Πόσους κουραμπιέδες να φάω τις γιορτές;

Τι να κάνουμε ώστε να αποφύγουμε δικές μας αμέλειες, απερισκεψίες ή ενθουσιασμούς, όσον αφορά τις διατροφικές μας συνήθειες.

Χαρακτηριστικό των εορτών είναι γεύματα και δείπνα τόσο στο σπίτι μας όσο και σε φιλικά σπίτια, αλλά στους χώρους εργασίας, πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι και υπερβολική  κατανάλωση οινοπνεύματος.

  • Πως  να προσέξουμε στην διατροφή μας την περίοδο των γιορτών;

Σε αυτήν την περίοδο η πρόσληψη βάρους είναι υπεύθυνη για την πρόσληψη 1-2 κιλών.

Από μακροχρόνιες έρευνες αποδείχτηκε ότι αυτά τα κιλά συνήθως δεν χάνονται μετά τις γιορτές, με αποτέλεσμα να προστίθενται κάθε χρόνο.

Βεβαίως, οποιαδήποτε επιλογή σε φαγητά ή γλυκά και αν κάνουμε ακόμη και τα πατροπαράδοτα γίνεται να προσαρμοστούν  σε ένα υγιεινό διατροφικό σχεδιασμό.

Εάν θεωρείτε ότι εσείς χρειάζεστε λίγη περισσότερη πειθαρχεία, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Μην υποβάλλεται τον εαυτό σας σε μια ολοήμερη αφαγία έως την ώρα του επικείμενου δείπνου ώστε να φάτε υποτιθέμενα ελευθέρα ότι επιθυμητέ γιατί τρώτε περισσότερο με λαιμαργία και ο οργανισμός υποβάλλεται σε ένα “μεταβολικό σοκ” και προφανώς παίρνει πολλά παραπάνω από ότι χρειάζεται και κυρίως λίπη διότι κυριαρχούν οι λιπαρές τροφές στα γιορτινά  τραπέζιά. Όποτε μην παραλείπετε τα υπόλοιπα γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας, απλώς μετριάστε τα σε θερμίδες. Έτσι θα απολαύσετε τα γιορτινά φαγητά, λιγότερο πεινασμένοι και περισσότερο πειθαρχημένοι.
  • Ελαττώστε το αίσθημα της πείνας πριν το γιορτινό τραπέζι, τρώγοντας ένα μικρό, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και θερμίδες μικρογεύμα, όπως φρούτο ή σαλάτα. Το αίσθημα της πείνας μπορεί να σας κάνει περισσότερο λαίμαργους .
  • Απολαύστε την παρέα και αποφύγετε τον μπουφέ με τα ορεκτικά ή τους ξηρούς καρπούς όταν φτάσετε σε ένα πάρτι. Χαιρετήστε τους φίλους σας, πιείτε ένα ποτό, χαλαρώστε και μην σκέφτεστε τι έχουν μαγειρέψει .
  • Δύσκολο να αποφύγετε το αλκοόλ, ωστόσο μην κάνετε κατάχρηση. Για να ξεδιψάσετε προτιμήστε να πιείτε νερό ή σόδα ή αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη αντί κρασιού, σαμπάνιας ή κοκτέιλ. Τα πρώτα δεν περιέχουν θερμίδες.
  • Μην τσιμπολογάτε ό,τι βρίσκετε μπροστά σας. Πάρετε ένα πιάτο και γεμίστε το με όλα όσα σκοπεύετε να δοκιμάσετε. Φροντίστε πάντως μεγάλο μέρος του να καταλαμβάνουν τρόφιμα υγιεινά, εύγευστα και ολιγοθερμιδικά, όπως είναι τα βραστά ή φρέσκα λαχανικά, τα τυριά με χαμηλά λιπαρά κλπ.
  • Όταν διασκεδάζετε, επιλέξτε τα γεύματα με τις λιγότερες θερμίδες και  λιπαρά. Οι φίλοι σας δύσκολα θα ανιχνεύσουν τη διαφορά.
  • Η απόλαυση των παραδοσιακών γευμάτων με την οικογένεια και τους φίλους σας, δεν σημαίνει ότι απαρνείστε τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες που εφαρμόζετε όλο το υπόλοιπο έτος. Διασκεδάστε και απολαύστε το γιορτινό τραπέζι, γιατί αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των εορτασμών
  • Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα τις γιορτινές μέρες είναι ένας καλός τρόπος να καούν οι θερμίδες πριν διασκεδάσετε έξω και μπορεί να σας προσδώσει μια λιγότερες ένοχες  κατά την απόλαυση των ωραίων γευμάτων.

Από τα παραπάνω απορρέει το συμπέρασμα, ότι πρέπει να έχουμε ιδιαίτερη προσοχή τόσο στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε, χωρίς τα τεράστια’ γεύματα.

(Πηγή: https://logodiatrofis.gr/)

Το άρθρο υπογράφει ο Δημήτρης Γρηγοράκης – Κλινικός Διαιτολόγος/Διατροφολόγος (PhD), Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ  & Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

       

(121)