Οι επιπτώσεις των «τοξικών» συγγενικών σχέσεων στην ψυχική μας υγεία!

Δυστυχώς όλοι έχουμε στην οικογένεια κάποιον συγγενή υπερβολικά εγωιστή, εριστικό, κακοπροαίρετο που αρέσκεται στο να χειρίζεται & να χειραγωγεί τους άλλους, να τους εμπαίζει και να παίζει με τα συναισθήματά τους.

Είναι ευαίσθητο το συγκεκριμένο θέμα για αυτό και μια τέτοια κατάσταση απαιτεί επιδέξιους χειρισμούς και αυτό γιατί με τον συγγενή μας συνδέουν δεσμοί αίματος και μας είναι δύσκολο και πολύ δυσάρεστο να τον παραμερίσουμε ή να τον διαγράψουμε από τη ζωή μας με μια μονοκονδυλιά. Θέλουμε να έχουμε επαφή μαζί του δίχως να υποθάλπτουμε τον κακότροπο χαρακτήρα του, δίχως να παραγνωρίζουμε τα μελανά σημεία του χαρακτήρα του (αγένεια, αναίδεια, κακεντρέχεια, φιλονικία ,διχόνοια, ειρωνεία κλπ) αλλά συγχρόνως δεν θέλουμε να μας εκμεταλλεύεται. Τι μπορούμε να κάνουμε για να αμυνθούμε απέναντι στις κακές συγγενικές σχέσεις;

Τοξικές ή κακές συγγενικές σχέσεις: όταν η οικογένεια υποφέρει

Οι ειδικοί ψυχολόγοι λένε ότι όταν γινόμαστε αποδέκτες τοξικών ή κακών συγγενικών σχέσεων στον στενό προσωπικό μας κύκλο, αυτό μπορεί να έχει πολύ κακή επίπτωση & αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής μας. Εάν, για παράδειγμα, κάποιος γνωστός ή φίλος μας εκδήλωσε την ίδια συμπεριφορά θα μπορούσαμε να απομακρυνθούμε και να γνωρίσουμε νέα άτομα για να έχουμε την πολυπόθητη ηρεμία, γαλήνη και ισορροπία. Τι συμβαίνει όμως όταν ο άνθρωπος που μας φέρεται έτσι είναι η ίδια μας η μητέρα, ο αδερφός ή η αδερφή μας ή ακόμη και ο σύντροφός μας;

Πολύ απλά δεν γίνεται να πάψεις κάθε σχέση με τη μητέρα σου, τον αδερφό σου ή την πεθερά σου. Τα πράγματα είναι περίπλοκα και τα συναισθήματα πολύπλοκα & ανάμεικτα. Είναι συγγενείς μας εξ’ αίματος και δεν επιλέγουμε εύκολα να διαρρήξουμε με ευκολία & αβρόχοις ποσίν τέτοιους δεσμούς. Πολλοί αναγκάζονται να το κάνουν, για το καλό της υγείας τους. Πολύ συχνά αυτές οι σχέσεις προκαλούν τέτοιες συναισθηματικές εκρήξεις & πιέσεις που οι άνθρωποι αυτοί προξενούν ανεπανόρθωτη βλάβη στην συναισθηματική μας ισορροπία.

Ένα παράδειγμα είναι οι γονείς που δεν επιτρέπουν στα παιδιά τους να διαλέξουν τον ή την σύντροφό τους μόνοι τους. Τέτοιοι άνθρωποι συχνά κρίνουν αρνητικά και τους φίλους των παιδιών τους. Όλοι κάνουμε λάθη, όμως πως αντιδρούμε όταν κάποιος όπως ο αδερφός σου ή η αδερφή σου σε κρίνει με τρόπο προσβλητικό σε αποδοκιμάζει και προσπαθεί να σε πληγώσει; Πώς αντιμετωπίζουμε κάτι τέτοιο;

1. Θέστε τα όριά σας…

Γνωστοποιείστε, ενημερώνετε τους γύρω σας για το τι επιθυμείτε – θέλετε και τι όχι – τι δέχεστε και τι όχι. Επιτρέψτε στη φωνή σας να ακουστεί χωρίς να κατακρίνετε ή να προσβάλλετε τους άλλους. Να μιλάτε πάντα με σεβασμό, κατανόηση & καλοσύνη, αφού δεν θέλετε η έκφραση των προτιμήσεων και των συναισθημάτων σας να προκαλέσει προβλήματα. Δεν το κάνετε για να είστε εγωιστής ή αλαζόνας  ή από έπαρση & μεγαλομανία αλλά για να είστε ειλικρινής & να ξεκαθαρίζετε ευθύς εξαρχής τις θέσεις, τις προθέσεις & τις διαθέσεις σας.

2. Μάθετε να εκφράζεστε χωρίς να μειώνετε τους άλλους…

Μερικές φορές δεν εκφράζουμε όσα θέλουμε να εκφράσουμε διότι δεν θέλουμε να νιώσουν άσχημα οι συγγενείς μας. Πρέπει να είστε ξεκάθαροι και να λέτε την αλήθεια με τέτοιο τρόπο ώστε να μην δείχνετε ότι προσβάλλετε, απορρίπτετε και δεν σέβεστε τους συνομιλητές σας. Να είστε ειλικρινής αλλά να δείχνετε ότι νοιάζεστε, λέγοντας την αλήθεια για όσα θέλετε και όσα νιώθετε. Πείτε τους τι μπορείτε να κάνετε και τι δεν μπορείτε να κάνετε. Σε τι βαθμό μπορείτε να είστε διαθέσιμοι. Δείξτε τους ότι έχετε ανάγκες & όρια που πρέπει να σεβαστούν.

3. Στηρίξτε την οικογένειά σας αλλά να θυμάστε να νοιάζεστε και για εσάς…

Το ξέρουμε ότι η οικογένειά σας είναι το άπαν, είναι αυτονόητο … για όλους είναι το ασφαλές καταφύγιο που αναζητούμε ασφάλεια, γαλήνη, θαλπωρή & στήριξη. Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που δέχθηκαν κακοποίηση ή κακή ανατροφή από τα παιδικά τους χρόνια. Ίσως με αυτούς δεν θα μπορέσουμε ποτέ να έχουμε μια καλή σχέση και αυτό είναι εύλογο όταν συμβαίνει. Είναι σημαντικό να φροντίζετε πάντα την αυτοεκτίμησή σας, την αξιοπρέπειά και την υπόληψη σας. Να γνωρίζετε ότι ο προορισμό σας είναι να ευημερείτε, να προοδεύετε, να ευτυχείτε. Εάν κάποιος στην οικογένειά σας βλάπτει, είναι σημαντικό να τον κρατάτε σε απόσταση για να προασπιστείτε & να διασφαλίσετε την προσωπική σας ακεραιότητα, τον σεβασμό στον εαυτό σας και τη συναισθηματική ηρεμία & ισορροπία σας.

του Λάσκαρη Κωνσταντίνου

 

 

 

(5294)