Οι «πρώτες βοήθειες» για την κατάθλιψη!

Οι παρακάτω στρατηγικές μπορεί να αποτελέσουν ένα σημείο εκκίνησης για να σπάσει κανείς τον φαύλο κύκλο της κατάθλιψης.

Όταν η κατάθλιψη εισβάλλει στη ζωή μας, πολύ σύντομα εγκαθίσταται μέσα από σειρά συμπεριφορών με τις οποίες σταδιακά εξοικειωνόμαστε. Έτσι μπορεί να συνηθίζουμε στην απόσυρση και την κοινωνική απομόνωση, συμπεριφορές που ενισχύουν τα καταθλιπτικά συναισθήματα και την έλλειψη δράσης που συνήθως συνοδεύει την κατάθλιψη.

Οι παρακάτω στρατηγικές, παρόλο που δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την επαγγελματική βοήθεια, μπορεί εντούτοις να αποτελέσουν ένα σημείο εκκίνησης, για να σπάσει κανείς τον φαύλο κύκλο της κατάθλιψης.

Σπάστε την απομόνωση…

Η απόσυρση από την κοινωνική ζωή και η απομόνωση από το κοινωνικό περιβάλλον τρέφουν τα συναισθήματα της κατάθλιψης και το αίσθημα αδυναμίας. Ακόμα και αν βιώνετε ένα πρώτο στάδιο, που έχετε ανάγκη να μείνετε μόνοι σας, μην αφήστε την κατάθλιψη να σας στερήσει το υποστηρικτικό σας δίκτυο.

Συγχωρήστε τον εαυτό σας…

Η αυτομομφή είναι η «κερκόπορτα» της κατάθλιψης. Μην περνάνε τη μέρα σας κατηγορώντας τον εαυτό σας για αυτό που συμβαίνει. Συγχωρείστε τον και συμμαχήστε μαζί του.

Φροντίστε τον εαυτό σας…

Η έλλειψη προσωπικής φροντίδας, η κακή διατροφή και η πλήρης έλλειψη άσκησης είναι συμπεριφορές που ενισχύουν το φαύλο κύκλο της κατάθλιψης. Βάλτε στόχο να φροντίζετε καθημερινά τον εαυτό σας, ακόμα και αν αυτό γίνεται με μικρά βήματα και σε μικρές δόσεις. Είναι προτιμότερο να βγείτε για ένα μικρό περίπατο, από το να μείνετε όλη μέρα στο σπίτι.

Ασκηθείτε…

Η άσκηση γενικότερα αλλά και πιο συγκεκριμένες μορφές γυμναστικής (όπως είναι η γιόγκα ή ο χορός) έχουν αποδεδειγμένα αντικαταθλιπτική δράση. Δώστε ραντεβού με τον εαυτό σας κάθε εβδομάδα και αφιερώστε του τουλάχιστον μια ώρα άσκησης.

Βάλτε μικρούς στόχους…

Οι μικροί, επιτεύξιμοι στόχοι είναι το κλειδί για να εμποδίσουμε τη «χιονοστιβάδα» της κατάθλιψης. Αν νιώθετε δύσκολα, αποδεχθείτε ότι δεν μπορείτε να λειτουργήσετε όπως στο παρελθόν (προς το παρόν) και βάλτε πιο ρεαλιστικούς στόχους (πχ. συνάντηση με έναν φίλο κάθε εβδομάδα).

Καθορίστε ρουτίνες…

Ακόμα και αν είναι πολύ δύσκολο, είναι πολύ σημαντικό να έχετε ένα υποτυπώδες πρόγραμμα μέσα στη μέρα σας. Φροντίστε να ξυπνάτε μια συγκεκριμένη ώρα (και όχι πολύ αργά), να ορίσετε σταθερές ώρες φαγητού και να έχετε έστω μια μικρή δραστηριότητα που να σας ευχαριστεί καθημερινά. Η σταθεροποίηση μιας ρουτίνας θα σας βοηθήσει να νιώσετε δυνατότεροι και ασφαλείς.

Αναβάλλετε σημαντικές αποφάσεις…

Δεν χρειάζεται να πάρετε τώρα σημαντικές αποφάσεις. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας , βάλτε προτεραιότητες και μικρούς στόχους.

Συνδεθείτε με τη φύση…

Η επαφή με την φύση ενισχύει την καλύτερη σχέση και επαφή με τον εαυτό μας. Έχει βρεθεί ότι οι άνθρωποι που περνούν μεγαλύτερο χρόνο κοντά στη φύση, έχουν μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης και χαμηλότερο στρες.

 

Tης επιστημονικής ομάδας του kontasou.com

(3472)