Νομίζω ότι έχω κατάθλιψη… και τώρα τι;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα κατάθλιψης, δημιουργώντας εσφαλμένα συμπεράσματα. Μια επίσκεψη στον ειδικό θα λύσει όλες τις απορίες και θα θέσει τα θεμέλια για την ανάκαμψη…

Η πρώτη σας επίσκεψη θα πρέπει να είναι στον οικογενειακό σας γιατρό για λεπτομερή εξέταση. Υπάρχουν πολλές ιατρικές καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα κατάθλιψης, όπως ανεπάρκεια βιταμινών, αλλαγές στις ορμόνες για τις γυναίκες, αλλά και σε περιπτώσεις του θυρεοειδούς. Επιπλέον, πολλά φάρμακα μπορεί να έχουν την κατάθλιψη ως παρενέργεια.

Εάν ο γιατρός σας δεν εντοπίσει κάποιον από αυτούς τους παράγοντες ως αιτία των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στη συνέχεια σε έναν επαγγελματία γιατρό της ψυχικής υγείας.

Είναι πολύ σημαντικό – ειδικά αν αυτή είναι η πρώτη σας φορά, να δει κάποιος ότι έχετε πάρει παραπεμπτικό για την κατάθλιψη. Ο οικογενειακός γιατρός αν σας συνταγογραφήσει ένα αντικαταθλιπτικό, δεν είναι η καλύτερη λύση στη θεραπεία της κατάθλιψης . Δεν μπορεί να σας προσφέρει τη ψυχοθεραπεία και την κατάλληλη συνταγογράφηση φαρμάκων όπως ένας ειδικευμένος γιατρός για την θεραπεία της κατάθλιψης.

Η θεραπεία της κατάθλιψης δεν είναι αρκετά απλή, κάποιοι θα χρειαστούν αρκετές δοκιμές διαφόρων φαρμάκων για να βρουν αυτό που ανακουφίζει καλύτερα τα συμπτώματά τους. Κάποιοι θα χρειαστούν περισσότερο από ένα φάρμακο για την αντιμετώπιση των παρενεργειών και για να έχουν θετικά αποτελέσματα.

Ακόμα, άλλοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την προσθήκη της ψυχοθεραπείας ή και να την απαλείψουν εάν έχουν μια τελείως διαφορετική διαταραχή. Όπως είναι η διπολική η οποία μπορεί να διαγνωσθεί λανθασμένα αρχικά ως κατάθλιψη, αλλά απαιτεί μια πολύ διαφορετική πορεία θεραπείας.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε σχετικά με την αναζήτηση θεραπείας της κατάθλιψης, είναι ότι πρέπει να μιλήσετε και να τη ζητήσετε. Η κατάθλιψη δεν είναι σημάδι αδυναμίας ή τεμπελιάς, είναι ένα σημάδι ότι κάτι είναι εκτός ισορροπίας. Με την κατάλληλη θεραπεία, μπορείτε να νιώσετε και πάλι καλά!

Της επιστημονικής ομάδας του kontasou.com

(12516)