Έχω θυρεοειδή… τι πρέπει να φάω στις γιορτές;

Γαλοπούλα – δεδομένου ότι έχει άπαχο κρέας, η γαλοπούλα είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, σε αντίθεση με το υπόλοιπα λιπαρά χριστουγεννιάτικα κρέατα.

  • Γιατί να φάτε γαλοπούλα;

Οι βιταμίνες Β επιτρέπουν στον οργανισμό σας να απελευθερώσει την ενέργεια από τα τρόφιμα. Η γαλοπούλα είναι πλούσια σε Βιταμίνη Β6, η οποία βοηθά τα ερυθροκύτταρα σας να παραμείνουν υγιή και να μειώνουν την κούραση που νιώθετε. Το σελήνιο – που περιέχει βοηθάει να κρατάτε τα μαλλιά και τα νύχια σας υγιή, προστατεύει τα κύτταρα και τους ιστούς από ζημιές. Ο φωσφόρος – είναι ένα άλλο στοιχείο στην γαλοπούλα, που επιτρέπει την φυσιολογική ανάπτυξη και ανάπτυξη των οστών.

Η πρωτεϊνη – είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της διατροφής μας επειδή ο οργανισμός χρειάζεται συντήρηση και επισκευή. Αν και η κατανάλωση φυτικής πρωτεΐνης – όπως αυτή που βρίσκεται σε φακές, σπόρους, ξηρούς καρπούς και φασόλια – είναι φανταστική για τη διατροφή σας,  λείπουν εντούτοις κάποια αμινοξέα που βρίσκονται στις ζωϊκές πρωτεϊνες και χρειάζονται για να κρατήσουν το σώμα σας πιο υγιές. 

(Το κρέας όπως η γαλοπούλα, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά, ως εκ τούτου συνιστώνται σαν τέτοιες πηγές, ώστε να συμπεριληφθούν σαν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.)

  • Κράνμπερι

(Αυτά τα λίγο πικρά μούρα αποτελούν μια όμορφη προσθήκη στο ψητό κρέας του βραδινού δείπνου.)

Γιατί να φάτε κράνμπερι;

Ένα από τα πιο γνωστά τους οφέλη είναι η ικανότητά τους να βοηθούν στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Στη μορφή χυμού, αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει, οπότε είναι ευεργετικότερο να τα τρώμε ολόκληρα.

Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους. Έχει αποδειχθεί ακόμη ότι μειώνουν την εξέλιξη του όγκου σε ορισμένους τύπους καρκίνου. 

  • Ζελέ

Το ζελέ μπορεί να είναι ένα τόσο απλό, αλλά και ένα υγιές επιδόρπιο. Μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε γεύση θέλετε με λίγα φύλλα ζελατίνας.  

Δοκιμάστε να το φτιάξετε συνδυάζοντας τη λιωμένη ζελατίνη με το γάλα, το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη και το νερό. Γιατί να μην συμπεριλάβετε αυτές τις ελαφρύτερες εναλλακτικές λύσεις αντί για μια βαριά πουτίγκα στο τέλος του εορταστικού σας γεύματος;

Γιατί να φάτε ζελέ;

Περιέχει ζελατίνη που είναι εξαιρετική για τη διατήρηση υγιούς δέρματος  και καλής πέψης. Συμβάλλει επίσης στη διατήρηση των αρθρώσεων σας σε καλή κατάσταση λειτουργίας και συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου των αρθρώσεων.

  • Ξηροί καρποί

Γιατί να φάτε;

Καρύδια  είναι πολύ θρεπτικά. Εκτός από τα «καλά λίπη» ή τα πολυακόρεστα λίπη και τα ωμέγα-3, περιέχουν σημαντικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Ε, το μαγνήσιο, το σελήνιο.

Κάστανα – Βιταμίνη Β6, βιταμίνη C και φυτικές ίνες, αυτά απελευθερώνουν την ενέργεια από τα τρόφιμα, έτσι ώστε τα θρεπτικά συστατικά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά στον οργανισμό.

Καρύδια Βραζιλίας (κάσιους) – Καλή πηγή σεληνίου που βοηθά στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών.

Φουντούκια – Καλή πηγή φυλλικού οξέος για να βοηθήσετε και να διατηρήσετε την υγεία της καρδιάς  σας στο σωστό δρόμο.

Αμύγδαλα – Πλούσια σε ασβέστιο που είναι καλό για τα οστά σας και σε βιταμίνη Ε που βοηθά στη διατήρηση της καθαρότητας του δέρματος.

Το άρθρο υπογράφει ο Σταύρος Τσιριγωτάκης, Γενικός Χειρουργός, Ειδικός μαστού. Τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (ΕΕΜ). Τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας Μαστολογίας (SIS, Senologic International Society. 

(Για αναλυτικά βιογραφικά στοιχεία του ιατρού δείτε εδώ: http://bit.ly/2GV7COk)

Στοιχεία επικοινωνίας:

www.xeirourgos-thyroeidh.gr

(74)