Άγχος κατά την εγκυμοσύνη

Μια γυναίκα μπορεί να αισθανθεί ιδιαίτερα ανήσυχη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του πρώτου καιρού της μητρότητας.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι άγχους που οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς πόσο συχνό είναι το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γνωρίζουμε όμως πως πολλές γυναίκες βιώνουν την ίδια στιγμή άγχος και κατάθλιψη.

Θα μπορούσε να είναι άγχος;

Πολλά πράγματα μπορεί να κάνουν μια γυναίκα να αισθανθεί ιδιαίτερα ανήσυχη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του πρώτου καιρού της μητρότητας. Αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών μετά τον τοκετό μπορεί να κάνουν τις γυναίκες να αισθάνονται ευσυγκίνητες, οξύθυμες ή πολύ ευαίσθητες. Αυτό είναι γνωστό ως επιλόχεια κατάθλιψη και περνά συνήθως μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα (εκτός από υποστήριξη και κατανόηση από τους γύρω). Άλλες ανησυχίες μπορεί να σχετίζεται με την υγεία ή τον ύπνο του μωρού ή πώς η γυναίκα ανταποκρίνεται ως γονέας.

Τα συμπτώματα του άγχους είναι ίδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια του πρώτου καιρού ως γονέα. Όπως αναφέραμε είναι πολύ συνηθισμένο να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους ταυτόχρονα.
Εάν έχετε σκέψεις αυτοκτονίας ή αρνητικές σκέψεις για το μωρό σας, να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια αμέσως.

(950)