Young woman sleeping on comfortable pillow in bed at home, top view

Ύπνος: 4 λόγοι να γίνει προτεραιότητα σας τη νέα χρονιά

Οι φρενήρεις ρυθμοί της σύγχρονης καθημερινότητας θέτουν πολλές φορές τον ύπνο μας σε δεύτερη μοίρα. Υπάρχουν όμως τέσσερις επιστημονικά τεκμηριωμένοι λόγοι που η ξεκούρασή σας δε θα πρέπει να λείπει από την to-do list της νέας χρονιάς

Η έλευση της νέας χρονιάς αποτελεί και μια καλή αφορμή για να βελτιώσουμε τον ύπνο μας, εάν θέλουμε να νιώσουμε ευεξία και να αποκομίσουμε τα παρακάτω οφέλη.

Καλύτερη διάθεση

Από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα ερευνών για τον ύπνο είναι η συσχέτιση της ποιότητάς του με την ψυχική υγεία. Μια μετα-ανάλυση ερευνών σε εφήβους διαπίστωσε ότι ο ανεπαρκής ύπνος συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο για αισθήματα θυμού, κατάθλιψη και άγχος. Όσον αφορά τους ενήλικες, μια προγενέστερη μελέτη επεσήμανε ότι τόσο ο σύντομος όσο και ο μακρόχρονος ύπνος οδηγούσαν σε υψηλότερα ποσοστά ψυχιατρικών διαταραχών και ότι τα άτομα με αϋπνία διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη. Επομένως, ύπνος και διάθεση είναι αλληλένδετοι παράγοντες, πράγμα που σημαίνει ότι τα θέματα διάθεσης μπορεί επίσης να επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου.

Καλύτερη μνήμη

Πολλά πειράματα τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αποκαλύψει ότι ο ύπνος παίζει βασικό ρόλο στη δημιουργία νέων αναμνήσεων. Αναλυτικότερα, η έλλειψη ύπνου θεωρείται εμπόδιο στην καταγραφή των νέων πληροφοριών στη μνήμη μας. Μάλιστα, εάν παραλείψουμε τον ύπνο πριν και μετά την εκμάθηση μιας καινούργιας πληροφορίας, η μετατροπή αυτών των μαθήσεων σε ανάμνηση είναι ακόμα πιο δύσκολη, σύμφωνα με άλλη μελέτη.

Δυνατό ανοσοποιητικό

Σε μια σειρά από ερευνητικά πειράματα, οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι οι αλλαγές στην ποιότητα του ύπνου προοικονομούν σημαντικές μεταβολές στα ανοσοποιητικά μας κύτταρα. Για παράδειγμα, ο καλός ύπνος (σε σχέση με τον ελλιπή ύπνο) συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο να προσβληθούμε από ορισμένες λοιμώξεις, καθώς και με χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και χειρότερων αποτελεσμάτων. Σε ορισμένες μελέτες, τα προβλήματα ύπνου συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής, ειδικά σε άτομα με διαταραχή του ύπνου, την αποφρακτική υπνική άπνοια.

Ποιοτική μεταβολική υγεία 

Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει τη μεταβολική υγεία με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες να καταναλώνουμε περισσότερο φαγητό και ανθυγιεινό φαγητό, ενδεχομένως μέσω επιδράσεων στις ορμόνες που επηρεάζουν την όρεξη (όπως η γκρελίνη και η λεπτίνη). Τα προβλήματα ύπνου μπορεί επίσης να δυσκολέψουν το σώμα μας να απομακρύνει τη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος.

Πώς θα κοιμηθούμε καλύτερα 

Αν και η αποτελεσματικότητα ορισμένων μεθόδων ενδέχεται να διαφέρει από άτομο σε άτομο, ο δρ. Austin Perlmutter,  πιστοποιημένος ιατρός εσωτερικής ιατρικής μας προτείνει εύκολους τρόπους για να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου, όπως:

  • την τήρηση ενός σταθερού προγράμματος κατάκλισης/αφύπνισης
  • τη μείωση του τεχνητού φωτός πριν από τον ύπνο
  • τη μειωμένη κατανάλωση καφεΐνης το απόγευμα
  • τον ύπνο σε δροσερή θερμοκρασία δωματίου.

Πηγή: ygeiamou.gr

Photo: Shutterstock

(7)