Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ;
Το σεξ είναι πολλές φορές ένα πολύ δύσκολο θέμα συζήτησης για τους γονείς. Ωστόσο, η δημιουργία ενός καλού κλίματος που θα ευνοεί την συζήτηση για το σεξ με τα παιδιά είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη μιας υγιούς σεξουαλικής συμπεριφοράς του παιδιού. Η σωστή και έγκαιρη ενημέρωση των παιδιών για το σεξ και την σεξουαλική υγεία αποτελεί προϋπόθεση για την συναισθηματική και σεξουαλική τους ωρίμανση και τα βοηθάει να αποκτήσουν σωστές σεξουαλικές συμπεριφορές στην πορεία της ζωής τους.
Πολλοί γονείς μπορεί να αισθάνονται άβολα και αμήχανα στην ιδέα ότι θα πρέπει να μιλήσουν για σεξ με τα παιδιά τους . Έτσι, μπορεί να αποφεύγουν να απαντήσουν σε ερωτήσεις ή δίνουν ασαφείς αποκρίσεις που μπερδεύουν περισσότερα τα παιδιά. Σε κάθε περίπτωση, η σεξουαλική ενημέρωση αποτελεί ευθύνη του γονιού που θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για αυτό το καθήκον.
Η καλύτερη ηλικία για να μιλήσει ένας γονιός στο παιδί του για το σεξ είναι λίγο πριν την έναρξη της εφηβείας. Πολύ συχνά βέβαια τα παιδιά έχουν απορίες και πριν από αυτή την ηλικία και στις περιπτώσεις αυτές οι γονείς θα πρέπει με ηρεμία και με απλά λόγια να απαντούν στα παιδιά. Ο ομόφυλος γονέας είναι ο πιο κατάλληλος για να προσεγγίσει τα παιδιά στο θέμα της σεξουαλικής αγωγής.
Συχνά, οι γονείς αποφεύγουν την συζήτηση για το σεξ και την αναπαραγωγή, καθώς νιώθουν οι ίδιοι αμηχανία ή φοβούνται ότι με αυτό τον τρόπο θα αυξήσουν την περιέργεια των παιδιών τους ή θα τα οδηγήσουν πιο γρήγορα στο άνοιγμα της σεξουαλικής τους ζωής. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει : η σωστή ενημέρωση και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ενισχύουν πιο υγιείς συμπεριφορές απέναντι στο σεξ και βοηθούν το παιδί που ενηλικιώνεται να είναι πιο συνειδητοποιημένο για το πότε νιώθει έτοιμο να ξεκινήσει την σεξουαλική του ζωή.
Παρακάτω είναι μερικές απλές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση:
1. Μιλήστε για το σεξ ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και το επίπεδο της ωριμότητάς του. Χρησιμοποιείστε απλές και σύντομες προτάσεις. Πάντα να ονοματίζετε τα διάφορα μέρη του σώματος με τους ακριβείς τους όρους.
2. Η ενημέρωση για το σεξ δεν περιλαμβάνει μόνο την σεξουαλική επαφή. Οι γονείς θα πρέπει να μιλήσουν για τον αυνανισμό, τα γεννητικά όργανα, τις ερωτικές σχέσεις.
3. Οι γονείς θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι. Ενημερώστε τα παιδιά σας ότι είστε ανοιχτοί να συζητήσετε τις απορίες και τους προβληματισμούς τους.
4. Είναι πάντα ευκολότερο να επιτρέψετε στα παιδιά να ξεκινήσουν εκείνα τις ερωτήσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό οι γονείς να μιλήσουν στα παιδιά τους πριν εκείνα μπουν στην εφηβεία.
5. Η χρήση ειδικών μέσων, όπως βιβλία και εκπαιδευτικές ταινίες μπορεί να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό βοήθημα στην ενημέρωση για το σεξ. Οι γονείς θα πρέπει ωστόσο να επιλέξουν προσεκτικά το υλικό αυτό και να το έχουν οι ίδιοι διαβάσει πριν το δώσουν στο παιδί. Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς θα πρέπει να συζητούν με το παιδί μετά τη χρήση του εκπαιδευτικού υλικού.
6. Απαντήστε στις ερωτήσεις των παιδιών με ευθύτητα και ειλικρίνεια. Τα παιδιά μπορούν εύκολα να καταλάβουν πότε κάποιος αποφεύγει τις ερωτήσει τους ή όταν δεν τους λένε την αλήθεια. Η ευθύτητα και η αμεσότητα βοηθάει τα παιδιά να καταλάβουν ότι το σεξ δεν είναι κάτι μυστηριώδες ή απαγορευμένο.
7. Ενημερωθείτε για την σεξουαλικότητα και την σεξουαλική υγεία. Οι γονείς θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα ενημερωμένοι, προκειμένου να μπορέσουν να απαντήσουν σωστά στις ερωτήσεις των παιδιών τους.
8. Μην φοβηθείτε να εκφράσετε τις δικές σας αξίες και σκέψεις σε σχέση με το σεξ.