Οι Νάρκισσοι είναι γοητευτικοί αλλά…

Γράφει η Κατερίνα Ζαγοραίου

Στοιχεία Ναρκισσισμού έχουμε οι περισσότεροι από εμάς στη προσωπικότητα μας. Κλεινόμαστε στον μικρόκοσμο μας  και πιστεύουμε ότι όλα περιστρέφονται γύρω από εμάς.

Όμως όταν η συμπεριφορά μας χαρακτηρίζεται από υπέρμετρη αλαζονεία, αίσθηση μεγαλοπρέπειας και συνεχή εκμετάλλευση των άλλων με σκοπό να πραγματοποιήσουμε τους μη ρεαλιστικούς στόχους μας, όταν πατάμε επί πτωμάτων για να ανελιχθούμε αδιαφορώντας για τον αντίκτυπο της συμπεριφοράς μας στους άλλους,τότε πλέον μιλάμε για Ναρκισσιστική διαταραχή που χρήζει κλινικής θεραπείας σύμφωνα με τους ψυχολόγους.

Συνήθως οι Νάρκισσοι είναι γοητευτικά άτομα, ελκυστικά, επιτυχημένα και ευχάριστα στη παρέα. Μπορεί να είναι διάσημοι και να κάνουν καριέρα στο χώρο του θεάματος. Όμως είναι επικίνδυνοι! Δεν θα διστάσουν να σας ‘’πουλήσουν’’ για να ανελιχθούν, να σας προσβάλλουν και να σας εκμεταλλευτούν.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους πρόκειται για άτομα που διακρίνονται από μη ρεαλιστική αίσθηση υπεροχής. Στη πραγματικότητα όμως πίσω από αυτό το περιτύλιγμα κρύβεται η αίσθηση αναξιότητας, η μοναξιά και η κατάθλιψη, η ψύχωση με τον εαυτό τους.

Πως θα καταλάβετε ότι δίπλα σας έχετε ένα Νάρκισσο;

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους:

– Ο Νάρκισσος πιστεύει ότι είναι το κέντρο του κόσμου, θα προσπαθήσει να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον μέσα σε μία παρέα και αν δεν το καταφέρει θα θυμώσει, θα γίνει επιθετικός, θα προσβάλλει τους άλλους.

– Θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τους άλλους για να πετύχει τους στόχους του.

Μιλάει συνέχεια για τα κατορθώματα του, θέλει να εντυπωσιάζει τους άλλους.

– Ζηλεύει την επιτυχία των άλλων.

Συνεχώς υποτιμά τους άλλους για να φαίνεται εκείνος σπουδαίος.

Δεν μπορεί να ελέγξει τη συμπεριφορά του, που καταλήγει να είναι επιθετική και πολλές φορές βίαιη, όταν βλέπει ότι δυσκολεύεται να επιβληθεί.

– Προσπαθεί να χειραγωγήσει τους γύρω του, να τους απομονώσει, να ελέγξει τη συμπεριφορά τους, ώστε να τους μετατρέψει σε υποχείρια του, ‘’εργαλεία’’ για την ικανοποίηση των επιθυμιών του.

– Οι Νάρκισσοι παίζουν συχνά το θύμα για να κάνουν αυτό που θέλουν οι ίδιοι

– Χρησιμοποιούν πολλές φορές έντονα τη σεξουαλική γλώσσα και φέρνουν τους άλλους σε δύσκολη θέση.

Θα προσπαθήσουν να σας πείσουν ότι κάνετε λάθος, θα βρούνε  αποδείξεις που δεν υπάρχουν για να αμφισβητήσουν τη λογική σας.

– Δεν θα διστάσουν να βάλουν τις φωνές και να σας προσβάλλουν ακόμη και μπροστά σε τρίτους.

Οι Νάρκισσοι θεωρούν ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους και προσδοκούν ιδιαίτερα προνόμια. Θεωρούν ότι δεν είναι συνηθισμένοι και ότι δεν χρειάζεται να ακολουθούν κανόνες όπως οι υπόλοιποι άνθρωποι. Αν νιώσουν ότι αποτυγχάνουν θυμώνουν. Ζηλεύουν την επιτυχία των άλλων.

Οι Νάρκισσοι μπορεί αρχικά να φαίνονται ότι είναι καλή παρέα όμως στη πορεία θα δείτε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Είναι επικίνδυνα άτομα που δεν θα νοιαστούν ποτέ για εσάς παρά μόνο για τον εαυτό τους. Θα σας χρησιμοποιήσουν για όφελος τους και θα σας ισοπεδώσουν ψυχικά.

Πρέπει γρήγορα να τους βγάλετε από τη ζωή σας.

 

(264)