Οι «εξαρτησιογόνες» ουσίες δεν αποτελούν διέξοδο για την κατάθλιψη.

 H κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ουσιών δεν αποτελεί διέξοδο για την κατάθλιψη.

Η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών μπορεί να αλλάξει την ισορροπία των χημικών ουσιών που βοηθούν το μυαλό σας να σκεφτεί, να δημιουργήσει συναισθήματα, να πάρει αποφάσεις αλλά και να επηρεάζει σημαντικά εκτός από το παρόν και το μέλλον σας. 

Η απεξάρτηση από αυτές τις ουσίες μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά με υποστήριξη και επιμονή θα παρατηρήσετε θετικές αλλαγές στην ψυχική και σωματική σας υγεία.

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι φαρμάκων: κατευναστικά, διεγερτικά & παραισθησιογόνα, τα οποία μπορούν να αποδιοργανώσουν το μυαλό και το σώμα σας ώστε να αντιδρούν με διαφορετικούς τρόπους.

 Η αντίδραση των ανθρώπων στα ναρκωτικά και το αλκοόλ εξαρτάται από την ηλικία του ατόμου, το είδος και την ποσότητα του αλκοόλ και των ναρκωτικών που λαμβάνει καθώς και πόσο συχνά κάνει χρήση αυτών.

Κατευναστικά

Μπορούν να επιβραδύνουν την αναπνοή και τον καρδιακό παλμό σας, να προκαλέσουν ναυτία και εμετό, καθώς και να επηρεάσουν την ικανότητά σας να σκέφτεστε και να ανταποκρίνεστε σε ό, τι συμβαίνει. Ενδέχεται επίσης να παρατηρήσετε αλλαγές στη διάθεσή σας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, ως αποτέλεσμα της τακτικής χρήσης. 

 Διεγερτικά

Αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό, τη θερμοκρασία του σώματος και της αρτηριακής πίεσης. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν διεγερτικά μπορούν να αυξήσουν την αίσθηση της εμπιστοσύνης, του κινήτρου και της ενέργειας, καθώς και να μειώσουν την ανάγκη για ύπνο. Ενώ μερικοί μπορεί να απολαμβάνουν αυτά, κάποιοι άλλοι μπορεί να αισθάνονται ταραγμένοι, ανήσυχοι, επιθετικοί ή παρανοϊκοί. Μπορεί ακόμα να αντιμετωπίσουν μια σειρά από φυσικές παρενέργειες, όπως σοβαρές κράμπες στο στομάχι, πονοκέφαλο ή ζάλη.’

 

”Μεθαμφεταμίνες, κοκαΐνη και έκσταση είναι μερικά από τα κοινώς γνωστά διεγερτικά”

 

Παραισθησιογόνα

Τα παραισθησιογόνα επηρεάζουν την αίσθηση του χρόνου και τη συναισθηματική σας κατάσταση και μπορεί να σας προκαλέσουν να ζήσετε ακουστικές ή οπτικές ψευδαισθήσεις (οι ασθενείς ακούνε και βλέπουν πράγματα που δεν υπάρχουν…). Πολλοί άνθρωποι βιώνουν δυσάρεστες ή τρομακτικές αλλαγές στην καθημερινότητα τους, ως αποτέλεσμα της χρήσης παραισθησιογόνων. Το άτομο επιπλέον μπορεί να βιώσει «αναδρομές στο παρελθόν».

 

“Στα παραισθησιογόνα περιλαμβάνονται το LSD, η κεταμίνη και τα μανιτάρια. Η κάνναβη μπορεί επίσης να έχει παραισθησιογόνα αποτελέσματα”.

 

Πώς θα σας κάνουν να νιώσετε μακροπρόθεσμα…

Το αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών μπορεί να σας κάνει ανήσυχους, ταραγμένους, πανικόβλητους, συναισθηματικά κενούς, χωρίς κίνητρα ή κυκλοθυμικούς. Αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμες, αλλά μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που τα άτομα σκέφτονται, παίρνουν αποφάσεις και συμπεριφέρονται.

Υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί κατάσταση μέθης, ενώ μπορεί τα άτομα να ενεργούν με τρόπους που είναι έξω από τον χαρακτήρα τους και αργότερα να μετανιώσουν γι αυτήν. Θα μπορούσαν ακόμα να δράσουν επιθετικά εις βάρος άλλων ή να βλάψουν τον εαυτό τους.

Η μακροπρόθεσμη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ αυξάνει τις πιθανότητές να αναπτύξει ένα άτομο ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη και άγχος, και για μερικούς ανθρώπους η χρήση ναρκωτικών μπορεί επίσης να προκαλέσει ψύχωση. Αν έχετε ήδη ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας, η χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας, ενώ ταυτόχρονα καθιστά την ανάκαμψη σας πολύ πιο δύσκολο.

 

Συχνότητα χρήσης αλκοόλ και ναρκωτικών…

Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να αντιληφθούμε πώς τα ναρκωτικά και το αλκοόλ επηρεάζουν πραγματικά τις συνήθειές ενός ατόμου. Κρίσιμα ερωτήματα σχετίζονται με το αν το άτομο μπορεί να έχει καλές στιγμές χωρίς αυτά και αν τα χρησιμοποιεί για να ξεφύγει από τα προβλήματά του.

Αν έχετε παρατηρήσει μια αλλαγή στον τρόπο που αισθάνεστε και αντιμετωπίζετε την καθημερινή σας ζωή, είναι σημαντικό να εξετάσουμε το γιατί. Θα μπορούσε να υπάρξει μια σειρά από λόγους, αλλά αν χρησιμοποιείτε τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, θα μπορούσαν να σας επηρεάζουν περισσότερο από ό,τι νομίζετε.

 

Ελαχιστοποιήστε τους κινδύνους…

 Στην περίπτωση που ήπιατε πολύ αλκοόλ, πείσετε τον εαυτό σας να πιει άφθονο νερό.

• Θέστε ένα όριο σχετικά με το αλκοόλ και τη χρήση ναρκωτικών – τι παίρνετε και πόσο – και σκεφτείτε ποιος μπορεί να σας βοηθήσει να τηρείτε αυτό το όριο.

• Μην αναμιγνύετε τα ναρκωτικά, δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα αντιδράσουν από κοινού.

• Μην κάνετε χρήση ναρκωτικών μόνοι. Βεβαιωθείτε ότι οι φίλοι σας είναι κοντά ώστε να ζητήσετε βοήθεια αν δεν αισθανθείτε καλά.

• Χρησιμοποιείτε καθαρά και υγιεινά εργαλεία για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος των λοιμώξεων και των ασθενειών.

• Εάν σας έχει συνταγογραφηθεί κάποιο φάρμακο, μιλήστε με το γιατρό σας για τυχόν επιβλαβείς αλληλεπιδράσεις.

 

Αλλάζοντας τις συνήθειες σας…

Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να απαλλαγείτε από τη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ. Η ομάδα του kontasou.gr παρέχει online πληροφορίες, τόσο για τους ίδιους τους χρήστες όσο για άτομα που ανησυχούν για τους φίλους τους και θέλουν να τους οπλίσουν με την υποστήριξή τους.

 

Δοκιμάστε…

την άσκηση, το διάβασμα και γενικά δραστηριότητες που απολαμβάνει ένα άτομο και το βοηθάει να αντιμετωπίσει το στρες και τη θλίψη αντί για ναρκωτικά ή αλκοόλ.

Αφού πάρετε την απόφαση να αποδεσμευτείτε από τέτοιες ουσίες, διατηρείστε ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης γύρω σας καθώς είναι πραγματικά σημαντικό.

“Η υποστήριξη από τους φίλους και την οικογένεια είναι απαραίτητη. Παρέχουν διαβεβαίωση και ενθάρρυνση, τη στιγμή που το χρειάζεστε περισσότερο”

(7211)