Οφθαλμαπάτη αποκαλύπτει πώς η κατάθλιψη μπορεί ν’ αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο

Αυτό που προκάλεσε έκπληξη ήταν ότι οι ασθενείς με κατάθλιψη αντιλήφθηκαν καλύτερα την αντίθεση των εικόνων σε σχέση όσους δεν είχαν κατάθλιψη

Γνωρίζουμε ότι η κατάθλιψη συνδέεται με αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλος μας, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που βιώνουν ένα καταθλιπτικό επεισόδιο βλέπουν τον κόσμο γύρω τους διαφορετικά, λέει το sciencealert.

Η ομάδα πίσω από τη μελέτη ελπίζει ότι η καλύτερη κατανόηση του τρόπου επεξεργασίας των οπτικών πληροφοριών στον εγκέφαλο των ατόμων με κατάθλιψη θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξέλιξη των θεραπευτικών μας προσεγγίσεων στο μέλλον.

Οι ερευνητές θέλησαν να αναλύσουν πώς ο εγκεφαλικός φλοιός – υπεύθυνος για τη λήψη μηνυμάτων από τις πέντε αισθήσεις – χειρίστηκε μια οπτική ψευδαίσθηση, δοκιμάζοντας το πείραμα σε 111 άτομα που είχαν βιώσει σημαντικά καταθλιπτικά επεισόδια και σε 29 άτομα που δεν βίωσαν καταθλιπτικά επεισόδια.

Το τέχνασμα, το οποίο μπορείτε να δείτε παραπάνω, βάζει εικόνες ίδιας φωτεινότητας και αντίθεσης σε διαφορετικά μπαγκράουντ. Η διακύμανση τους στο περιβάλλον είναι συνήθως αρκετή για να ξεγελάσει τον εγκέφαλο να σκεφτεί ότι τα κεντρικά τμήματα είναι διαφορετικά.

«Αυτό που προκάλεσε έκπληξη ήταν ότι οι ασθενείς με κατάθλιψη αντιλήφθηκαν καλύτερα την αντίθεση των εικόνων σε σχέση με τα άτομα που δεν είχαν κατάθλιψη», λέει ο ψυχολόγος Viljami Salmela, από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

Οι εγκέφαλοι των ατόμων με κατάθλιψη ήταν πιο πιθανό να «παρασυρθούν» από την ψευδαίσθηση, ενώ υπήρχε μικρή διαφορά μεταξύ των ομάδων όσον αφορά τη φωτεινότητα των εικόνων.

Είναι πιθανό ότι σε άτομα με κατάθλιψη ένα ασθενέστερο σήμα αντίθεσης προωθείται από τον αμφιβληστροειδή στον φλοιό, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί τι ακριβώς  συμβαίνει.

Αυτό που κάνει την συγκεκριμένη οφθαλμαπάτη ιδανική για δοκιμές είναι ότι προκαλεί τα μάτια και τον εγκέφαλο να κατανοήσουν αυτό που βλέπουν και να εξισορροπήσουν τη φωτεινότητα και την αντίθεση.

«Επειδή η καταστολή της αντίθεσης είναι συγκεκριμένη και βασίζεται στην επεξεργασία του φλοιού του ματιού, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα άτομα που βιώνουν ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο έχουν φυσιολογική επεξεργασία του αμφιβληστροειδούς, αλλά έχουν αλλάξει την ομαλοποίηση της φλοιώδους αντίθεσης», γράφουν οι ερευνητές στην έκθεση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές ανακαλύπτουν μια παράξενη σχέση μεταξύ κατάθλιψης και οπτικής επεξεργασίας στον εγκέφαλο, αν και αυτό το πείραμα δίνει στους ειδικούς μια καλύτερη εικόνα για τους νευρικούς μηχανισμούς των ατόμων με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Υπάρχουν όμως και ορισμένοι περιορισμοί στη μελέτη. Η ομάδα χρησιμοποίησε τις αναφορές των συμμετεχόντων και όχι εγκεφαλικά σκάνερ για να αξιολογήσει αυτό που έβλεπαν. Είναι επίσης πιθανό ότι τα φάρμακα για την κατάθλιψη να επηρέασαν ορισμένες από τις αλλαγές στην οπτική επεξεργασία.

«Θα ήταν ωφέλιμο να εκτιμηθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω η χρηστικότητα των τεστ αντίληψης, καθώς και οι ερευνητικές μέθοδοι και οι πιθανοί τρόποι εντοπισμού των διαταραχών της επεξεργασίας πληροφοριών σε ασθενείς», λέει ο Salmela.

Πηγή: mikropragmata.lifo.gr

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of Psychiatry and Neuroscience.

(8)