Έχω δυσκολία στη κίνηση. Έχω οστεοαρθρίτιδα;

Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος  αποτελεί μια εκφυλιστικού τύπου πάθηση, κατά την οποία η προοδευτική φθορά του χόνδρου και των υπολοίπων ενδαρθρικών στοιχείων οδηγεί στη βαθμιαία καταστροφή της άρθρωσης.

Πρόκειται για ένα συχνό πρόβλημα, που αφορά ένα μεγάλο αριθμό – ιδιαίτερα ηλικιωμένων – ασθενών. Τα κύρια σημεία της  κλινικής εικόνας της πάθησης, είναι: ο πόνος, η διόγκωση, ο τριγμός, η δυσκαμψία και η παραμόρφωση του γόνατος.

Τα στοιχεία αυτά οδηγούν σε:

προοδευτική μείωση της κινητικότητας της άρθρωσης, σε επιδεινούμενη δυσχέρεια βάδισης και  τελικά σε απώλεια της ποιότητας ζωής, με σαφή συναισθηματική επιβάρυνση. Η θεραπεία εκλογής της  οστεοαρθρίτιδας του γόνατος είναι η ολική αρθροπλαστική.

Πρόκειται για επέμβαση αντικατάστασης των φθαρμένων τμημάτων της άρθρωσης, με προθέσεις αποτελούμενες από κράματα μετάλλων και πολυαιθυλένιο. Η πρόοδος των αναισθησιολογικών μεθόδων δημιούργησε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας και ελαχιστοποίησε τον μετεγχειρητικό πόνο.

Η εμπειρία στην εκτέλεση της επέμβασης και η βελτίωση των προθέσεων κατέστησαν την ολική αρθροπλαστική του γόνατος – εδώ και πολλά χρόνια – μία επέμβαση  καλής πρόγνωσης, με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Παρ΄όλα αυτά αστάθμητοι παράγοντες που αφορούν είτε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενούς, είτε τις- κατά προσέγγιση – επιλογές του χειρουργού με τα συμβατικά εργαλεία, οδηγούν πολλές φορές σε πτωχά αποτελέσματα(έως και 37% των ασθενών με ΟΑΓ ανεξαρτήτου τύπου προθέσεων με χρήση συμβατικών εργαλείων, δεν είναι ευχαριστημένοι  από το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα).

  • Τεχνολογικό επίτευγμα για την αντιμετώπιση αυτών των δυσλειτουργιών αποτελεί η χρήση Ηλεκτρονικών Συστημάτων Ψηφιακής Πλοήγησης 

Πρόκειται για ένα ψηφιακό σύστημα (πλοηγό), το οποίο καταγράφει τις ανατομικές ιδιαιτερότητες της άρθρωσης του κάθε ασθενούς και καθοδηγεί τον χειρουργό στο να εκτελέσει την επέμβαση με απόλυτη ακρίβεια και με άριστο αποτέλεσμα.

Με αυτόν τον τρόπο ο χειρουργός μέσω της υποστηρικτικής ψηφιακής υποβοήθησης του συστήματος, μπορεί – με δική του πάντα επιβεβαίωση ή μεταβολή των δεδομένων-να καθορίζει τα ανατομικά στοιχεία επάνω στα οποία με πολύ μεγάλη ακρίβεια πραγματοποιεί τις οστεοτομίες αλλά και επεμβαίνει στην εξισορρόπηση των μαλακών μορίων της άρθρωσης με μικρομετρική ψηφιακή ακρίβεια.

Πρόκειται για την πλέον εξελιγμένη μέθοδο εκτέλεσης της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος, η οποία παντρεύει με τον καλύτερο τρόπο την ικανότητα και εμπειρία του χειρουργού, με την ψηφιακή τεχνολογία.

 

Το άρθρο υπογράφει ο Στέφανος Αναστασόπουλος – Ορθοπαιδικός / Χειρουργός. Γενικός Αρχίατρος 401 ΓΣΝΑ και έως σήμερα Διευθυντής Ορθοπαιδικής κλινικής στην Ευρωκλινική Αθηνών. Έχει εκτελέσει πλήθος χειρουργικών επεμβάσεων, ιδιαίτερα στους τομείς της αρθροσκοπικής χειρουργικής, της χειρουργικής των αρθρώσεων (γόνατο, ώμος, ισχίο) και της τραυματιολογίας.

Το 2011 οργάνωσε το Τμήμα Ψηφιακής Επανορθωτικής Χειρουργικής στην Ευρωκλινική Αθηνών όπου πραγματοποιήθηκαν επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής γόνατος με ψηφιακό σύστημα πλοηγού CAS. Το τμήμα είχε επιλεγεί ως κέντρο αναφοράς διεθνών μελετών.

(Πηγή: https://anastasopoulosstefanos.gr/)

Στοιχεία Επικοινωνίας:

ΑΘΗΝΑ

Λαρίσης 27 τ.κ.11523 Αμπελόκηποι 
τηλ:210 6917248 , 6974061280 , 6937470267


ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ

Αθανασιάδου 6 τ.κ.11521 Αμπελόκηποι
τηλ:210 6416731 , 6937470267


ΡΟΔΟΣ

Κωνσταντίνου Υδραίου 30 
τ.κ.85100 
τηλ:6974061280 , 6937470267

(200)