Ελπίδα για ασθενείς με κατάθλιψη με μαγνητική διέγερση του εγκεφάλου (video)

Οι ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη μπορεί να “ανακουφιστούν” από τη μη επεμβατική μαγνητική διέγερση του εγκεφάλου

Η κατάθλιψη είναι μια ευρέως διαδεδομένη εξουθενωτική ασθένεια.

Περίπου 20 εκατομμύρια ενήλικες Αμερικανοί βιώνουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο κατάθλιψης ετησίως.

Εκατομμύρια από αυτούς λαμβάνουν φάρμακα προκειμένου να θεραπευτούν από αυτή. Ωστόσο, για πολλούς, τα φάρμακα δεν λειτουργούν και αυτό γιατί είτε έχουν ελάχιστη ή καθόλου επίδραση, είτε οι παρενέργειες είναι αφόρητες.

Σε αυτή την περίπτωση οι ασθενείς πάσχουν από την λεγόμενη ανθεκτική κατάθλιψη στη θεραπεία.

Μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τέτοιους ασθενείς είναι ένας τύπος θεραπείας εγκεφαλικής διέγερσης που ονομάζεται διακρανιακή μαγνητική διέγερση.

Αυτή η θεραπεία δεν είναι νέα καθώς υπάρχει από το 1995.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ απαγόρευσε τη διακρανιακή μαγνητική διέγερση το 2008 για ενήλικες με «κατάθλιψη ανθεκτική στη μη ψυχωτική θεραπεία», η οποία τυπικά ορίζεται ως η αποτυχία ανταπόκρισης σε δύο ή περισσότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Ωστόσο, το 2018 ο FDA την ενέκρινε για ορισμένους ασθενείς με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και διακοπή του καπνίσματος.

Τι είναι η διακρανιακή μαγνητική διέγερση και φέρει πράγματι λύση;

Η διακρανιακή μαγνητική διέγερση είναι μια μη επεμβατική, ανώδυνη διαδικασία που έχει ελάχιστες έως καθόλου παρενέργειες και συχνά λειτουργεί φέρρνοντας αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Η έρευνα δείχνει ότι το 58% των ασθενών που κάποτε ήταν ανθεκτικοί στη θεραπεία βιώνουν σημαντική μείωση της κατάθλιψης μετά από τέσσερις έως έξι συνεδρίες θεραπείας.

Περισσότερες από 40 ανεξάρτητες κλινικές δοκιμές – με περισσότερους από 2.000 ασθενείς σε όλο τον κόσμο – έχουν δείξει ότι η επαναλαμβανόμενη διακρανιακή μαγνητική διέγερση είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τη θεραπεία της ανθεκτικής μείζονος κατάθλιψης.

Σύμφωνα με το the conversation ένας καθηγητής και ψυχίατρος ο οποίος χρησιμοποίησε την διακρανιακή μαγνητική διέγερση σε μερικούς ασθενείς του που έπασχαν από κατάθλιψη και χάρη σε αυτή τη θεραπεία είδε τα συμπτώματα της νόσου να μειώνονται ακόμη και μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες της θεραπείας.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως τα αποτελέσματα είχαν διάρκεια και μετά το τέλος της θεραπείας, περίπου για έξι μήνες έως ένα χρόνο. Μετά από αυτό, ο ασθενής είχε την επιλογή συντήρησης της θεραπείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διακρανιακή μαγνητική διέγερση είναι πολύ διαφορετική. Δεν απαιτεί αναισθησία και δεν επηρεάζει τη μνήμη. Ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει τις καθημερινές του δραστηριότητες αμέσως μετά από κάθε θεραπεία. Οι αδρανείς εγκεφαλικές συνδέσεις αναζωπυρώνονται χωρίς να προκληθεί κρίση.

Επίσης, δεν πρέπει να συγχέεται με τη βαθιά διέγερση του εγκεφάλου, η οποία είναι μια χειρουργική διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, του τρόμου, της επιληψίας και της νόσου του Πάρκινσον.

Παρενέργειες

Οι ασθενείς με διακρανιακή μαγνητική διέγερση υποβάλλονται σε συνολικά 36 θεραπείες, διάρκειας 19 λεπτών η καθεμία, για τρεις έως έξι εβδομάδες. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό είναι το καλύτερο πρωτόκολλο για θεραπεία. Μερικοί ασθενείς αναφερόμενοι στις πιθανές παρενέργειες περιέγραψαν ότι ένιωσαν ότι κάποιος τους χτυπά στο κεφάλι, ενώ κάποιοι άλλοι δεν αισθάνθηκαν τίποτα.

Οι υπόλοιπες παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν είναι πολύ μικρές. Η πιο συνηθισμένη είναι οι συσπάσεις του προσώπου και η ενόχληση του τριχωτού της κεφαλής κατά τη διάρκεια της θεραπείας, παρενέργειες που υποχωρούν μετά το τέλος της συνεδρίας. Μερικοί ασθενείς αναφέρουν έναν ήπιο πονοκέφαλο ή ενόχληση στο σημείο εφαρμογής. Ανάλογα με το πόσο αποτελεσματική ήταν η θεραπεία, ορισμένοι ασθενείς επιστρέφουν για παρακολούθηση κάθε λίγες εβδομάδες ή μήνες.

Ακόμη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και συμπληρωματικά με φάρμακα ή χωρίς καθόλου φαρμακευτική αγωγή.

Μπορούν όλοι να συμμετάσχουν στη θεραπεία;

Δεν μπορούν όλοι με κατάθλιψη να υποβληθούν σε αυτόν τον τύπο θεραπείας διέγερσης του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, όσοι έχουν επιληψία ή ιστορικό τραυματισμού στο κεφάλι μπορεί να μην πληρούν τις προϋποθέσεις. Τα άτομα με μεταλλικά σφραγίσματα στα δόντια τους μπορούν να συμμετάσχουν στη θεραπεία, άλλα όσοι έχουν εμφυτευμένες, μη αφαιρούμενες μεταλλικές συσκευές μέσα ή γύρω από το κεφάλι δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουν.

Ακόμη, όσοι διαθέτουν βηματοδότες, απινιδωτές και διεγέρτες πνευμονογαστρικού νεύρου μπορεί επίσης να μην πληρούν τις προϋποθέσεις, επειδή η μαγνητική δύναμη του πηνιού μπορεί να αποσπάσει αυτές τις συσκευές και να προκαλέσει έντονο πόνο ή τραυματισμό.

Αλλά για όσους είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τη θεραπεία, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αξιοσημείωτα.

Πηγή: news4health.gr

(27)