Άσκηση και φυσική δραστηριότητα

Σε τι διαφέρει η άσκηση από τη φυσική δραστηριότητα;

Οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες που κάνουμε όλη την ημέρα περιλαμβάνει κίνηση, όπως οικιακές εργασίες, κηπουρική, περπάτημα, το ανέβασμα σκάλας, αποτελεί μέρος της φυσικής (σωματικής) δραστηριότητας.

Η άσκηση είναι μια ειδική μορφή της σωματικής δραστηριότητας, προγραμματισμένη, σκόπιμη, σωματική δραστηριότητα που ασκείται με σκοπό την απόκτηση γυμνασμένου σώματος ή αποκόμισης άλλων οφελών για την υγεία. Στην άσκηση εντάσσονται η κολύμβηση, η ποδηλασία, το τρέξιμο, το τένις κ.α.

Φυσική Δραστηριότητα και Άσκηση: κατανόηση της διαφοράς

Το μεγαλύτερος μέρος της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας θεωρείται ελαφριά έως μέτρια σε επίπεδο έντασης. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα οφέλη για την υγεία, π.χ. βελτίωση της καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης, που επιτυγχάνονται μόνο με την πιο έντονη φυσική δραστηριότητα. Το τζόκινγκ παρέχει μεγαλύτερο καρδιαγγειακό όφελος από το περπάτημα σε χαλαρό ρυθμό. Επιπλέον, η βελτιωμένη φυσική κατάσταση δεν εξαρτάται μόνο από το τη φυσική δραστηριότητα αλλά και από το πόσο έντονα και για πόσο καιρό θα συνεχίσετε τη δραστηριότητα.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν μια δραστηριότητα θεωρείται μέτρια ή έντονη σε ένταση;

Εάν μπορείτε να μιλήσετε κατά τη διάρκεια της, είναι μέτρια. Αν χρειάζεται να σταματήσετε για να πάρετε αναπνοή και να πείτε μόνο λίγα λόγια, είναι έντονη. Ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης, ένα παιχνίδι τένις θα μπορούσε πιθανότατα να είναι μέτριο σε ένταση, ενώ μια επίδειξη χορού θα μπορούσε να θεωρηθεί έντονη.

Στην περίπτωση που αποφασίσετε να ενισχύσετε τη φυσική σας δραστηριότητα με άσκηση, το πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει στοιχεία που βελτιώνουν κάθε ένα από τα παρακάτω συστατικά:

Καρδιοαναπνευστική αντοχή: Βελτιώστε την αναπνευστική αντοχή σας μέσω δραστηριοτήτων όπως τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμβηση ή κωπηλασία. Μόλις πλησιάζετε τους στόχους σας, επαναπροσδιορίστε τους πιο ψηλά ώστε να αντιμετωπίζετε συνεχώς μια πρόκληση!

Μυϊκή δύναμη: Μπορείτε να αυξήσετε τη μυϊκή δύναμη με δραστηριότητες όπως άρση βαρών ή ελεύθερα βάρη.

Μυϊκή αντοχή: Βελτιώστε την αντοχή σας μέσω γυμναστικής, (διάφορες ασκήσεις) με τρέξιμο ή κολύμπι.

Ευελιξία: Αυξήστε το επίπεδο της ευελιξίας μέσω διατακτικών ασκήσεων που ενσωματώνει το τέντωμα όπως γιόγκα, πιλάτες, αερόμπικ.

Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινή σας ζωή είναι μια καλή αρχή, αλλά για να επιτύχετε πραγματικά υψηλούς στόχους φυσικής κατάστασης, θα ήταν καλύτερα να ενσωματώσετε έντονες οργανωμένες δραστηριότητες (π.χ. γυμναστήριο) στο πρόγραμμά σας.

(3202)