φωτός που παράγουν τα κύτταρα αυτά μειώνουν την επίδρασή του στο ρολόι.

«Δείχνουμε ότι η κοινή πεποίθηση ότι το μπλε φως έχει την ισχυρότερη επίδραση στον οργανισμό είναι λανθασμένη. Στην πραγματικότητα, το μπλε φως σχετίζεται με το λυκόφως, γι’αυτό και έχει πιο αδύναμη επίδραση από το λευκό ή το κίτρινο φως αντίστοιχης φωτεινότητας. Οι προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι η εναρμόνιση του κιρκαδιανού ρολογιού με το κοινωνικό και εργασιακό μας πρόγραμμα μπορεί να είναι καλή για την υγεία μας. Η σωστή χρήση των χρωμάτων, λοιπόν, θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να το πετύχουμε», καταλήγει ο Δρ. Tim Brown από το Πανεπιστήμιο του Manchester.

Πηγή: protothema.gr

(31)