Όταν η κατάθλιψη είναι «γυναικεία» υπόθεση…!

Γράφει ο Θεοδωρόπουλος Αργύρης, ψυχολόγος MSc

Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια  που παρουσιάζει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια και «βασανίζει» όλο και περισσότερα άτομα. Σε πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας φαίνεται ότι θα αποτελέσει μία από τις τρεις συχνότερες παθήσεις παγκοσμίως στα επόμενα χρόνια.

Η κατάθλιψη σαν όρος έχει σχετιστεί περισσότερο με τη γυναίκα παρά με τον άνδρα. Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο αφού στις γυναίκες η κατάθλιψη είναι δύο φορές συχνότερη σε σχέση με τους άνδρες και υπολογίζεται ότι 2 στις 10 γυναίκες θα νοσήσουν από κατάθλιψη σε κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της λοχείας, της εμμηνόπαυσης αλλά και της εμμηνορρυσίας συμβάλουν στα αυξημένα ποσοστά της  κατάθλιψης στη γυναίκα. Ακόμα όμως και σε μικρότερες ηλικίες, όπως αυτή των 15 ετών τα κορίτσια έχουν διπλάσια ποσοστά εμφάνισης ενός καταθλιπτικού επεισοδίου σε σχέση με τα συνομήλικα αγόρια και τα ποσοστά αυτά αυξάνονται με την πάροδο της ηλικίας. Παρόλα αυτά, η μεγάλη διαφορά στα δύο φύλα δεν εξηγείται μόνο από τις βιολογικές τους διαφορές.

Εκτός από τους βιολογικούς, οι κοινωνικοί παράγοντες φαίνεται να έχουν μεγάλη σημασία στην εμφάνιση και στην εξέλιξη της νόσου. Ο πολλαπλός ρόλος που ζητείται να παίξει η γυναίκα στη σύγχρονη κοινωνία δημιουργεί έντονο στρες και αυξημένες προσδοκίες τόσο από την ίδια τη γυναίκα όσο και από το περιβάλλον της. Ο ρόλος της συντρόφου, της συζύγου, της μητέρας και τα εξιδανικευμένα πρότυπα που προωθούν μέσα μαζικής ενημέρωσης σε συνδυασμό με την προσπάθεια επαγγελματικής της καταξίωσης την φθείρουν ψυχολογικά και την κάνουν πιο ευάλωτη στην κατάθλιψη.

Ένα από τα πρώτα συμπτώματα της κατάθλιψης συχνά είναι η απουσία σεξουαλικής επιθυμίας. Αυτό συμβαίνει στα πλαίσια μιας γενικότερης αίσθησης ανηδονίας και μείωσης του γενικότερου ενδιαφέροντος για δραστηριότητες οι οποίες στο παρελθόν τους προσέφεραν ευχαρίστηση. Επίσης, εκτός από τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία μπορεί να εμφανιστεί και δυσκολία στον οργασμό.

Μερικά επιπλέον χαρακτηριστικά  συμπτώματα είναι μια γενικότερη καταθλιπτική διάθεση, η οποία είναι συνήθως πιο έντονη τις πρωινές ώρες, αδυναμία συγκέντρωσης, διαταραχές στον ύπνο και διαταραχές στην πρόσληψη τροφής. Συχνά υπάρχει αίσθημα σωματικής κόπωσης και έλλειψης ενεργητικότητας. Επίσης το άτομο μπορεί να κάνει άσχημες σκέψεις για τον εαυτό του και να έχει απαισιοδοξία για το μέλλον του, π.χ. «δεν είμαι σημαντικός σαν άνθρωπος, δεν αξίζω», «δεν μπορώ να καταφέρω τίποτα» και σε μερικές περιπτώσεις να υπάρχει ακόμη και η σκέψη αυτοκτονίας.

Είναι σημαντικό η γυναίκα όταν παρατηρήσει ότι υπάρχουν τα παραπάνω συμπτώματα να δραστηριοποιηθεί και να απευθυνθεί έγκαιρα σε ψυχίατρο ή ψυχολόγο για να βρει βοήθεια στη φάση αυτή της ζωής της. Αρχικά, είναι ωφέλιμο να αποδεχτεί ότι στην παρούσα φάση έχει μια ασθένεια και ότι χρειάζεται βοήθεια από ειδικό. Παρά το γεγονός ότι η κατάθλιψη στις ημέρες μας είναι μια «μάστιγα» που βασανίζει πολλές γυναίκες, είναι αλήθεια ότι είναι μια ασθένεια που είναι αναστρέψιμη!   

Ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής, κάτοχος master ψυχολογίας. Ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους, των σεξουαλικών δυσλειτουργιών και των προβλημάτων σχέσης.

argiristheodoropoulos@hotmail.com

 

(82)